Теми статей
Обрати теми

Надання приміщення школи в оренду військовій частині

Станкус Тетяна, експерт журналу «Бюджетна бухгалтерія»
Чи може відділ освіти надати в оренду приміщення закладу освіти (школи) військовій частині на безоплатній основі? Заклад освіти наразі ліквідовано.

Підрозділи ЗСУ продовжують дислокуватися в будівлях деяких бюджетних установ та закладів. Та чи може слугувати пунктом дислокації приміщення закладу освіти? І чи може бути користування таким приміщенням безкоштовним для ЗСУ? Розберемося разом.

Приміщення в оренду військовій частині: чи можна надати?

Це питання ми вже порушували на сторінках нашого видання. Тож докладно з цього приводу дивіться матеріал «Відшкодування комунпослуг за час дислокації ЗСУ» // «Бюджетна бухгалтерія», 2022, № 27.

Водночас зауважимо: жодних послаблень щодо надання державного чи комунального майна у позичку в період дії воєнного стану немає.

ВАЖЛИВО!

Передавати державне або комунальне майно в безоплатне користування або позичку заборонено

Це чорним по білому прописано у ч. 2 ст. 9 Закону № 157*.

* Закон України «Про оренду державного та комунального майна» від 03.10.2019 № 157-ІХ.

Тож відносини між підрозділом ЗСУ та бюджетною установою щодо користування відповідним приміщенням можливо оформити лише в рамках оренди. Та чи може бути така оренда безоплатною або, принаймні, за 1 грн на рік?

Спочатку щодо «одногривневої» оренди. Річна орендна плата за нерухоме майно у розмірі 1 гривні встановлюється органам державної влади, іншим бюджетним організаціям, закладам, установам, які повністю фінансуються з державного бюджету. Це передбачено п. 13 Методики № 630*.

* Методика розрахунку орендної плати за державне майно, затверджена постановою КМУ від 28.04.2021 № 630.

Нагадаємо: норми цієї Методики поширюється на орендні відносини щодо майна державної власності.

А от при наданні в оренду комунального майна установи керуються методиками розрахунку орендної плати, затвердженими відповідним органами місцевого самоврядування (далі — ОМС).

Зазвичай ці методики розробляють на основі Методики № 630.

Якщо ж місцеву методику не затверджено, під час оренди комунального майна слід керуватися Методикою № 630. Це передбачено абз. 3 ч. 2 ст. 17 Закону № 157.

Таким чином, надати приміщення в оренду для дислокації підрозділу ЗСУ за 1 грн на рік цілком можливо.

Ба більше, не повинно виникнути жодних проблем і з повним звільненням від орендної плати підрозділу ЗСУ. Це обумовлено п. 12 постанови № 634*, який дозволяє ОМС надавати додаткові пільги орендарям під час дії воєнного стану.

* Постанова КМУ «Про особливості оренди державного та комунального майна у період воєнного стану» від 27.05.2022 № 634.

Тож надавати приміщення в оренду військовій частині за 1 грн чи взагалі звільнити від орендної плати — вирішувати відповідному ОМС.

Хто може орендувати приміщення закладу освіти?

Надання в оренду приміщень закладів освіти має свої особливості, про які слід пам’ятати.

Так, при оренді рухомого та нерухомого майна, що належить закладам загальної середньої освіти, слід враховувати норми Закону № 2145* та Закону № 463**.

* Закон України «Про освіту» від 05.09.2017 № 2145-VIII.

** Закон України «Про повну загальну середню освіту» від 16.01.2020 № 463-IX.

Цього вимагає ч. 6 ст. 2 Закону № 157.

Виходячи з ч. 4 ст. 80 Закону № 2145, майно державних і комунальних закладів освіти може бути надано в оренду з метою надання послуг, які не можуть бути забезпечені безпосередньо закладами освіти. І такі послуги мають бути пов’язані із забезпеченням освітнього процесу або ж з обслуговуванням учасників освітнього процесу.

З огляду на це, не всі орендарі можуть винаймати приміщення закладів освіти. Поготів, таким орендарем не може стати підрозділ ЗСУ. Адже його діяльність жодним чином не пов’язана із забезпеченням освітнього процесу чи обслуговуванням його учасників.

…а якщо заклад освіти ліквідовано?

Якщо ж йдеться про ліквідований заклад загальної середньої освітньої освіти (далі — ЗЗСО), це зовсім інша справа.

Так, у разі неможливості використання майна ліквідованих комунальних ЗЗСО у сільській місцевості у цілях, передбачених абз. 1 ч. 2 ст. 61 Закону № 463, відповідна місцева рада після громадського обговорення може прийняти обґрунтоване рішення про використання такого майна (крім майна санаторних шкіл та спеціальних ЗЗСО) для інших потреб суспільного життя, у т. ч. шляхом передачі в оренду.

Таку можливість передбачено ч. 2 ст. 61 Закону № 463 (ср. ).

Але зверніть увагу: в будь-якому разі майно ліквідованого ЗЗСО в першу чергу має бути використано для забезпечення здобуття освіти, надання послуг у сферах соціального захисту, культури, спорту та охорони здоров’я.

УВАГА!

Рішення про передачу в оренду майна ліквідованого ЗЗСО може бути прийнято не раніше одного року з дати внесення запису про припинення закладу до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань

Кошти, отримані від використання майна ліквідованих державних, комунальних закладів загальної середньої освіти або тих, діяльність яких зупинена відповідно до рішень засновника, використовуються виключно на освітні потреби.

Тож, якщо йдеться про ЗЗСО, який було ліквідовано понад рік тому і громада не має першочергових потреб для використання приміщення такого закладу, місцева рада може прийняти рішення про передачу в оренду таких приміщень військовій частині.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі