Теми статей
Обрати теми

Забута додаткова база ЄСВ: як виправитись?

Остапчук Олександр, експерт з питань оплати праці
Працівнику установи у лютому 2021 року було нараховано лікарняні у сумі 5450 грн (хворів увесь місяць). Цього місяця забули визначити додаткову базу для нарахування ЄСВ до розміру мінімального внеску. Донарахування ЄСВ до мінвнеску провели у квітні 2021 року. Як показати додаткову базу та донарахований ЄСВ за минулий період у Податковому розрахунку?

ЄСВ з МЗП

Усі роботодавці зобов’язані виконувати вимогу про сплату ЄСВ з МЗП (ч. 5 ст. 8 Закону про ЄСВ). І до виплат, які включаються до бази нарахування ЄСВ, входять лікарняні. Тож якщо працівник одночасно працює за основним місцем роботи, перебуває в трудових відносинах повний календарний місяць, не є особою з інвалідністю і його заробіток за місяць менше за МЗП слід виконати вимогу сплати ЄСВ з МЗП.

Виконуючи цю вимогу, фактичну базу нарахування ЄСВ за місяць порівнюємо з мінзарплатою, встановленою законом на такий місяць. Для цілей порівняння з МЗП лікарняні відносимо до місяців, за які вони нараховані. Якщо з урахуванням суми лікарняних фактична база нарахування ЄСВ за відповідний місяць виявилася нижчою за МЗП, розраховуємо різницю між цими величинами й нараховуємо на неї ЄСВ.

Майте на увазі: якщо місяць закінчується, а працівник не надав лікарняний (запізнілий чи перехідний), то в місяці початку хвороби нараховуємо ЄСВ на фактичну базу нарахування ЄСВ. Вимогу про ЄСВ з МЗП не застосовуємо.

Сумова помилка

Якщо йдеться про помилку в додатковій базі нарахування ЄСВ, то маємо справу із сумовою помилкою. До речі, загальні правила виправлення помилок за минулі періоди ми розглядали у статті «Помилки у звітності з ЄСВ, ПДФО та ВЗ: як виправити?» // «Бюджетна бухгалтерія», 2021, № 16, с. 25.

За наведених у запитанні умов помилка виправлена після закінчення строку подання Податкового розрахунку за період, в якому її припустилися.

Тому таку хибу можна виправити двома способами:

• або подати уточненку за той період, в якому помилилися. Такий виправляючий звіт складатиметься з Податкового розрахунку та Д1 з виправними рядками за місяць, в якому була допущена помилка;

• або виправити у звітному Податковому розрахунку за той період, в якому виявили помилку.

Незалежно від обраного способу, порядок виправлення буде ідентичний. У Д1 формуємо рядок із додатковою базою нарахування ЄСВ, а також зазначаємо:

• у графі 09: КТН «2» — якщо збільшуємо ЄСВ або КТН «3» — якщо зменшуємо зайво нарахований ЄСВ;

• у графі 10 — місяць і рік, за який виправляємо помилку.

Розглянемо приклад за умовами запитання.

Приклад. Працівнику (основне місце роботи, без інвалідності) у лютому 2021 року було нараховано лікарняні (хворів увесь місяць) у сумі 5450 грн та відображено у Податковому розрахунку за I квартал 2021 року. Бухгалтер забув донарахувати ЄСВ до мінвнеску. У квітні 2021 року ЄСВ було донараховано та перераховано до бюджету.

Порівняємо зарплату за лютий 2021 року з мінбазою (див. таблицю нижче).

Розмір МЗП, грн

Фактична сума зарплати, грн

Додаткова база, грн

(гр. 1 - гр. 2)

ЄСВ на додаткову базу, грн (гр. 3 х 22 %)

1

2

3

4

6000,00

5450,00

550,00

121,00

Для виправлення помилки подаємо уточнюючий звіт за I квартал 2021 року. Він міститиме безпосередньо Податковий розрахунок (див. рис. 1) та Д1 (див. рис. 2).

img 1

завантажити файл

Рис. 1. Фрагмент уточнюючого Податкового розрахунку за I квартал 2021 року

img 2

завантажити файл

Рис. 2. Фрагмент уточнюючого Д1 за I квартал 2021 року

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі