Теми статей
Обрати теми

Сучасні Прометеї: приймаємо опалювача, кочегара, оператора котельні

Жиленко Катерина, експерт з оплати праці та трудового законодавства
Уже зовсім скоро настане час вмикати опалення. Наша стаття допоможе вам у оформленні трудових відносин із працівником, який відповідає за тепло: опалювачем, кочегаром чи оператором котельні.

Посада

Є три посади для працівників, які обслуговують системи опалення приміщень в установах:

• опалювач;

• машиніст (кочегар) котельні;

• оператор котельні.

Кваліфікаційні характеристики для кожної з них містить Довідник № 3361, а для оператора котельні — ще й Довідник № 1442. Завдання та кваліфікаційні вимоги для кожної з посад наведено у таблиці нижче.

1 Довідник кваліфікаційних характеристик професій працівників. Випуск 1 «Професії працівників, що є загальними для всіх видів економічної діяльності», затверджений наказом Мінпраці від 29.12.2004 р. № 336.

2 Довідник кваліфікаційних характеристик професій працівників. Випуск 87 «Житлове та комунальне господарство населених пунктів», затверджений наказом Держбуду від 17.06.99 р. № 144.

Майте на увазі: кваліфікаційні вимоги для машиністів (кочегарів) та операторів котельні відрізняються залежно від розрядів: від 2-го до 6-го. У таблиці наведено дані для відповідних посад 2-го розряду. Для кожного наступного розряду потрібен стаж роботи не менше 1 року на посаді машиніста (кочегара) чи оператора котельні попереднього розряду.

Крім того, починаючи від 4-го розряду працівники котельні повинні мати професійно-технічну освіту, а не тільки загальну середню.

Завдання та кваліфікаційні вимоги категорії посад

Назва посади

Завдання та обов’язки

Кваліфікаційні вимоги

Опалювач (позиція 104 Довідника № 336)

Топить печі твердим та газоподібним паливом і обслуговує їх у житлових приміщеннях, культурно-побутових, навчальних, службових та інших установах. Пиляє та рубає дрова, подрібнює вугілля

Базова загальна середня освіта або початкова загальна освіта та професійна підготовка на виробництві, без вимог до стажу роботи

Машиніст (кочегар) котельні (позиція 84 Довідника № 336)

Обслуговує водогрійні та парові котли із сумарною теплопродуктивністю до 12,6 ГДж/год (до 3 Гкал/год) або обслуговує в котельні окремі водогрійні або парові котли з теплопродуктивністю котла до 21 ГДж/год (до 5 Гкал/год), які працюють на твердому паливі

Повна загальна середня освіта та професійна підготовка на виробництві, без вимог до стажу роботи

Оператор котельні (позиція 110 Довідника № 336 та позиція 1 розділу «Робітники» Довідника № 144)

Обслуговує водогрійні та парові котли з сумарною теплопродуктивністю до 12,6 ГДж/год (до 3 Гкал/год) або обслуговує в котельні окремі водогрійні або парові котли з теплопродуктивністю котла до 21 ГДж/год (до 5 Гкал/год), які працюють на рідкому та газоподібному паливі або електронагріванні

Повна загальна середня освіта та професійна підготовка на виробництві, без вимог до стажу роботи

Сумніваєтесь, на яку із перелічених посад прийняти працівника? Відповідь досить проста: усе залежить від обладнання, яке встановлене для опалення приміщень.

Отже, приймаємо:

• опалювача — якщо опалення проводиться з використанням печей, що топлять дровами та вугіллям;

• машиніста (кочегара) котельні — при опаленні котлами, що працюють на твердому паливі (вугіллі);

• оператора котельні — якщо приміщення опалюються завдяки котлам, які працюють на рідкому та газовому паливі або електронагріванні.

Посаду обрали. Перейдемо до правил оформлення трудових відносин із працівником.

Сезонність

Зазвичай працівника котельні приймають на опалювальний сезон — з жовтня по квітень.

УВАГА!

Опалювач, кочегар або оператор котельні не є сезонними працівниками

Критерії, за якими працівників відносять до сезонних, наведено в Указі № 3103. Попри свою довгу сиву бороду, цей документ і досі діє в частині, що не суперечить законодавству України.

3 Указ Президії Верховної Ради СРСР «Про умови праці робітників і службовців, зайнятих на сезонних роботах» від 24.09.74 р. № 310.

img 1Працівник трудиться на роботах, які внаслідок природних і кліматичних умов виконуються не весь рік, а протягом певного періоду (сезону), що не перевищує 6 місяців.

img 2Виконувані працівником роботи зазначено у Списку № 2784.

4 Список сезонних робіт і сезонних галузей, затверджений постановою КМУ від 28.03.97 р. № 278.

І якщо за першим критерієм кочегар, опалювач або оператор ще могли б потрапити у лави сезонних працівників, то за другим — ні. Робіт з опалювання, обслуговування систем опалення або щось на кшталт цього у Списку № 278 немає.

Звідси висновок: сучасні Прометеї не є працівниками, що зайняті на сезонних роботах.

Трудовий договір

Приймаючи на роботу опалювача, машиніста (кочегара) чи оператора котельні на період опалювального сезону з таким працівником доцільно укласти строковий трудовий договір. Його строк необхідно установити за погодженням сторін (п. 2 ч. 1 ст. 23 КЗпП).

ЦІННА ПОРАДА

У строковому трудовому договорі не встановлюйте точну дату його закінчення. Зазначте, що працівник приймається з певної дати до закінчення опалювального сезону

Наприклад, «…Прийняти Горецького Івана Петровича на посаду оператора котельні з 11.10.2021 р. до дати фактичного закінчення опалювального сезону 2021/2022».

І пам’ятайте: для працівників, з якими укладено строковий трудовий договір менш ніж на 12 місяців, установлювати випробування при прийнятті на роботу заборонено. Це передбачено ч. 3 ст. 26 КЗпП.

Трудова книжка

Із 10 червня цього року стартувала п’ятирічка переходу на електронні трудові книжки. Тож уносити запис про прийняття на роботу, переведення, звільнення до паперової трудової вже не обов’язково. Проте за бажанням працівника це зробити слід. При цьому зазначати, що трудові відносини мають строковий характер, не потрібно (лист Мінпраці від 29.05.2007 р. № 126/13/133-07).

Повідомлення до ДПСУ

Перед допуском працівника до роботи необхідно подати до органу ДПСУ Повідомлення про прийняття на роботу (ч. 4 ст. 24 КЗпП). Працівник, прийнятий за строковим трудовим договором, не є винятком.

При цьому в Повідомленні не потрібно зазначати про строковий характер трудових відносин.

Трудові гарантії

Працівники, які уклали строковий трудовий договір, мають такі ж трудові права та обов’язки, що й працівники, які працюють безстроково. Вони підпорядковуються правилам внутрішнього трудового розпорядку, мають право на щорічну відпустку, оплату лікарняного листа (див. лист Мінпраці від 01.06.2005 р. № 36-211).

Працівники, про яких сьогодні йдеться, мають право на щорічну основну відпустку тривалістю 24 календарних дні.

Окрім цього, декому із них пощастить отримати ще й щорічну додаткову відпустку за роботу із шкідливими і важкими умовами праці. На такий додатковий відпочинок мають право працівники, зайняті на роботах, пов’язаних із негативним впливом на здоров’я шкідливих виробничих факторів за Списком № 1290-15.

5 Список виробництв, цехів, професій і посад із шкідливими і важкими умовами праці, зайнятість працівників на роботах в яких дає право на щорічну додаткову відпустку, затверджений у додатку 1 до постанови КМУ від 17.11.97 р. № 1290.

На додаткову відпустку «за шкідливість» мають право машиніст (кочегар) котельної та опалювач. Однак лише ті, котрі зайняті на роботах у житлових та адміністративних будинках з центральним опаленням, що працює на вугіллі та інших видах твердого палива (п. 1 розд. ХХХ «Житлово-комунальне господарство» Списку № 1290-1). Максимальна тривалість такої відпустки — 4 календарних дні.

Також на додаткову відпустку «за шкідливість» заслуговує машиніст (кочегар) котельні, зайнятий обслуговуванням парових та водогрійних котлів, що працюють на твердому мінеральному та торфовому паливі. Таке право закріплено у п. 87 розд. XXXIII «Загальні професії в усіх галузях господарства» Списку № 1290-1. Тривалість відпустки залежить від способу обслуговування котлів: ручний спосіб завантаження — 7 календарних днів, механізований — 4 календарних дні.

Конкретну тривалість відпустки визначають у колективному договорі залежно від результатів атестації робочих місць за умовами праці та часу зайнятості працівника в цих умовах.

ВИСНОВКИ

• Вибір посади залежить від опалювального обладнання. Наприклад, для обслуговування твердопаливних котлів прийміть машиніста (кочегара) котельні

• Опалювача, машиніста (кочегара) чи оператора котельні доцільно приймати на період опалювального сезону за строковим трудовим договіром

• Деякі з Прометеїв мають право на додаткову відпустку «за шкідливість»

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі