Теми статей
Обрати теми

Щодо надання відпустки без збереження заробітної плати військовослужбовцям-жінкам

Міністерство оборони України
Лист від 02.08.2021 № 298/3/2318

<…>

Вимогами частини другої статті 12 Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» (далі — Закон України) визначено, що у зв’язку з особливим характером військової служби, яка пов’язана із захистом Вітчизни, військовослужбовцям надаються визначені законом пільги, гарантії та компенсації.

Згідно з вимогами пунктів 17, 18 статті 101 Закону України в особливий період з моменту оголошення мобілізації до часу введення воєнного стану або до моменту прийняття рішення про демобілізацію військовослужбовцям надаються щорічні основні відпустки, відпустки за сімейними обставинами та з інших поважних причин.

В особливий період під час дії воєнного стану військовослужбовцям можуть надаватися відпустки за сімейними обставинами та з інших поважних причин із збереженням грошового забезпечення тривалістю не більш як 10 календарних днів.

Відповідно до вимог пункту 19 статті 101 Закону України надання військовослужбовцям у періоди, передбачені пунктами 17 і 18 цієї статті, інших видів відпусток, крім відпусток військовослужбовцям-жінкам у зв’язку з вагітністю та пологами, для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, а в разі якщо дитина потребує домашнього догляду, — тривалістю, визначеною в медичному висновку, але не більш як до досягнення нею шестирічного віку, а також відпусток у зв’язку з хворобою або для лікування після тяжкого поранення за висновком (постановою) військово-лікарської комісії, припиняється.

Разом з цим слід зазначити, що відповідно до вимог пункту 31 частини першої статті 25 Закону України «Про відпустки» відпустка без збереження заробітної плати надається за бажанням працівника в обов’язковому порядку матері або іншій особі, зазначеній у частині третій статті 18 цього Закону, для догляду за дитиною віком до 14 років на період оголошення карантину на відповідній території.

Враховуючи зазначене та те, що Законом України визначено види відпусток, які можуть бути надані в особливий період військовослужбовцям, надати відпустку без збереження заробітної плати для догляду за дитиною віком до 14 років на період дії карантину військовослужбовцям-жінкам не вбачається за можливе.

Разом з тим інформуємо, що листи міністерств носять інформаційний та рекомендаційний характер та не встановлюють нових правових норм.

Т. в. о. директора Департаменту юридичного забезпечення К. ГАНКЕВИЧ

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі