Теми статей
Обрати теми

Установлення системи пожежної сигналізації: як провести закупівлю?

Матвєєва Вікторія, експерт журналу «Бюджетна бухгалтерія»
У приміщення селищної ради плануємо встановити пожежну сигналізацію. Підрядник пропонує укласти договір, до загальної вартості якого буде включено вартість пожежної сигналізації та монтажні роботи? Як визначити предмет закупівлі та який код закупівлі обрати?

Як планувати закупівлю?

Придбавати пожежну сигналізацію разом з монтажними роботами чи окремо? Чіткої відповіді на це запитання годі й шукати в законодавстві. Втім, під час планування такої закупівлі замовнику варто пам’ятати про умови та правила встановлення (монтажу) такої системі. Вочевидь, установити пожежну систему власними силами не вийде. Адже її монтаж у приміщенні потребує виконання спеціальних робіт та залучення досвідчених фахівців. Ба більше, доручити виконання таких робіт замовник повинен лише тим фахівцям, які мають ліцензію.

З огляду на це, замовнику не варто розбивати закупівлю встановлення (монтажу) пожежної сигналізації на частини та розглядати їх як окремі предмети закупівлі.

Як визначати предмет закупівлі?

По-перше, необхідно з’ясувати, встановлення (монтаж) систем пожежної сигналізації є різновидом робіт чи послуг. І розібратися в цьому питанні допоможе спеціальний документ — постанова № 852*.

* Постанова КМУ «Деякі питання ліцензування господарської діяльності з надання послуг і виконання робіт протипожежного призначення» від 23.11.2016 № 852.

Саме в цьому документі зазначено, що монтаж систем пожежної сигналізації, оповіщення про пожежу та управління евакуацією людей, устаткування для передачі тривожних сповіщень, систем пожежогасіння (водяних, пінних, газових, порошкових, аерозольних), систем протидимного захисту є різновидом робіт протипожежного призначення. Тоді як до послуг протипожежного призначення віднесено проведення оцінки (експертизи) протипожежного стану новоутворених підприємств та об’єктів нерухомості (будівель, споруд, приміщень або їх частин).

З огляду на це, монтаж пожежної сигналізації замовник має розглядати з позиції закупівельного законодавства саме як різновид робіт, а не послуг.

По-друге, під час закупівлі робіт предмет закупівлі слід визначати з урахуванням особливостей, передбачених Порядком визначення предмета закупівлі, затвердженим наказом Мінекономіки від 15.04.2020 № 708.

Зокрема, предмет закупівлі робіт замовники визначають за об’єктами будівництва та з урахуванням положень Кошторисних норм України «Настанова з визначення вартості будівництва», затверджених наказом Мінрегіону від 01.11.2021 № 281.

Відповідно предмет закупівлі робіт з монтажу пожежної сигналізації необхідно визначати, виходячи із загального обсягу робіт, запланованих у цій будівлі. Це означає, що під час формування очікуваної вартості закупівлі варто підсумувати всі заплановані роботи на відповідному об’єкті. У подальшому умови та перелік таких робіт сторони мають зафіксувати в договорі.

І по-третє, замовник обирає код закупівлі за ДК 021:2015*, який найбільше підходить тому чи іншому предмету закупівлі. Здебільшого у разі закупівлі монтажу пожежної сигналізації замовники проводять закупівлі за кодом ДК 021:2015 45310000-3 (Електромонтажні роботи).

* Національний класифікатор України «Єдиний закупівельний словник ДК 021:2015», затверджений наказом Мінекономіки від 23.12.2015 № 1749.

Які діяти замовнику?

Під час закупівлі робіт монтажу пожежної сигналізації замовнику потрібно:

— додати таку закупівлю до річного плану;

— укласти прямий договір, якщо вартість робіт не перевищує 1,5 млн грн або наявні підстави для його укладання згідно з п. 13 постанови № 1178*, або ж провести відкриті торги, визначити переможця та укласти з ним договір про закупівлю з урахуванням вимог постанови № 1178.

* Особливості здійснення публічних закупівель товарів, робіт і послуг для замовників, передбачених Законом України «Про публічні закупівлі», на період дії правового режиму воєнного стану в Україні та протягом 90 днів з дня його припинення або скасування, затверджені постановою КМУ від 12.10.2022 № 1178.

Висновки

  • Установлення (монтаж) систем пожежної сигналізації з позиції закупівельного законодавства є різновидом робіт.
  • Очікувана вартість таких робіт має включати вартість пожежної сигналізації та вартість монтажних робіт.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі