Теми статей
Обрати теми

Акумулятор для котла: запчастина чи МНМА?

Матвєєва Вікторія, експерт журналу «Бюджетна бухгалтерія»
Бюджетна установа придбала акумуляторну батарею для твердопаливного котла вартістю 18300 грн. Як її правильно обліковувати: зарахувати до складу запасів чи малоцінних необоротних матеріальних активів (далі — МНМА)?

Як класифікувати?

Традиційно акумуляторні батареї (далі — АБ) використовують як накопичувачі енергії для повноцінної роботи джерел безперебійного живлення. При цьому немає різниці, для роботи якого обладнання, пристрою такі акумулятори будуть застосовуватись: транспортного засобу чи опалювального котла. Адже призначення та правила використання таких накопичувачів енергії однакові.

Втім, замінити одні АБ на інші не вийде. Тож не варто дивуватись, якщо установі доведеться придбавати різні АБ для відновлення та/або забезпечення роботи різного обладнання.

Зазвичай виробники включають АБ до комплектації твердопаливних котлів. Відповідно їх вартість має бути включена до первісної вартості опалювального обладнання.

Але через деякий час будь-яка АБ досягає свого граничного технічного стану. Як наслідок, на заміну відпрацьованої доводиться купувати нову. Зрозуміло, у такому разі АБ слід розглядати як звичайну запасну або комплектуючу частину, придбану для підтримання об’єкта необоротних активів у робочому стані. А тому в жодному разі не варто вважати АБ окремим об’єктом обліку та обліковувати у складі основних засобів або МНМА. Це правило повною мірою стосується і АБ, які використовуються у твердопаливних котлах.

Як обліковувати?

Є тільки один правильний варіант обліку АБ — обліковувати у складі запасів.

Нову АБ зараховуємо на субрахунок 1515 «Запасні частини». Саме на цьому субрахунку ведуть облік придбаних запчастин, які використовуються для проведення ремонтів, заміни зношених частин обладнання тощо. Причому вартість такої АБ не має жодного значення.

Тепер трохи про особливість обліку АБ. Після установлення такий акумулятор не варто одразу списувати на витрати. Слід продовжувати його обліковувати у складі запасів до моменту повного вичерпання ним свого ресурсу. При цьому потрібно враховувати, що використання таких АБ здійснюється не постійно, а лише в опалювальний період.

Тому для зручності ви можете деталізувати операції з руху акумуляторів за допомогою аналітичних рахунків в межах субрахунку 1515. Наприклад, можна застосовувати:

1515/1 «Акумулятор на складі» — для обліку АБ, які не використовуються безпосередньо зараз;

1515/2 «Акумулятор у використанні» — для обліку АБ, переданих у використання.

Списання непридатної для використання АБ здійснює комісія установи зі списання на підставі Акта списання запасів.

Зверніть увагу: з 20.01.2023 слід застосовувати типову форму акта, затверджену наказом Мінфіну «Про затвердження типових форм з обліку та списання запасів суб’єктами державного сектору та порядку їх складання» від 13.12.2022 № 431.

Чи вести оперативний облік?

За загальним правилом під час експлуатації АБ установи здійснюють контроль за тривалістю чи обсягом їх роботи. Наприклад, для обліку ресурсу АБ транспортних засобів застосовують Картку обліку наробітку та відстежування обігу. Форму такої Картки наведено у додатку 12 до Правил експлуатування акумуляторних свинцевих стартерних батарей колісних транспортних засобів і спеціальних машин, виконаних на колісних шасі, затверджених наказом Мінтрансзв’язку від 02.07.2008 № 795 (ср. ).

Що стосується АБ, встановлених на твердопаливні котли, то чинним законодавством не передбачено спеціального регістру оперативного обліку. Але ви можете його розробити самостійно, взявши за основу вищезгадану Картку.

У разі прийняття такого рішення не забутьте зазначити про застосування такої форми у наказі про організацію бухобліку вашої установи. Водночас її форму слід навести у відповідному додатку до цього розпорядчого документа.

Приклад. Бюджетною установою придбано АБ для функціонування джерела безперебійного живлення, пов’язаного з роботою твердопаливного котла. Акумулятор оприбутковано на підставі накладної як запчастину. Вартість АБ — 18300 грн.

АБ передано для встановлення відповідальному працівнику на підставі накладної (вимоги).

з/п

Зміст господарської операції

Кореспонденція субрахунків

Сума,

грн

м/о

дебет

кредит

Придбання АБ

1

Отримано асигнування на придбання АБ

2313

7011

18300

2

2

Оприбутковано АБ на склад

1515/1

6211

18300

6

3

Перераховано кошти постачальнику

6211

2313

18300

2, 6

Передача АБ у використання

1

АБ передано у використання

1515/2

1515/1

18300

13

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі