Теми статей
Обрати теми

Установа має пільгу із земподатку: чи подавати декларацію?

Матвєєва Вікторія, експерт журналу «Бюджетна бухгалтерія»
Бюджетна установа розташована на території, де ведуться бойові дії. Маємо пільгу із земельного податку, але частину приміщення надаємо в оренду. Чи необхідно нам подавати декларацію на землю? Яких змін зазнала така декларація в 2023 році?

Звітувати чи ні?

Так, звітувати повинні всі бюджетні установи, які мають право постійного користування земельною ділянкою. Така вимога поширюється й на бюджетні установи, які мають пільгу із земельного податку: повну або часткову.

У 2023 році установи повинні подавати земельну декларацію, затверджену наказом № 560*, за оновленою формою. Ба більше, звітувати мають навіть ті бюджетні установи, які перебувають на територіях, на яких ведуться бойові дії, або тимчасово окупованих територіях.

* Податкова декларація з плати за землю (земельний податок та/або орендна плата за земельні ділянки державної або комунальної власності), форма якої затверджена наказом Мінфіну від 16.06.2015 № 560.

Пояснюється це тим, що звільнення щодо земельних ділянок, розташованих у районах ведення воєнних (бойових) дій та на тимчасово окупованих територіях, стосується виключно сплати земельного податку, а не подання звітності. Це «чорним по білому» прописано в п.п. 69.14 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ. І сперечатися з податківцями в цьому питанні абсолютно марно. Інакше разом із пільгою із земподатку можна отримати штраф за неподання декларації.

Для бюджетних установ законодавці передбачили низку пільг зі сплати земподатку. Тому аби не було плутанини з тим, кому все ж таки подавати земельну декларацію, у таблиці нижче пояснимо, які саме пільги із земельного податку мають бюджетні установи.

Пільги щодо земельного податку для бюджетників

Пільга та підстава

Кого стосується?

Бюджетні установи-пільговики

(ст. 282 ПКУ)

Від сплати податку звільнено, зокрема:

— дошкільні та загальноосвітні навчальні заклади незалежно від форми власності і джерел фінансування, заклади культури, науки (крім національних та державних дендрологічних парків) (за умови використання за цільовим призначенням), освіти, охорони здоров’я, соцзахисту, фізкультури та спорту, які повністю утримуються за рахунок коштів державного або місцевих бюджетів;

— державні та комунальні дитячі санаторно-курортні заклади та заклади оздоровлення і відпочинку, а також дитячі санаторно-курортні та оздоровчі заклади України, які знаходяться на балансі підприємств, установ та організацій та є неприбутковими;

— державні та комунальні центри олімпійської підготовки, школи вищої спортивної майстерності, центри фізичного здоров’я населення, центри з розвитку фізичної культури і спорту осіб з інвалідністю, дитячо-юнацькі спортивні школи, а також центри олімпійської підготовки, школи вищої спортивної майстерності, дитячо-юнацькі спортивні школи

Пільгові земельні ділянки

(ст. 283 ПКУ)

Не сплачують податок, зокрема, за земельні ділянки:

— державних сортовипробувальних станцій і сортодільниць, які використовуються для випробування сортів сільськогосподарських культур;

— дорожнього господарства автомобільних доріг загального користування;

— кладовищ, крематоріїв та колумбаріїв

Місцеві пільги

(п. 284.1 ПКУ)

ОМС встановлюють не лише ставки плати за землю, але й пільги щодо земподатку, які сплачується на відповідній території

АТО-пільга

(п. 38.7 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ)

Не нараховують та не сплачують плату за землю за земельні ділянки державної та комунальної власності, які розташовані на тимчасово окупованій території та перебувають у власності або користуванні, у т. ч. на умовах оренди

Воєнна пільга

(п.п. 69.14 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ)

Не нараховують та не сплачують плату за землю за земельні ділянки (земельні частки (паї), розташовані на територіях, де ведуться (велися) бойові дії, або на територіях, тимчасово окупованих збройними формуваннями РФ

З огляду на це, бюджетні установи-пільговики мають подавати декларацію на загальних підставах, тобто із заповненими показниками, а не з пустими рядками. Для цього знадобляться ті ж самі показники, що й для обчислення земельного податку (площа земельної ділянки, нормативно грошова оцінка, ставка земельного податку).

При цьому для вищезазначених установ-пільговиків (які мають 100-відсоткову пільгу) річна сума земельного податку до сплати дорівнюватиме нулю. А ось ті установи, які втратили пільгу частково, розрахувують земподаток пропорційно до площі приміщення, наданого в оренду.

Що змінилося у 2023 році?

Зміни до наказу № 560 Мінфін уніс ще влітку своїм наказом «Про внесення змін до форми Податкової декларації з плати за землю (земельний податок та/або орендна плата за земельні ділянки державної або комунальної власності)» від 18.02.2022 № 83. Тож декларацію за оновленою формою бюджетні установи — платники податку подають починаючи з 01.01.2023.

Вступна частина (шапка)

У цій частини декларації маємо такі змін:

1) додано поле «реєстраційний номер у контролюючому органі, що уточнюється». Заповнювати це поле слід при самостійному виправленні помилок за минулі звітні періоди та поданні уточнюючої декларації;

2) відтепер у полі 7 слід зазначати код території територіальної громади, на території якої розміщена земельна ділянка (далі — КАТОТТГ). Такий код визначаємо на підставі Кодифікатора адміністративно-територіальних одиниць та територій територіальних громад, затвердженого наказом Мінрегіону від 26.11.2020 № 290. Також зазначений код КАТОТТГ проставляємо у відповідних графах розд. I та II декларації.

ВАЖЛИВО!

Майте на увазі: за кожним кодом КАТОТТГ, наведеним у цьому рядку, слід подавати окрему декларацію.

Розділ І

У цьому розділі декларації маємо такі нововведення:

1) для випадків володіння/користування земельними ділянками неповний календарний рік додано показник «Період володіння/користування земельною ділянкою» (колонки 7 — 8);

2) додано показник про місце розташування об’єкта оподаткування: зазначаємо код за КАТОТТГ адміністративно-територіальної одиниці, на території якої розташована земельна ділянка, та адресу місця розташування земельної ділянки (колонки 10 — 11);

3) як і раніше, наводимо дані про площу конкретної земельної ділянки:

— у колонці 12 — площа земельної ділянки, розташованої за межами населеного пунктуу га (з чотирма десятковими знаками);

— у колонці 13 — площа земельної ділянки, розташованої в межах населеного пунктуу кв. м (з двома десятковими знаками).

Будьте уважні! Наразі площу земельної ділянки установа не може зазначати на свій вибір — або в гектарах, або в метрах квадратних. Відтепер, якщо земельна ділянка розташована за межами населеного пункту, її площу слід навести в га. Натомість площу земельної ділянки у межах населеного пункту — у кв. м.

ВАЖЛИВО!

Одночасне заповнення в одному рядку колонок 12 та 13 не допускається

4) додано інформацію щодо строку користування податковою пільгою у звітному періоді (колонки 20 — 21). При цьому слід зазначити число, місяць, рік початку та закінчення користування пільгою у форматі «дд.мм.рррр». Якщо строк користування податковою пільгою встановлено до початку звітного періоду і триває після його закінчення, тоді вважається, що строк збігається з датою початку та закінчення звітного періоду. Це означає, що в річній декларації на 2023 рік бюджетні установи-пільговики мають зазначити «01.01.2023» і «31.12.2023» у колонках 20 та 21 відповідно.

Коли звітувати?

Звітним періодом для земельного податку є календарний рік. Платники земельного податку (у т. ч. й бюджетні установи) можуть обрати один з двох варіантів подання звітності:

— або подати декларацію за рік. Це слід зробити не пізніше 20 лютого поточного року. У такій декларації зазначаємо річну суму земельного податку з розбивкою за місяцями (п. 286.2 ПКУ);

— або подавати декларацію щомісячно протягом 20 календарних днів місяця, наступних за звітним (п. 286.3 ПКУ).

Урешті-решт як річну на 2023 рік, так і першу місячну декларацію за січень 2023 року необхідно подати не пізніше 20.02.2023. Це граничний строк звітування.

А от який варіант звітування обрати — вирішувати вам. Насамперед це залежить від розміру пільги із земельного податку, якою користується установа. Якщо йдеться про 100-відсоткову пільгу, ліпше подати річну декларацію. А ось ті установи, які мають лише часткову пільгу, здебільшого обирають місячну декларацію.

УВАГА!

Подання річної декларації з плати за землю звільняє від обов’язку подання щомісячних декларацій, і навпаки

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі