Теми статей
Обрати теми

Зав. аспірантури + методист: сумісництво чи ні?

Гаращук Ольга, завідувач відділу вищої школи і науки ЦК Профспілки працівників освіти і науки України
Чи можна прийняти працівника на 0,5 штатної посади завідувача аспірантури та на 0,5 посади методиста навчально-методичного відділу закладу вищої освіти? Чи не вважатиметься робота на кожній із посад сумісництвом?

Для вирішення цього питання звернемось до норм Положенням № 431. У ньому визначено, що сумісництвом вважається виконання працівником, крім основної, іншої регулярної оплачуваної роботи у вільний від основної роботи час на тому ж або іншому підприємстві, установі.

1 Положення про умови роботи за сумісництвом працівників державних підприємств, установ, організацій, затверджене спільним наказом Мінпраці, Мін’юсту та Мінфіну від 28.06.93 р. № 43.

При цьому Перелік робіт, які не є сумісництвом, наведено у додатку до Положення № 43 (далі — Перелік № 43). Так, зокрема, не вважається сумісництвом (п. 11 цього Переліку):

• робота, яка виконується в тому разі, коли на основній роботі (посаді) працівник працює неповний робочий день і відповідно до цього отримує неповний оклад (ставку);

• якщо оплата праці за основною та іншою роботою не перевищує повного окладу (ставки) за основним місцем роботи.

Всі працівники, крім основної роботи та роботи за сумісництвом, мають право виконувати таку роботу.

Оскільки працівника на роботу приймає керівник, то у випадку одночасного його прийняття на 0,5 ставки за двома різними посадами саме він вирішує, роботу на якій з двох посад вважати основною. Тож незалежно від того, віднесена одна з посад до керівних чи ні, робота на кожній із них відносно іншої не вважатиметься сумісництвом.

Оплатні умови для педпрацівників визначено наказом № 5572. Згідно з його нормами посадовий оклад завідувача аспірантури встановлено на рівні 10 — 12 тарифних розрядів за ЄТС.

2 Наказ МОН «Про впорядкування умов оплати праці та затвердження схем тарифних розрядів працівників навчальних закладів, установ освіти та наукових установ» від 26.09.2005 р. № 557.

У свою чергу, посадовий оклад методиста навчально-методичного відділу вишу встановлюють залежно від кваліфікаційної категорії. Для вищої категорії — на рівні 12 тарифного розряду, І категорії — на рівні 11 тарифного розряду, ІІ категорії — на рівні 10 тарифного розряду, без категорії — на рівні 9 тарифного розряду.

Тож для виконання умови, передбаченої п. 11 Переліку № 43, посадові оклади, встановлені працівнику за кожною із посад, мають відповідати однаковим тарифним розрядам.

Тобто, наприклад, якщо працівника прийнято на 0,5 ставки за основною посадою завідувача аспірантури та йому встановлено посадовий оклад на рівні 10 тарифного розряду, він може працювати на 0,5 ставки методиста, якщо має ІІ кваліфікаційну категорію як методист.

Аналогічно, якщо працівника прийнято на основну посаду методиста навчально-методичного відділу, посадові оклади йому за цією посадою та за посадою завідувача аспірантури слід установлювати на рівні одного тарифного розряду.

За інших умов, коли працівнику встановлено різні тарифні розряди (посадові оклади) за цими посадами, доведеться коригувати відповідні частини (ставки) штатних посад з метою дотримання вимог п. 11 Переліку № 43.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі