Теми статей
Обрати теми

Комплект засобів навчання: як узяти на облік?

Матвєєва Вікторія, експерт журналу «Бюджетна бухгалтерія»
Школа отримала від відділу освіти комплект засобів навчання для початкових класів. Загальна вартість комплекту — 27200 грн. До його складу входять засоби навчання, вартість кожного з яких не перевищує 20 тис. грн. На який рахунок правильно зарахувати такий комплект?

Засоби навчання: комплектом чи окремо?

До засобів навчання належать матеріальні та інформаційні об’єкти, які використовуються для організації, забезпечення та реалізації освітнього процесу (дидактичні матеріали, електронні освітні ресурси тощо). Наразі вимоги до засобів навчання для навчальних кабінетів початкової школи визначено у спеціальному документі — Переліку № 1431.

1 Типовий перелік засобів навчання та обладнання для навчальних кабінетів початкової школи, затверджений наказом МОН від 07.02.2020 № 143.

Фінансування заходів, спрямованих на забезпечення якісної, сучасної та доступної загальної середньої освіти «Нова українська школа», передбачено за рахунок субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам. Порядок та умови надання цієї субвенції, а також розподіл її обсягу затверджено постановою № 2372. При цьому закупівлю засобів навчання та обладнання для навчальних кабінетів початкової школи здійснюють на засадах співфінансування залежно від чисельності населення відповідної ТГ (п. 4 постанови № 237).

2 Постанова КМУ «Деякі питання надання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на забезпечення якісної, сучасної та доступної загальної середньої освіти «Нова українська школи», від 04.04.2018 № 237.

Суттєво: джерелами співфінансування не можуть бути кошти держфонду регіонального розвитку, а також залишки коштів освітньої субвенції.

Здебільшого відповідальними виконавцями цієї бюджетної програми є місцеві органи управління освітою (відділи, управління, департаменти освіти відповідних ОМС). Саме органи управління освітою здійснюють закупівлю засобів навчання для початкової школи ТГ. Тоді як заклади освіти безпосередньо не беруть участі у закупівельному процесі. Вони лише отримують навчальні засоби відповідно до розподілу з урахуванням потреби.

Навчальні засоби надходять до закладів зазвичай у вигляді комплекту. До його складу можуть включатися, наприклад: набір для навчання грамоті і письму, набір геометричних тіл, набір контрольно-вимірювальних інструментів, карта України, магнітна дошка-мольберт тощо. Звісно, вартість кожної складової частини такого комплекту зазначено окремо в підтвердних документах і становить у середньому від 5 до 2000 грн.

Визначаємо одиницю обліку

При вирішенні питання щодо обліку складових частин комплекту передусім варто з’ясувати, чи можуть такі складові комплекту самостійно виконувати свої функції, чи тільки у складі комплекту. При цьому керуємось НП(С)БО 121 (ср. ).

ВАЖЛИВО!

Складові частини одного об’єкта ОЗ з різним строком експлуатації можуть визнаватися в бухобліку окремими об’єктами ОЗ

З огляду на це, предмети, які входять до складу комплекту засобів навчання, цілком можемо обліковувати як окремі об’єкти. Але такий порядок обліку можна застосовувати лише у разі одночасного дотримання двох умов:

• по-перше, такі предмети є конструктивно відокремленими від решти елементів;

• по-друге, вони можуть самостійно виконувати певні функції.

Інакше всі складові комплекту засобів навчання доведеться обліковувати у складі єдиного об’єкта.

Таким чином, засоби навчання обліковуємо:

• або як складові комплекту. При такому варіанті кілька предметів входять до складу комплекту. Наприклад, це може бути комплект засобів навчання, до складу якого входять: набір контрольно-вимірювальних інструментів, геометричних тіл, магнітна дошка-мольберт тощо;

• або як окремі об’єкти обліку. У такому разі кожен засіб навчання є самостійною одиницею обліку. Наприклад, можна зарахувати на баланс як окремі об’єкти набір контрольно-вимірювальних інструментів, набір геометричних тіл, магнітну дошку-мольберт тощо.

Та який із варіантів обрати, вирішувати вам.

Який субрахунок обрати?

Існує два варіанти обліку засобів навчання, які отримав заклад освіти. Розглянемо їх.

img 1Комплект ОЗ

Якщо ви плануєте обліковувати засоби навчання комплектом, то для цілей бухобліку це буде один об’єкт ОЗ. Він підлягає зарахуванню на субрахунок 1014.

Але майте на увазі: при застосування цього варіанта доведеться:

1) встановити один інвентарний номер на такий комплект та зазначити його на кожному складовому елементі цього комплекту (кожному засобі навчання);

2) в Інвентарній картці обліку об’єкта ОЗ зазначити всі складові частини такого комплекту (навести всі засоби навчання);

3) нарахувати амортизацію (щоквартально або раз на рік);

4) у разі вибуття складової частини комплекту провести часткову ліквідацію такого об’єкта.

img 2Навчальні засоби окремі об’єкти

Якщо ви маєте намір обліковувати кожен засіб навчання окремо, то при оприбуткуванні враховуйте не лише їх вартість (за одиницю), але й строк експлуатації. Так, за вартісним критерієм такі засоби навчання, вочевидь, відповідають вартісним ознакам МНМА. Тоді як очікуваний строк служби кожного із них може бути абсолютно різний: від кількох місяців, то кількох років. Тому, можливо, є сенс деякі з них віднести до складу запасів.

При такому підході для зручності ви можете розмежувати всі засоби для навчання на дві групи залежно від очікуваного строку експлуатації:

• короткострокового застосування — очікуваний строк служби менше року (наочний роздатковий матеріал, матеріали для лічби тощо);

• довгострокового застосування — очікуваний строк служби більше року (наприклад, магнітна дошка, дошка-мольберт тощо).

Орієнтуючись на те, до якої групи належить той чи інший засіб навчання, легше визначити, на який субрахунок його зарахувати.

Звідси висновки:

• якщо очікується, що засіб навчання буде використовуватися понад один рік, — обліковуйте як МНМА (субрахунок 1113);

• якщо ж очікуєте, що таким засобом навчання будете користуватись менше одного року, — обліковуйте його у складі запасів (субрахунки 1812, 1816).

Розглянемо обидва варіанти на прикладі.

Приклад. Школа отримала від відділу освіти виконкому селищної ради комплект засобів навчання для початкових класів. Вартість такого комплекту становить 27200 грн. До складу комплекту входять: набір для навчання грамоті і письму, набір моделей геометричних фігур, мапа України, набір вимірювальних приладів, конструктор з деталями тощо.

Згідно з обліковою політикою закладу освіти вартісну ознаку МНМА встановлено на рівні 20 тис. грн.

Варіант 1. Комплект засобів навчання визнано об’єктом ОЗ та зараховано на субрахунок 1014. Комплекту присвоєно один інвентарний номер, який зазначено на кожній його складовій.

Варіант 2. Кожен засіб навчання визнано окремим об’єктом обліку. Очікуваний строк корисного використання таких засобів перевищує один рік. Тому засоби навчання зараховано на баланс як МНМА на субрахунок 1113. Всі засоби навчання передано в користування в місяці отримання.

№ з/п

Зміст господарської операції

Кореспонденція субрахунків

Сума, грн

№ м/о

дебет

кредит

Варіант 1

1

Отримано комплект засобів навчання від відділу освіти

1815

6611

27200

17

2

Віднесено до капітальних інвестицій отриманий комплект

1311

1815

27200

17

3

Введено в експлуатацію комплект

1014

1311

27200

17

Одночасно збільшено внесений капітал

5411

5111

27200

17

4

Зменшено кредиторську заборгованість за внутрішніми розрахунками

6611

5411

27200

17

Варіант 2

1

Отримано комплект засобів навчання від відділу освіти

1815

6611

27200

17

2

Віднесено до капітальних інвестицій отримані засоби навчання

1312

1815

27200

17

3

Введено в експлуатацію засоби навчання

1113

1312

27200

17

Одночасно збільшено внесений капітал

5411

5111

27200

17

4

Нараховано амортизацію в розмірі 50 % (27200 грн х 50 %)

8014

1412

13600

17

5

Зменшено зобов’язання за внутрішніми розрахунками

6611

5411

27200

17

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі