Теми статей
Обрати теми

У 2022 році Об’єднаний звіт стане щомісячним

Кабмін на своєму засіданні 29 вересня 2021 року схвалив законопроєкт1 про внесення змін до ПКУ щодо подання єдиної зарплатної звітності.

Головною метою змін є забезпечення своєчасності обчислення страхового стажу, призначення та отримання виплат за соціальним страхуванням.

1 Проєкт Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо подання єдиної звітності з єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування і податку на доходи фізичних осіб» (див. за посиланням: materialy.kmu.gov.ua/af3b841c/docs/c01aa266/Proekt_Zakonu_Ukrayini.pdf).

Наразі для податкових агентів передбачено подання звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ із встановленням квартального періоду звітування. Тобто звіт подається протягом 40 днів після закінчення звітного кварталу. Це призводить до відтермінування надходження до реєстру застрахованих осіб відомостей про зарплату працівників і, як наслідок, несвоєчасного включення звітних періодів для розрахунку соцвиплат.

Законопроєктом пропонується виправити звітний період для єдиної звітності з квартального на місячний. Зокрема, передбачено внесення змін до п. 51.1 та п.п. «б» п. 176.2 ПКУ.

У новій редакції цих норм прописано, що подавати єдину звітність слід щомісячно. Зокрема, слово «квартал» замінено на «місяць», а формулювання «з розбивкою по місяцях звітного кварталу» виключено.

У разі прийняття закону він почне діяти з 1 січня 2022 року. Відповідно вперше звітувати за новими правилами доведеться вже за січень 2022 року. Але про це поки говорити зарано. Адже всі заплановані зміни спочатку мають розглянути народні обранці, а потім підписати Президент.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі