Теми статей
Обрати теми

Повідомлення до податкової: тепер і ЦПД?

Жиленко Катерина, експерт з оплати праці та трудового законодавства
Кабмін оновив форму Повідомлення про прийняття на роботу. Цю подію ми вже прогнозували (див. «Бюджетна бухгалтерія», 2021, № 36, с. 2). Проте деякі новації відверто приголомшили.

Зміни до форми Повідомлення та порядку його подання внесені постановою № 13921 . Вони чинні з 05.01.2022.

1 Постанова КМУ «Про внесення змін до постанов Кабінету Міністрів України від 17 червня 2015 р. № 413 і від 17 квітня 2019 р. № 328» від 28.12.2021 № 1392.

Перше, що впадає в око, — гіг-контракти. Останнім часом про них чути все більше. Гіг-контракт являє собою цивільно-правовий договір (далі — ЦПД) про виконання робіт та/або надання послуг, укладений між гіг-спеціалістом та резидентом Дія Сіті. Його поява пов’язана зі стимулюванням розвитку цифрової економіки в Україні. Подробиці містить Закон № 16672.

2 Закон України «Про стимулювання розвитку цифрової економіки в Україні» від 15.07.2021 № 1667-IX.

Заглиблюватись не будемо. Адже для бюджетних установ та організацій тема гіг-контрактів далека. Тож перейдемо до інших змін у Повідомленні та порядку його подання.

Пріоритетним способом подання Повідомлення став електронний, тобто засобами електронного зв’язку з використанням електронного підпису. І лише якщо немає технічної можливості, Повідомлення можна віднести податківцям на папері з копією в електронній формі. А ось варіанта подання виключно на папері вже немає.

Сама форма Повідомлення також зазнала змін.

По-перше, до табличної частини додано нову графу «7. Унікальний номер запису в Єдиному державному демографічному реєстрі (за наявності)». Він є лише в тих, хто має біометричний документ: ID-картку чи закордонний паспорт.

По-друге, розширено перелік категорій осіб, яких потрібно зазначати в графі 5. Як ми і попереджали, для працівників категорій 1 та 2 згадку про трудову книжку замінено на основне місце роботи та сумісництво. Далі додано ще дві категорії: 3 — гіг-спеціалісти за гіг-контрактом та… 4 — працівники на підставі ЦПД.

Що? ЦПД? Так, це не жарт. Хоча відомо, що законодавство не вимагає від роботодавців подавати Повідомлення на осіб, з якими оформлено ЦПД. У грі лише трудові договори (ч. 3 ст. 24 КЗпП) і віднедавна особливий вид ЦПД — гіг-контракти (ч. 1 ст. 23 Закону № 1667).

До того ж формулювання «працівник на підставі ЦПД» само по собі абсурдне. Адже коли йдеться про працівника, то мають на увазі саме трудовий договір (контракт). Водночас за ЦПД виконує роботи (надає послуги) підрядник (виконавець).

Тож вважаємо, що законодавчих підстав подавати Повідомлення на осіб, які виконують роботи (надають послуги) за ЦПД, наразі немає. Давайте дочекаємось роз’яснень компетентних органів.

Проте якщо бажаєте перестрахуватись і все ж таки повідомити ДПСУ про укладення ЦПД, то врахуйте таке.

На відміну від трудового договору, ЦПД не оформлюють наказом/розпорядженням. Тож, на нашу думку, у графі «9. Номер наказу або розпорядження про прийняття на роботу/укладення гіг-контракту» слід вказати номер ЦПД, а в графі «10. Дата видання наказу або розпорядження…» — дату договору.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі