Теми статей
Обрати теми

Декларація з екоподатку — 2023 за новою формою

Матвєєва Вікторія, експерт журналу «Бюджетна бухгалтерія»
Заклад освіти має опалювальний котел та є платником екологічного податку за викиди в атмосферне повітря. Дізналися, що в 2023 році бюджетні установи мають подавати нову форму декларації з екоподатку. Чи дійсно це так? Яких змін зазнала така декларація?

Так, платники екоподатку при звітуванні за IV квартал 2022 року мають подавати декларацію з екоподатку, затверджену наказом № 715*, за оновленою формою.

* Наказ Мінфіну «Про затвердження форми Податкової декларації екологічного податку» від 17.08.2015 № 715.

Нагадаємо: платниками екоподатку є суб’єкти господарювання, юридичні особи, у т. ч. й бюджетні установи, які під час провадження діяльності здійснюють викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами забруднення (у нашому випадку — опалювальним котлом).

Власне, зміни до наказу № 715 Мінфін уніс ще влітку своїм наказом «Про затвердження Змін до форми Податкової декларації екологічного податку» від 21.07.2022 № 206. Зазначений документ набрав чинності 16.08.2022. Та з огляду на те, що базовим податковим (звітним) періодом для екоподатку є календарний квартал, декларацію за оновленою формою бюджетні установи — платники екоподатку подають:

— за звітний період — ІV квартал 2022 року;

— при самостійному виправленні помилок, допущених за минулі податкові (звітні) періоди (наприклад, за II або III квартал 2022);

— за поточні квартали 2023 року.

Що змінилося?

І хоча зміни, внесені до форми декларації, не надто суттєві, але заслуговують на увагу. Насамперед вони спрямовані на приведення цієї звітності до вимог законодавства та містять уточнення щодо заповнення деяких реквізитів.

Заголовна частина (шапка)

У цій частини декларації маємо декілька змін:

— по-перше, додано поле «реєстраційний номер у контролюючому органі, що уточнюється». Це поле з’явилося не тільки в самій формі декларації, але й у всіх додатках.

Заповнювати це поле слід при самостійному виправленні помилок за минулі звітні періоди та поданні уточнюючої декларації. Тож якщо ви подаєте декларацію за ІV квартал 2022 року, а не уточнюєте податкові зобов’язання з екоподатку за минулі звітні періоди, залишаєте це поле незаповненим;

— по-друге, відтепер у ряд. 2 слід зазначати коди за Кодифікатором адміністративно-територіальних одиниць та територій територіальних громад (далі — КАТОТТГ) замість кодів за КОАТУУ. Такий код визначаємо на підставі Кодифікатора адміністративно-територіальних одиниць та територій територіальних громад, затвердженого наказом Мінрегіону від 26.11.2020 № 290.

Майте на увазі: за кожним кодом КАТОТТГ, наведеним у цьому рядку, слід подавати окрему декларацію. Відповідно зазначений код КАТОТТГ установа проставляє у ряд. 3.1 додатків, що додає до екодекларації.

Основна частина

Порядок заповнення цієї частини декларації не змінився.

Як і раніше, в основній частині екодекларації платники зазначають суми податкових зобов’язань із екоподатку. Ці показники заповнюємо на підставі відповідних додатків.

Єдине — це незначне коригування приміток та оновлені правила розшифровки підписів («власне ім’я, прізвище» замість колишніх «ініціали та прізвище»). А ось решта полів декларації лишилися не змінними.

Додатки

Як і раніше, для кожного джерела забруднення платник екоподатку складає окремий розрахунок (додатки 1 — 6).

У нашій ситуацій установа здійснює викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарним джерелом забруднення (опалювальним котлом). Тому слід заповнювати додаток 1 до екодекларації.

Так, у ряд. 2 зазначайте код за КАТОТТГ адміністративно-територіальної одиниці, тобто код міста, селища міського типу, села (населений пункт).

А ось до оновленого ряд. 3 заносьте таку інформацію:

ряд. 3.1 — код КАТОТТГ територіальної громади, на території якої знаходиться об’єкт оподаткування (тобто стаціонарне джерело забруднення);

ряд. 3.2 — код КАТОТТГ адміністративно-територіальної одиниці (населеного пункту), визначений за місцем розміщення стаціонарного джерела забруднення.

Коли звітувати та сплачувати?

Бюджетні установи — платники податку подають декларацію з екоподатку протягом 40 календарних днів після закінчення звітного кварталу. Це означає, що декларацію за ІV квартал 2022 року слід подати не пізніше 09.02.2023.

У свою чергу, сплатити суми екоподатку необхідно протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем граничного строку подання декларації. Отже, граничний строк сплати екологічного податку за ІV квартал 2022 року — 20.02.2023.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі