Теми статей
Обрати теми

Грошова допомога сім’ям загиблих: КПКВК та КЕКВ

Станкус Тетяна, експерт журналу «Бюджетна бухгалтерія»
За яким КПКВК та КЕКВ надається грошова допомога сім’ям загиблих військовослужбовців? (запитання учасника групи Facebook «Спільнота бухгалтерів бюджетних установ»)

Виплату грошової допомоги сім’ям загиблих воїнів передбачено ст. 16 Закону № 2011*. Так, одноразова грошова допомога призначається і виплачується рівними частинами членам сім’ї, батькам та утриманцям загиблого (померлого) військовослужбовця, військовозобов’язаного та резервіста.

* Закон України «Про соціальний та правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» від 20.12.91 № 2011-ХІІ.

Цю допомогу виплачують у разі загибелі (смерті) зазначених осіб, якщо їх смерть настала під час виконання військовослужбовцем обов’язків військової служби або внаслідок захворювання, пов’язаного з виконанням ним обов’язків військової служби.

Таку одноразову грошову допомогу призначають та виплачують сім’ям загиблих у розмірі 750-кратного прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб на 1 січня календарного року, в якому настала загибель (смерть). Тобто у 2022 році сума такої допомоги становить 1860750 грн (2481 грн х 750). Це випливає з норм п. «а» ч. 1 ст. 162 Закону № 2011 та п. 5 Порядку № 975**.

** Порядок призначення і виплати одноразової грошової допомоги у разі загибелі (смерті), інвалідності або часткової втрати працездатності без встановлення інвалідності військовослужбовців, військовозобов’язаних та резервістів, які призвані на навчальні (або перевірочні) та спеціальні збори чи для проходження служби у військовому резерві, затверджений постановою КМУ від 25.12.2013 № 975.

Члени сім’ї, батьки та утриманці загиблого (померлого) для отримання допомоги мають подати за місцем проходження його служби заяву та пакет документів, визначений п. 10 Порядку № 975. Зазначені особи можуть реалізувати своє право протягом трьох років з дня його виникнення (п. 8 ст. 163 Закону № 2011).

Виплата одноразової грошової допомоги здійснюється за рахунок коштів, передбачених у держбюджеті на відповідний рік для Міноборони, розвідувальних органів та інших центральних органів виконавчої влади, які мають у своєму підпорядкуванні військові формування. Це передбачено ст. 23 Закону № 2011 та п. 16 Порядку № 975.

ВАЖЛИВО!

Для виплати допомоги має бути затверджена відповідна бюджетна програма

Ця вимога зумовлена тим, що всі видатки бюджету здійснюються в розрізі відповідних бюджетних програм. За яким же КПКВК здійснювати видатки на виплату зазначеної грошової допомоги? У цьому разі слід застосовувати КПКВК 3242 «Інші заходи у сфері соціального захисту і соціального забезпечення».

У свою чергу, КЕКВ обираємо, як завжди, виходячи з економічної суті платежу. Зокрема, видатки на одноразову грошову допомогу у разі загибелі (смерті), поранення (контузії, травми або каліцтва) чи інвалідності військовослужбовців необхідно здійснювати за КЕКВ 2730 «Інші виплати населенню». Це чітко прописано у п.п. 20 п.п. 2.5.3 Інструкції № 333***.

*** Інструкція щодо застосування економічної класифікації видатків бюджету, затверджена наказом Мінфіну від 12.03.2012 № 333.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі