Теми статей
Обрати теми

Передача майна громадській організації: норма чи порушення?

Станкус Тетяна, експерт журналу «Бюджетна бухгалтерія»
Чи може орган місцевого самоврядування (далі — ОМС) передати майно, а саме ноутбук, громадській організації (далі — ГО) за рішенням сесії ради?

ГО — одержувач бюджетних коштів

Аби з’ясувати, хто може бути одержувачем бюджетних коштів, звернемося до норм п. 38 ч. 1 ст. 2 БКУ*.

* Бюджетний кодекс України від 08.07.2010 № 2456-VI.

Одержувач бюджетних коштів — це суб’єкт господарювання, громадська чи інша організація, яка не має статусу бюджетної установи, уповноважена розпорядником бюджетних коштів на здійснення заходів, передбачених бюджетною програмою, та отримує на їх виконання кошти бюджету.

Виходячи з цього визначення, ГО цілком може бути одержувачем бюджетних коштів.

При цьому, якщо ГО визначено одержувачем бюджетних коштів, таку ГО обов’язково слід включити до мережі головного розпорядника бюджетних коштів.

Так, відповідно норм до ч. 3 ст. 10 БКУ головні розпорядники бюджетних коштів визначають мережу розпорядників бюджетних коштів нижчого рівня та одержувачів бюджетних коштів з урахуванням вимог щодо формування єдиного реєстру розпорядників бюджетних коштів і одержувачів бюджетних коштів та даних такого реєстру.

До речі, мережу розпорядників нижчого рівня та одержувачів бюджетних коштів головні розпорядники мають визначити до початку бюджетного періоду.

В мережі обов’язково слід зазначити статус (розпорядник нижчого рівня чи одержувач) та орган Казначейства, в якому вони обслуговуються. Це передбачено п. 4.1 Порядку № 938*.

* Порядок казначейського обслуговування місцевих бюджетів, затверджений наказом Мінфіну від 23.08.2012 № 938.

Зауважте: якщо одержувачі бюджетних коштів отримують асигнування безпосередньо від головних розпорядників бюджетних коштів або розпорядників нижчого рівня, то вони включаються до їх мережі (п. 4.6 Порядку № 938).

Чи можна передати майно?

У рамках виконання відповідної місцевої програми — так, цілком можливо. Якщо таке майно необхідне для виконання заходів програми.

Як визначено у ч. 6 ст. 22 БКУ, розпорядник бюджетних коштів може уповноважити одержувача бюджетних коштів на виконання заходів, передбачених бюджетною програмою, шляхом доведення йому бюджетних асигнувань та надання відповідних коштів бюджету (на безповоротній чи поворотній основі).

Таким чином, головний розпорядник бюджетних коштів може уповноважити ГО, як одержувача бюджетних коштів, на виконання заходів, передбачених певною бюджетною програмою. І відповідно, цілком можливо надати ГО майно, необхідне для виконання таких заходів.

Висновок

  • ОМС може передати ГО ноутбук тільки для виконання заходів місцевої програми, в якій таку ГО визначено виконавцем. Одного лише рішення сесії місцевої ради для передачі комунального майна ГО недостатньо.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі