Теми статей
Обрати теми

Збільшено добові та витрати на найм житла

Станкус Тетяна, експерт журналу «Бюджетна бухгалтерія»
Ні для кого не секрет, що добові та граничні норми на найм житла у відрядженні вже давно замалі. Поготів, якщо брати до уваги реальні нинішні ціни. І ось нарешті Кабмін вирішив збільшити суми добових витрат під час здійснення службових відряджень і граничну суму витрат на найм житлового приміщення в Україні.

На засіданні Уряду 23 грудня 2021 року прийнято відповідну постанову № 13551.

1 Постанова КМУ «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 2 лютого 2011 р. № 98» від 23.12.2021 № 1355.

При цьому зміни стосуються відряджень держслужбовців, а також інших осіб, які направляються у відрядження підприємствами, установами та організаціями, що повністю або частково утримуються (фінансуються) за рахунок бюджетних коштів.

Зокрема, викладено у новій редакції додаток 1 до постанови № 982, який встановлює розміри граничних витрат на відрядження. Що ж конкретно змінилося?

2 Постанова «Про суми та склад витрат на відрядження державних службовців, а також інших осіб, що направляються у відрядження підприємствами, установами та організаціями, які повністю або частково утримуються (фінансуються) за рахунок бюджетних коштів» від 02.02.2011 № 98.

По-перше, суттєво збільшено розміри добових витрат для закордонних відряджень до всіх країн світу. Це пояснюють тим, що більшість таких розмірів для відряджень до іноземних країн не переглядались аж із 2011 року, а інфляція увесь цей час не стояла на місці. Натомість не зовсім зрозуміло чому, але граничні суми витрат на найм житлових приміщень за кордоном залишились незмінними. Сподіваємося, що збільшення цих сум буде наступним кроком Уряду.

До речі, надбавки до затверджених сум добових витрат в іноземній валюті для окремих категорій працівників, які визначено додатком 2 до постанови № 98, скасовано.

По-друге, найцікавіше — збільшено добові витрати та граничні норми на найм житла для відряджень в межах України.

Для відряджень по Україні розмір добових витрат становить 300 грн, а гранична сума витрат на найм житла на добу — 900 грн.

Донедавна ці норми було встановлено на рівні 60 та 600 грн відповідно. Тож збільшення можна назвати, дійсно, відчутним.

Зауважимо: нові норми мають бути враховані під час планування витрат на відрядження у кошторисах на 2022 рік за КЕКВ 2250 «Видатки на відрядження».

Бо Уряд застерігає: виконувати нові розміри витрат на службові відрядження бюджетні установи повинні у межах коштів, передбачених у кошторисах та планах використання бюджетних коштів. Та водночас зобов’язує керівників бюджетних установ вжити заходів до мінімізації витрат на службові відрядження.

Як це зробити? Потрібно оптимізувати кількість відряджених працівників і строк їх перебування у відрядженні, зменшити витрати на оплату проїзду, наймання житла та інші витрати, пов’язані з відрядженням.

Також Уряд наполягає на проведенні зустрічей, переговорів тощо в режимі онлайн.

І це пов’язано не тільки з економією бюджетних коштів на відрядження, а й із запобіганням поширенню COVID-19.

Зазначені зміни діють з 1 січня 2022 року.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі