Теми статей
Обрати теми

Перевірки ФСС: чого чекати?

Жиленко Катерина, експерт з оплати праці та трудового законодавства
Перевірку ФСС не можна назвати приємним заходом. Сьогодні розповімо про види, строки та правила їх проведення. А також розберемо найбільш поширені помилки, які виявляють ревізори.

Перевірки під час карантину

Перше, що дає надію на відстрочку зустрічі з контролерами, — COVID-карантин. Адже відомо, що для деяких перевірок на час офіційного карантину діє мораторій. А карантин і досі триває. Проте, на жаль, на перевірки ФСС це правило не поширюється.

За приписом п. 3 розд. ІІ Закону № 5331 тимчасово, по останній календарний день місяця (включно) дії карантину заборонено проведення органами державного нагляду (контролю) планових заходів зі здійснення державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності. Проте із цього правила є винятки:

1 Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо підтримки платників податків на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)» від 17.03.2020 № 533-IX.

• перевірки суб’єктів господарювання із високим ступенем ризику;

• перевірки дотримання вимог щодо формування, встановлення та застосування державних регульованих цін;

• санітарні та епідеміологічні перевірки.

Також діють окремі правила мораторію щодо перевірок з питань податків та ЄСВ.

Свого часу фахівці Мінекономіки зауважили2: мораторій поширюється на контролюючі органи, на які поширюються норми Закону № 8773.

2 Див. за посиланням: me.gov.ua/News/Detail?lang=uk-UA&id=0d301d71-c687-4d19-bfad-ad0461237404&title=MoratoriiNaPerevirkiBiznesuPidChasKarantinuRoziasnenniaMinekonomiki

3 Закон України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» від 05.04.2007 № 877-V.

Водночас ФСС не потрапляє під дію Закону № 877. Тому Фонд має право перевіряти як планово, так і позапланово, незважаючи на карантин.

Передплатіть, щоб відкрити доступ до матеріалів Я вже
logo PRO PRO-доступ Необмежений доступ до всіх закритих матеріалів сайту без реклами
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі