Теми статей
Обрати теми

Спецшкола: чи сплачувати земельний податок?

Матвєєва Вікторія, експерт журналу «Бюджетна бухгалтерія»
Чи має право на пільгу із земельного податку бюджетна установа — спецшкола? Чи обов’язково ОМС повинен прийняти рішення про надання пільг зі сплати земельного податку нашому закладу?

Чи має спецшкола пільгу із земподатку?

Так, має.

Для бюджетних установ ПКУ* передбачено низку пільг зі сплати земельного податку. Пояснимо, які саме установи мають пільги зі сплати земподатку.

* Податковий кодекс України від 02.12.2010 № 2755-VI.

По-перше, такий перелік пільговиків наведено в ст. 282 ПКУ. Серед них, зокрема в п.п. 282.1.4 ПКУ зазначено:

1) дошкільні та загальноосвітні навчальні заклади незалежно від форми власності і джерел фінансування;

2) заклади культури, науки (крім національних та державних дендрологічних парків) (за умови використання за цільовим призначенням).

Будьте уважні: зазначені заклади мають пільгу зі сплати земподатку за умови використання земельних ділянок за цільовим призначенням;

3) заклади освіти, охорони здоров’я, соціального захисту, фізичної культури та спорту, які повністю утримуються за рахунок коштів державного або місцевих бюджетів.

Також зазначимо, що спеціальна школа є закладом загальної середньої освіти для осіб з особливими освітніми потребами, зумовленими порушеннями інтелектуального розвитку, фізичними та/або сенсорними порушеннями. Такі заклади в свої діяльності передусім керуються Законом України «Про повну загальну середню освіту» від 16.01.2020 № 463-IX.

Тож оскільки спеціальні заклади загальної середньої освіти також забезпечують здобуття повної загальної середньої освіти, такі заклади мають право на пільгу із земподатку.

До речі, пільги зі сплати земподатку, передбачені ст. 282 ПКУ, є постійними. Відповідно бюджетні установи можуть користуватися ними з року в рік. Ба більше, для їх застосування ПКУ не вимагає від ОМС прийняття «спеціальних» окремих рішень для встановлення цих категорій пільг. Тому у випадку читача спецшкола має право на пільгу зі сплати земельного податку незалежно від того, прийняв ОМС відповідне рішення чи ні.

По-друге, пільги із земподатку можуть бути надані й іншим юридичним особам, у т. ч. й бюджетним установам, аніж ті, що зазначені в ст. 282 ПКУ.

Так, ОМС мають повноваження встановлювати ставки плати за землю та пільги щодо земельного податку, що сплачується на відповідній території.

Разом з тим ОМС не можуть установлювати індивідуальні пільгові ставки щодо земельного податку для окремих юридичних осіб або звільняти їх від сплати такого податку. Заборона прийняття таких рішень чітко прописана в п.п. 12.3.7 ПКУ.

Свого часу на цьому наголосили податківці в ІПК «Про плату за землю» від 08.05.2020 № 1868/6/99-00-04-03-03-06/ІПК.

При цьому інших обмежень повноважень ОМС щодо надання податкових пільг зі сплати місцевих податків і зборів ПКУ не передбачено.

Таким чином, у цій ситуації бюджетній установі абсолютно не потрібно чекати, доки ОМС прийме рішення щодо звільнення такої установи від сплати земельного податку. Адже така установа й без того 100 % має пільгу зі сплати земподатку. І застосовувати таку пільгу вона має згідно з п.п. 282.1.4 ПКУ.

Установа має пільгу із земподатку: чи подавати декларацію?

Так, звітувати повинні всі бюджетні установи, які мають право постійного користування земельною ділянкою. Така вимога поширюється й на бюджетні установи, які мають пільгу із земельного податку: повну або часткову.

Будьте уважні: звітувати повинні навіть ті бюджетні установи, які перебувають на територіях, на яких ведуться бойові дії, або тимчасово окупованих територіях. Детально про це ми розповідали в матеріалі «Установа має пільгу із земподатку: чи подавати декларацію?») (див. «Бюджетна бухгалтерія», 2023. № 6).

Нагадаємо: у 2023 році установи повинні подавати земельну декларацію за оновленою формою, затвердженою наказом Мінфіну від 16.06.2015 № 560.

УВАГА!

Подавати «пільгову» декларацію з плати за землю потрібно не з пустими рядками

При цьому у декларації слід зазначити ті ж самі показники, що й для обчислення земельного податку. Зокрема, слід навести дані про площу земельної ділянки, нормативну грошову оцінку та ставку земельного податку. Єдина відмінність — у такому разі сума податкового зобов’язання до сплати дорівнюватиме нулю.

Пільговик не подав земельну декларацію: чи є відповідальність?

Так, за це передбачено фінансову відповідальність.

Тож навіть якщо ви — пільговик і сума ваших податкових зобов’язань зі сплати земподатку дорівнює нулю, за неподання декларації вам загрожує штраф. Зокрема, за неподання декларації передбачено штраф у розмірі 340 грн, а за повторне порушення — 1020 грн (п. 120.1 ПКУ).

При цьому штраф передбачений за кожне таке неподання або несвоєчасне подання.

Як стверджують податківці у своїх роз’ясненнях (див. категорію 132.01 ЗІР), повторне правопорушення з метою застосування штрафних санкцій у розмірі 1020 грн за неподання або несвоєчасне подання податкової звітності визначають за результатами камеральних та документальних перевірок за податками та зборами кожного контролюючого органу, як за основним, так і неосновним місцем обліку платника. Застосування такого штрафу не залежить від виду податку, якщо до такого платника протягом року вже було застосовано штраф за неподання (несвоєчасне подання) такої податкової звітності та винесено повідомлення-рішення. З дати винесення контролюючим органом такого повідомлення-рішення починається відлік 365 днів (для високосного року — 366 днів) для визначення повторності правопорушення про застосування штрафних санкцій.

Про це слід пам’ятати всім установам — користувачам земельних ділянок. Отже, якщо ви маєте земельну пільгу, подавати декларацію треба обов’язково. Цим ви убезпечите себе від штрафних санкцій.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі