Теми статей
Обрати теми

ПММ для генератора: за яким КЕКВ придбавати?

Станкус Тетяна, експерт журналу «Бюджетна бухгалтерія»
Бюджетна установа придбала генератор. За яким КЕКВ здійснювати видатки на придбання пально-мастильних матеріалів (далі — ПММ) для генератора?

Запитання стосовно придбання та обслуговування генераторів наразі актуальні, як ніколи. На якому рахунку обліковувати придбаний генератор та як списувати пальне на його роботу, читайте в матеріалі «Придбали генератор: вирішуємо облікові питання» // «Бюджетна бухгалтерія», 2022, № 39.

Тепер же поговоримо про КЕВК, який потрібно застосовувати при закупівлі ПММ для генератора.

Черговість придбання ПММ

Передусім слід визначитися, в яку чергу можна придбати ПММ для генератора в період дії воєнного стану. Для цього звернемося до вимог Порядку № 590*.

* Порядок виконання повноважень Державною казначейською службою в особливому режимі в умовах воєнного стану, затверджений постановою від 09.06.2021 № 590.

Видатки на придбання ПММ (талонів) передбачено п. 19 Порядку № 590 як такі, що можуть бути здійснені у другу чергу за кошти як загального, так і спеціального фонду.

При цьому не уточнено, для чого саме (автівки, машини, механізми тощо) такі ПММ придбаваються. Тож вважаємо, що придбати ПММ для генератора цілком можливо у другу чергу.

Застосування КЕКВ

Свого часу роз’яснення з цього приводу надало Казначейство у листі «Щодо визначення КЕКВ для придбання дизпального для роботи генераторів» від 12.10.2020 № 16-06-06/18051.

І традиційно, обираючи КЕКВ, виходимо з економічної суті платежу та керуємося Інструкцією № 333*.

* Інструкція щодо застосування економічної класифікації видатків бюджету, затверджена наказом Мінфіну від 12.03.2012 № 333

У вищезгаданому листі казначеї підкреслили: в разі придбання дизпалива для генераторів, які забезпечують роботу котлів для опалення приміщень, такі видатки слід проводити за КЕКВ 2275 «Оплата інших енергоносіїв та інших комунальних послуг».

Так, за КЕКВ 2275 здійснюється оплата енергоносіїв, які використовуються в процесі виробництва теплоенергії або іншого виду енергії у разі, якщо закупівля цього нафтопродукту (ПММ) не передбачена на інші цілі за кодом 2210 «Предмети, матеріали, обладнання та інвентар». Таким є припис п.п. 2.2.7.5 Інструкції № 333.

За цим же кодом здійснюється закупівля пари, торфу, вугілля, природних енергетичних ресурсів тощо.

Тож ключовим є суть платежу — закупівля енергоносіїв, які використовуються в процесі виробництва енергії.

Наразі йдеться про генератор як пристрій, який виробляє енергію, а саме електричну енергію. Для його роботи може бути використано дизпаливо, бензин або газ.

Це стосується не тільки ситуації, описаної у листі, коли електроенергія, вироблена генератором, йде на забезпечення роботи опалювального котла.

ВАЖЛИВО!

Навіть якщо електроенергія, яку виробляє генератор, буде використана в цілому для роботи установи, придбання ПММ слід проводити за КЕКВ 2275

Вважаємо, що саме цей КЕКВ необхідно застосовувати для придбання як пального, так і мастила — будь-яких ПММ для роботи генераторів.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі