Теми статей
Обрати теми

Оформлення первинних документів за новим ДСТУ: що думає Мінфін?

Чи дотримуватись ДСТУ 4163:2020 при оформленні бухпервинки?

Свою позицію з цього приводу Мінфін висловив у листі від 22.09.2021 № 41020-07/К-64/1/2109. Проте чіткої відповіді на це наболіле питання у листі годі й шукати.☹ Фахівці Міністерства відписалися, мовляв, надавати роз’яснення щодо застосування ДСТУ — поза їх повноваженнями.

Водночас Мінфін наголосив: для цілей бухобліку необхідно виконувати вимоги до оформлення первинних документів Закону про бухоблік та Положення № 881. Так, передбачено складання документів як у паперовій, так і в електронній формі. У будь-якому разі вони повинні мати всі обов’язкові реквізити.

1 Положення про документальне забезпечення записів у бухгалтерському обліку, затверджене наказом Мінфіну від 24.05.95 № 88.

Фахівці Мінфіну підкреслили, що неістотні недоліки в документах про здійснення господарської операції не є підставою для її невизнання. Головне, щоб такі недоліки не перешкоджали можливості ідентифікувати особу, яка брала участь у здійсненні операції. Не менш важливо, аби документ містив дату його складання, назву установи, від імені якої його складено, зміст та обсяг госпоперації. Тож, навіть якщо ви зазначите в документі, наприклад, П. І. Б. виконавця, замість його власного імені та ПРІЗВИЩА, на чинність документа це не вплине.

Висновок: при складанні бухпервинки передусім слід заповнити всі необхідні реквізити та відобразити в них достовірну інформацію. А як це зробити — питання другорядне.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі