Теми статей
Обрати теми

Купуємо автошини: що в обліку?

Вежичаніна Світлана, експерт з фінансових питань
Як правильно відобразити в обліку придбання автомобільних шин? Чи потребують вони додаткового обліку? Як документально оформити заміну шин? Відповіді на ці запитання ви знайдете в нашій статті.

Пневматичні шини (далі — шини) є складовою частиною колісних транспортних засобів (далі — КТЗ). Вони належать до швидкозношуваних складників, які в процесі технічної експлуатації автотранспорту періодично замінюються (п.п. 1 п. 1 розд. ІІ Правил № 5491). При плануванні запасів таких швидкозношуваних складових слід керуватися їх експлуатаційними характеристиками, сезоном та умовами експлуатації КТЗ, експлуатаційними нормами середнього ресурсу тощо (п.п. 9 п. 6 розд. V Правил № 5502). Далі про все детальніше.

1 Правила технічної експлуатації коліс та пневматичних шин колісних транспортних засобів категорії L, M, N, O та спеціальних машин, виконаних на їх шасі, затверджені наказом Мінінфраструктури від 26.07.2013 № 549.

2 Правила експлуатації колісних транспортних засобів, затверджені Мінінфраструктури від 26.07.2013 № 550.

Коли — об’єкт обліку, а коли — ні?

НЕ окремий об’єкт обліку. Шини, що входять у комплектацію КТЗ, не обліковуються як окремі об’єкти. Їх вартість включено до первісної вартості відповідного авто. Відображаємо все як один об’єкт обліку. До речі, запасні шини (звичайні або для тимчасового використання) також входять до комплектації КТЗ (п. 1 розд. IV Правил № 549). Тому таку запаску також окремо не обліковуємо.

Передплатіть, щоб відкрити доступ до матеріалів Я вже
logo PRO PRO-доступ Необмежений доступ до всіх закритих матеріалів сайту без реклами
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі