Теми статей
Обрати теми

«Благодійка» для передачі: обираємо код доходів правильно

Станкус Тетяна, експерт журналу «Бюджетна бухгалтерія»
Центр надання культурних послуг отримав кошти від благодійника. Утім ці кошти в подальшому мають належати будинку культури і за них необхідно придбати мікрофони. Таку ціль визначив сам благодійник. Ми відобразили надходження цих коштів за кодом доходів 25020200. Але фахівці місцевого органу Казначейської служби зробили зауваження щодо такого застосування коду і наполягають на застосуванні коду доходу 25020100. Чи правильно це?

Бюджетний облік благодійної допомоги

Передусім нагадаємо, що благодійні внески, гранти та дарунки належать до першої підгрупи другої групи власних надходжень бюджетних установ. Про це свідчить ч. 4 ст. 13 БКУ*.

* Бюджетний кодекс України від 08.07.2010 № 2456-VI.

Відповідно такі надходження слід відображати за кодом класифікації доходів бюджету 25020100 «Благодійні внески, гранти та дарунки».

ВАЖЛИВО!

Всі доходи бюджету, включаючи власні надходження бюджетних установ, мають цільове спрямування

Таким є припис п. 1 ч. 3 ст. 13 БКУ.

І, зокрема, власні надходження першої підгрупи другої групи (благодійні внески, гранти та дарунки) бюджетні установи можуть використовувати на організацію своєї основної діяльності. Це чітко визначено в абз. 20 ч. 4 ст. 13 БКУ.

Інших шляхів використання зазначених надходжень (передачу іншим установам, закладам тощо) бюджетним законодавством не передбачено.

Якщо ж бюджетна установа отримує благодійну допомогу, яку надалі планує передавати іншим установам, закладам, підприємствам тощо, то її слід зарахувати до складу другої підгрупи другої групи власних надходжень.

При цьому необхідно застосовувати вже інший код доходів, а саме 25020200 «Надходження, що отримують бюджетні установи від підприємств, організацій, фізичних осіб та від інших бюджетних установ для виконання цільових заходів, у тому числі заходів з відчуження для суспільних потреб земельних ділянок та розміщених на них інших об’єктів нерухомого майна, що перебувають у приватній власності фізичних або юридичних осіб».

Згідно зі ст. 13 БКУ такі надходження можуть спрямовуватися на виконання відповідних цільових заходів.

Докладніше про це читайте у матеріалі «Благодійна допомога: оформлення та облік (частина 1)» // «Бюджетна бухгалтерія», 2023, № 28 (ср. ).

То який же код застосувати?

Як бачимо, зарахувати кошти, про які йдеться у запитанні, до першої підгрупи першої групи неможливо. Відповідно буде неправильним застосування коду доходу 25020100.

Такі кошти мають бути зараховані саме до другої підгрупи другої групи власних надходжень бюджетних установ. При цьому необхідно застосувати код доходу 25020200.

Висновок

  • В описаному у запитанні випадку бюджетна установа діяла правильно, а орган Казначейської служби зробив зауваження, яке є безпідставним.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі