Теми статей
Обрати теми

Новий ДСТУ 4163:2020 — нові правила оформлення документів

Увага! Запроваджено нові правила оформлення документів. Діють вони з 1 вересня цього року.

Саме з цієї дати набув чинності новий стандарт, який регулює порядок оформлення організаційно-розпорядчих документів, — ДСТУ 4163:2020 «Уніфікована система організаційно-розпорядчої документації. Вимоги до оформлення документів».

Чому важливо звернути увагу на факт набуття чинності новим ДСТУ?

По-перше, тому, що він установлює склад реквізитів документів; вимоги до змісту та місця розташування реквізитів у документах; вимоги до бланків та оформлення документів; вимоги до виготовлення документів.

По-друге, цей стандарт поширюється на документи, створювані в результаті діяльності держорганів, ОМС, установ та організацій незалежно від їхнього функціонально-цільового призначення, рівня і масштабу діяльності.

Отже, відтепер всю документацію, включаючи й кадрові документи, бюджетні установи мають складати з урахуванням вимог нового стандарту.

Здавалося б, який стосунок мають зазначені зміни до оформлення бухгалтерських документів. Насправді ж, ці новації впливають на порядок заповнення і кадрової, і бухгалтерської документації.Так, склад реквізитів бухгалтерської первинки визначає, звісно, не ДСТУ, а Закон про бухоблік. Але ось в якому форматі проставляти, наприклад, такі реквізити, як «дата» і «підпис» документа, — в Законі про бухоблік ані слова. Тому слід орієнтуватися на загальноприйняті правила, прописані у тому ж таки ДСТУ.

Втім, якщо первинний документ буде заповнено у «старому форматі», це жодним чином не впливає на його чинність.

А зараз стислий огляд найпомітніших новацій. Наведемо нові правила до оформлення кількох найважливіших реквізитів документів.

Підпис документа. Відтепер цей реквізит повинен містити не ініціали та прізвище особи, яка його підписує, а «власне ім’я та прізвище», причому у форматі «Власне ім’я ПРIЗВИЩЕ» (тобто не «І. I. Ковальчук», а «Iван КОВАЛЬЧУК»). Наприклад, ось так:

img 1

Дати документа. За новими правилами дату слід оформлювати цифровим або словесно-цифровим способом. Причому у різних реквізитах одного документа дата може бути оформлена як словесно-цифровим способом, так і цифровим. Тож дату можна проставляти таким чином:

Цифровий спосіб

07.12.2019

Допускається варіант: 2019.12.07 (для іноземного листування)

Крапку в кінці дати не ставлять.

Якщо число місяця містить одну цифру, попереду проставляють нуль

Словесно-цифровий спосіб

07 грудня 2019 року

або

07 грудня 2019 р.

Якщо число місяця містить одну цифру, попереду ставимо нуль

Відбиток печатки. Проставляємо відбиток печатки або в спеціально призначеному для цього місці з відміткою «МП», або так, щоб він охоплював останні кілька літер найменування посади особи — підписанта документа. При цьому особистий підпис такої посадової особи відбиток печатки не має зачіпати.

І наостанок ще один важливий момент, а точніше, дружня порада. Використовуючи типові форми документів, поки що не приведені у відповідність до вимог ДСТУ 4163:2020, заповнюйте реквізит «підпис» у форматі, передбаченому відповідною типовою формою (тобто з ініціалами).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі