Теми статей
Обрати теми

Повернення коштів освітньої субвенції: який механізм?

Станкус Тетяна, експерт журналу «Бюджетна бухгалтерія»
Який механізм повернення невикористаних протягом 2022 року коштів освітньої субвенції?

Повернення — обов’язкове

Насправді, досить дивно, що дописувач якимось чином і досі має залишки коштів освітньої субвенції, які утворилися станом на кінець 2022 року.

Адже ще наприкінці минулого року стало відомо, що залишки освітньої субвенції, які утворилися на кінець 2022 року, перераховуються Держказначейською службою до спецфонду держбюджету.

Це прямо передбачено ст. 32 Закону про держбюджет на 2023 рік*.

* Закон України «Про Державний бюджет України на 2023 рік» від 03.11.2022 № 2710-IX.

Така норма у 2023 році є винятком з положень ч. 4 ст. 1032 БКУ*. Нагадаємо: останньою передбачено збереження коштів залишків освітньої субвенції на кінець бюджетного періоду на рахунках відповідних місцевих бюджетів і використання їх у наступному бюджетному періоді.

* Бюджетний кодекс України від 08.07.2010 № 2456-VI.

У 2023 році такими коштами передусім розпоряджається МОН з метою подальшого їх розподілу за рішеннями Кабміну у визначеному ним порядку між місцевими бюджетами з урахуванням цільового призначення освітньої субвенції. Також ці кошти спрямовують на реалізацію заходів із забезпечення якісної, сучасної та доступної загальної середньої освіти, видання, придбання, доставку підручників, посібників і навчально-методичної літератури.

Про це також визначено у ст. 32 Закону про держбюджет на 2023 рік.

З огляду на це, головні управління Казначейства повинні були забезпечити перерахування залишків коштів освітньої субвенції, які утворилися на рахунках місцевих бюджетів на кінець 2022 року, до спецфонду держбюджету.

ВАЖЛИВО!

Таке перерахування мало відбутися ще у січні 2023 року

Підставою для цього був припис п. 27 Регламенту № 359*.

* Регламент роботи органів Державної казначейської служби України у період завершення бюджетного 2022 року та початку 2023 року, затверджений наказом Держказначейства від 06.12.2022 № 359.

До речі, про це ми докладно розповідали у матеріали «2022 рік — прощавай! Про що слід пам’ятати наприкінці року?» // «Бюджетна бухгалтерія», 2022, № 47.

Механізм повернення

Наразі механізм повернення залишків коштів субвенції дуже простий: звертаєтесь письмово до свого органу Казначейства з проханням повернути залишки коштів освітньої субвенції, які утворилися станом на 31.12.2022, до держбюджету.

Далі — вже справа за Казначейством.

І все ж таки радимо спочатку з’ясувати у представників вашого місцевого органу Держказначейської служби, чому таке повернення не відбулося вчасно, тобто у січні 2023 року.

Також зауважте: використовувати залишки освітньої субвенції у 2023 році на свій розсуд ви не мали права, адже розпоряджається такими коштами МОН.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі