Теми статей
Обрати теми

Облік внесків до статутного капіталу КП

Матвєєва Вікторія, експерт журналу «Бюджетна бухгалтерія»
Місцева рада прийняла рішення щодо спрямування коштів місцевого бюджету та комунального майна на поповнення статутного капіталу комунального підприємства (далі — КП). Як показати такі операції в бухобліку ради?

Дійсно, місцеві ради можуть робити внески з метою поповнення статутного капіталу КП. Про це чорним по білому написано в ч. 2 ст. 71 БКУ*.

* Бюджетний кодекс України від 08.07.2010 № 2456-VI.

Причому такі внески місцеві ради можуть здійснювати як у вигляді коштів, так і активів. Яким чином прийняття таких рішень впливає на бухоблік відповідної ради? Пояснимо, як правильно діяти бухгалтеру.

Чи показувати в бухобліку?

Так, це необхідно зробити обов’язково, оскільки внески, здійснені органами місцевого самоврядування (далі — ОМС), як і будь-яка інша господарська операція, підлягають відображенню в бухгалтерському обліку. При цьому відображають такі операції ОМС як звичайні бюджетні установи, тобто керуються нормативно-правовими актами з питань бухобліку.

Зазвичай підставою для здійснення таких внесків є відповідні рішення ОМС. Документ, що підтверджує факт перерахування коштів, — виписка з реєстраційного рахунку. У разі ж здійснення внесків до статутного капіталу КП у вигляді матеріальних цінностей слід оформити відповідний Акт приймання-передачі за типовою формою.

Як показати в обліку?

У бухобліку операції, пов’язані з поповненням статутного капіталу, ОМС відображають з урахуванням певних особливостей. Розглянемо їх.

Правило 1. Внесок до статутного капіталу КП → фінансова інвестиція

Для цілей бухобліку внески ОМС до статутного капіталу КП є фінансовими інвестиціями. Правила формування в бухобліку інформації про фінінвестиції визначено НП(С)БО 133*.

* Національне положення (стандарт) бухгалтерського обліку в державному секторі 133 «Фінансові інвестиції», затверджене наказом Мінфіну від 18.05.2012 № 568.

Власне, під фінінвестиціями розуміють активи, які утримує (контролює) суб’єкт держсектору для отримання економічних вигід від володіння ними.

Основні умови визнання активів фінінвестиціями передбачено п. 1 розд. ІI НП(С)БО 133. Так, фінінвестиції визнаються у разі, якщо:

1) суб’єкт держсектору (тобто у випадку читача — місцева рада) здійснює контроль за такими інвестиціями;

2) їх оцінка може бути достовірно визначена;

3) існує імовірність отримання суб’єктом держсектору економічних вигід або потенціалу корисності.

Тож оскільки внески до статутного капіталу КП відповідають зазначеним умовам, ОМС доведеться обліковувати їх у складі фінінвестицій з урахуванням правил, прописаних у НП(С)БО 133 (ср. ).

Правило 2. Внески до статутного капіталу КП — на окремих субрахунках

Для обліку внесків до статутного капіталу ОМС мають застосовувати такі субрахунки:

— для обліку фінінвестиційсубрахунок 2513 «Довгострокові фінансові інвестиції у капітал підприємств»;

— для обліку капіталусубрахунок 5212 «Капітал у підприємствах в іншій формі участі у капіталі».

Таким чином, у разі поповнення статутного капіталу КП відповідний ОМС має показати в бухобліку збільшення суми фінінвестицій. Водночас слід збільшити відповідну суму власного капіталу.

Правило 3. Грошові внески до статутного капіталу КП → через субрахунок 5411

Кошти, виділенні з метою поповнення статутного капіталу КП, установа має показати в обліку як цільове фінансування. Це означає, що кошти для придбання фінінвестицій розпорядники бюджетних коштів показують відповідним бухзаписом за Дт та Кт субрахунку 5411 «Цільове фінансування».

Так, при отриманні цільового фінансування для створення фінансових інвестицій: Дт 2313 — Кт 5411.

У свою чергу перерахування коштів на рахунок КП як внесок до статутного капіталу: Дт 2513 — Кт 2313. Водночас ОМС має показати збільшення власного капіталу: Дт 5411 — Кт 5212.

Саме такі бухзаписи під час поповнення статутного капіталу КП грошовими коштами пропонує складати Мінфін. Про це свідчить п. 4.2 п.п. «а» Типової кореспонденції*.

* Типова кореспонденція субрахунків бухгалтерського обліку для відображення операцій з активами, капіталом та зобов’язаннями розпорядниками бюджетних коштів та державними цільовими фондами, затверджена наказом Мінфіну від 29.12.2015 № 1219.

Правило 4. Майнові внески до статутного капіталу КП → через рахунки 10, 11

У разі здійснення майнових внесків до статутного капіталу КП ОМС має задіяти субрахунки, які передбачені для обліку такого майна. Наприклад, якщо передають ОЗ, відповідно це буде рахунок 10.

Так, під час передачі ОЗ до статутного капіталу КП ОМС складає записи, передбачені п. 4.2 п.п. «б» Типової кореспонденції:

— на суму залишкової вартостіДт 2513 — Кт 1013 — 1018;

— на суму нарахованого зносуДт 1411 — Кт 1013 — 1018.

Водночас слід збільшити відповідну суму власного капіталу — Дт 5111 — Кт 5212.

Зверніть увагу: Мінфін підготував зміни до п. 4.2 Типової кореспонденції. Проєкт відповідного наказу розміщено на офіційному сайті Міністерства.

Правило 5. Фінансові інвестиції збільшують та зменшують за балансовою вартістю

Фінінвестиції на дату балансу відображають за балансовою вартістю. Виняток становлять фінінвестиції, які суб’єкт держсектору утримує до їх погашення. Такі правила оцінки фінінвестицій на дату балансу прописано в розд. III НП(С)БО 133.

Порядок відображення в бухобліку внесків до статутного капіталу КП розглянемо на прикладі.

Приклад. Місцева рада прийняла рішення щодо спрямування коштів місцевого бюджету та майна на поповнення статутного капіталу КП.

Варіант 1 (внески у грошові формі). Для забезпечення функціонування КП та формування його статутного капіталу міська рада перераховує на казначейський рахунок КП грошові кошти у сумі 300000 грн. Кошти перераховано з реєстраційного рахунку ради на реєстраційний рахунок КП.

Варіант 2 (внески майном). Для забезпечення функціонування КП та формування його статутного капіталу міська рада передає будівлю (первісна вартість — 1350000 грн, сума нарахованого зносу — 835000 грн). Будівлю передано разом з Інвентарною карткою обліку об’єкта ОЗ та технічною документацією.

з/п

Зміст господарської операції

Кореспонденція субрахунків

Сума,

грн

м/о

дебет

кредит

Варіант 1. Внески у грошовій формі

1

Отримано цільове фінансування для створення фінансових інвестицій

2313

5411

300000

2

2

Перераховано кошти на рахунок КП як внесок до статутного капіталу

2513

2313

300000

2

3

Відображено зміни у капіталі

5411

5212

300000

17

Варіант 2. Внески майном

1

Передано будівлю як внесок до статутного капіталу КП:

— на суму залишкової вартості переданого ОЗ

2513

1015

500000

9

— списано суму нарахованого зносу

1411

1015

835000

9

2

Відображено зміни у капіталі

5111

5212

294000

17

Висновки

  • Для цілей бухобліку внески ОМС до статутного капіталу КП є фінансовими інвестиціями.
  • У разі поповнення статутного капіталу КП ОМС має показати в бухобліку збільшення суми фінансових інвестицій (субрахунок 2513). Водночас слід збільшити відповідну суму власного капіталу (субрахунок 5212).
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі