Теми статей
Обрати теми

«Дитяча» соцвідпустка декретниці: за скільки років виплачувати компенсацію?

Кучерова Оксана, юрист
Працівниця, яка перебуває у відпустці для догляду за дитиною до 3 років, звільняється. Чи потрібно виплачувати їй компенсацію за дні додаткової соціальної відпустки на дітей за всі роки перебування в трудових відносинах у зв’язку з набранням чинності Законом № 1401‑ІХ*? (Харківська обл.)

* Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення рівних можливостей матері та батька у догляді за дитиною» від 15.04.2021 р. № 1401-IX (далі — Закон № 1401).

До прийняття Закону № 1401 існувало непорушне правило: додаткова відпустка на дітей надається особам, які фактично працюють (тобто виконують свої трудові обов’язки). Отже, для отримання права на соцвідпустку на дітей працівниці недостатньо було мати двох дітей віком до 15 років. Вона повинна була до того ж відпрацювати хоча б один робочий день у відповідному календарному році.

З цього випливало, що права на таку відпустку у працівниць за календарні роки, в які вони не працювали, не було. Такий висновок можна було зробити з самого формулювання норми про надання такої відпустки: «жінці, яка працює і має двох або більше дітей…» (ст. 19 Закону про відпустки у редакції, яка була чинною до 08.05.2021 р.).

На цій позиції стояли і контролери з Держпраці (km.dsp.gov.ua/news/380-chi-mozhe-pracvnik-otrimati-kompensacyu-za-socalnu-vdpustku-na-dtey.html), і фахівці Мінсоцполітики (див. листи від 06.02.2018 р. № 203/0/101-18/284, від 05.08.2016 р. № 435/13/116-16, від 20.10.2011 р. № 307/13/133-11).

З набранням чинності Законом № 1401 формулювання ст. 19 Закону про відпустки змінилося і починається ця норма так: «одному з батьків, які мають двох або більше дітей…».

Фактично це вказує на те, що право на таку відпустку не залежить від того, є відпрацьовані дні у календарному році, за який надається соцвідпустка, чи ні.

Для підтвердження цієї думки ми звернулися за роз’ясненням до Мінекономіки.

Наш висновок такий: перебування у відпустці для догляду за дитиною до 3 або більше років не позбавляє таку працівницю права на соцвідпустку на дітей. Проте для того, щоб нею скористатися, їй потрібно перервати першу відпустку і піти у другу.

Якщо жінка має двох і більше дітей до 15 років та перебуває у 2021 році у відпустці по догляду за дитиною до 3 або більше років, а її чоловік не використав додаткову відпустку на дітей, то при її звільненні право на компенсацію за таку відпустку у неї залишається. Проте при наданні такої компенсації радимо враховувати такі нюанси:

1. Потрібно підтвердити, що батько дітей не використав додаткову відпустку на дітей у цьому році. Для цього підійде або довідка з місця роботи батька, або заява самої працівниці, що батько дітей такою відпусткою у 2021 році не користувався.

2. За попередні роки, коли жінка перебувала у відпустці по догляду за дитиною до 3 років, вона не мала права на таку відпустку (згідно з нормами, які були чинні на той час). Тож вона не має права і на компенсацію за невикористану додаткову відпустку на дітей за попередні роки. Адже за загальним правилом закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі. Цей принцип закріплений у ч. 1 ст. 58 Конституції України.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі