Теми статей
Обрати теми

Реорганізація установи: чи є вихідна допомога?

Жиленко Катерина, експерт з оплати праці та трудового законодавства
Установу реорганізовано шляхом приєднання до іншої установи. Працівники переходять до «нової» установи. Чи виплачувати їм вихідну допомогу?

Відповісти одразу «так» чи «ні» — не можна. Потрібно спершу з’ясувати важливий момент: як саме працівники переходять до нової установи? Чи звільняють їх у процесі реорганізації установи, а якщо так, то на якій підставі?

Трудові відносини з працівниками установи, яка реорганізується (шляхом злиття, приєднання, розділення, виділення, перетворення) можуть бути:

• або продовжені. Підстава — ч. 4 ст. 36 КЗпП;

• або припинені. Та ж ч. 4 ст. 36 КЗпП містить норму: при реорганізації установи звільнення за ініціативою роботодавця можливе лише у разі скорочення чисельності або штату працівників (п. 1 ч. 1 ст. 40 КЗпП). Також підставами для звільнення можуть бути, власне, бажання працівника чи угода сторін (ч. 1 ст. 38 та п. 1 ч. 1 ст. 36 КЗпП відповідно), переведення працівника до іншої установи (п. 5 ч. 1 ст. 36 КЗпП). Звісно, якщо дія трудового договору із працівниками продовжується, про вихідну допомогу й мови бути не може.

Якщо ж працівники потрапляють до нового роботодавця за схемою «звільнення — прийняття», то для виплати вихідної допомоги буде грати роль підстава звільнення.

Наприклад, за звільнення за власним бажанням чи за угодою сторін вихідна допомога «не світить». Та ж сама історія і з переведенням до іншої установи (п. 5 ч. 1 ст. 36 КЗпП). А от реорганізація установи зі скороченням штату або чисельності (п. 1 ч. 1 ст. 40 КЗпП) — прямий привід для виплати вихідної допомоги. Наочно це зображено на рисунку нижче. Детальніше про виплату вихідної допомоги читайте у журналі «Бюджетна бухгалтерія», 2020, № 43, с. 19.

img 1

Підстави для виплати вихідної допомоги

Цікаве запитання: а чи не завадить виплаті вихідної допомоги той факт, що працівників одразу ж працевлаштовано до іншої установи? Вважаємо, що ні. Законодавство не наводить додаткових умов для виплати чи невиплати вихідної допомоги при реорганізації установи. Ключовою є підстава звільнення (ст. 44 КЗпП).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі