Теми статей
Обрати теми

Освітня субвенція: розподіл та отримання по-новому

Станкус Тетяна, експерт журналу «Бюджетна бухгалтерія»
У 2023 році маємо нові певні зміни щодо розподілу та отримання освітньої субвенції. Нумо разом розглянемо, які саме новації чекають на нас із вами.

Розподіл обсягу освітньої субвенції

На виконання ст. 31 Закону № 2710* Кабмін прийняв постанову № 1472**, якою здійснив розподіл обсягу освітньої субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на 2023 рік. Такий розподіл наведено у додатку 1 до постанови № 1472.

* "Закон України «Про Державний бюджет України на 2023 рік» від 03.11.2022 № 2710-IX.

** Постанова КМУ «Деякі питання розподілу обсягу освітньої субвенції на 2023 рік» від 30.12.2022 № 1472.

Нагадаємо: у 2023 році розподіл освітньої субвенції з держбюджету місцевим бюджетам здійснює саме Кабмін.

Про це чітко зазначено у ст. 31 Закону № 2710.

Детальний опис підходів до розподілу освітньої субвенції на 2023 рік виклав МОН у листі «Про розрахунок обсягу освітньої субвенції на 2023 рік» від 10.01.2023 № 1/385-23 (далі — лист).

Освітня субвенція на оплату простою педпрацівників

Найцікавіші зміни, які точно зацікавлять наших читачів, внесено до Порядку № 6*.

* Порядок та умови надання освітньої субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам, затверджені постановою КМУ від 14.01.2015 № 6.

Йдеться про оплату праці педпрацівників, які знаходяться на простої.

Для місцевих бюджетів громад, в яких закладам загальної середньої освіти (далі ЗЗСО) оголошено простій у зв’язку із окупацією чи веденням активних бойових дій, кошти для оплати простою передбачені в обласному бюджеті. Про це йдеться у вищезгаданому листі.

Саме облдержадміністрації здійснюють розподіл обсягу субвенції, яка спрямовується на оплату праці педагогічних працівників ЗЗСО, яким оголошено простій, між бюджетами територіальних громад на підставі даних про фактичну кількість таких педпрацівників.

Про це визначено у оновленому п. 12 Порядку № 6. Водночас не забуваймо, що наразі цими питаннями опікуються переважно обласні військові адміністрації (далі ОВА).

Освітня субвенція в частині оплати простою, передбачена обласним бюджетам, дорівнює добутку 2/3 посадового окладу вчителя вищої категорії з підвищенням та кількості педпрацівників ЗЗСО, яким оголошено простій в області, збільшеного на 22 % нарахування ЄСВ. Такий розрахунок передбачено новим п. 6 Формули розподілу № 1088*.

* Формула розподілу освітньої субвенції між місцевими бюджетами, затверджена постановою КМУ від 27.12.2017 № 1088.

Майте на увазі: до моменту припинення чи скасування воєнного стану керівникам держорганів, підприємств, бюджетних установ та організацій надано право самостійно визначати розмір оплати часу простою працівників у межах фонду заробітної плати, але не нижче від 2/3 тарифної ставки встановленого працівникові тарифного розряду (посадового окладу). Пряму вказівку на це містить п. 1 постанови № 221*.

* Постанова КМУ «Деякі питання оплати праці працівників державних органів, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій, що фінансуються або дотуються з бюджету, в умовах воєнного стану» від 07.03.2022 № 221.

При цьому, виходячи з нового п. 34 Порядку № 6, для отримання коштів освітньої субвенції на оплату праці педпрацівників ЗЗСО, яким оголошено простій, розпорядники субвенції за бюджетами територіальних громад мають подавати до облдержадміністрацій (або ОВА) відомості про фактичну кількість таких педпрацівників. Робити це слід кожного місяця до 10-го числа.

Саме на підставі таких даних облдержадміністрації (або ОВА) щомісяця розподіляють між місцевими бюджетами у встановленому порядку обсяги освітньої субвенції для фінансування простою.

УВАГА!

Освітня субвенція для оплати простою педпрацівників закладів професійної (професійно-технічної) та фахової передвищої освіти не передбачена

На цьому наголосив МОН у своєму листі.

Обсяг субвенції без урахування додаткових годин навчального плану

Ще однією новацією 2023 року стало визначення обсягу освітньої субвенції для всіх місцевих бюджетів без урахування додаткових годин навчального плану для учнів групи I на окремі предмети, факультативні курси, індивідуальні заняття тощо.

Учні групи I це учні, які здобувають загальну середню освіту у початкових школах, гімназіях, ліцеях, закладах спеціалізованої освіти.

Видатки на загальну середню освіту з місцевих бюджетів

Зважаючи на недостатність коштів освітньої субвенції, МОН у своєму листі доволі прозоро натякає, що у 2023 році місцевим бюджетам теж доведеться розщедритися на загальну середню освіту.

Адже видатки на загальну середню освіту належать до видатків, які здійснюються з бюджетів сільських, селищних, міських територіальних громад (п. 2 ч. 1 ст. 89 БКУ*).

* Бюджетний кодекс України від 08.07.2010 № 2456-VI.

До того ж відповідні місцеві ради мають право додатково понад обсяги субвенції планувати та здійснювати з місцевих бюджетів оплату поточних та капітальних видатків закладів та установ освіти, визначених у ст. 1032 БКУ. Таким є припис п. 8 Порядку № 6.

Постанова № 1472 набрала чинності 01.01.2023 і діятиме до 31.12.2023.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі