Теми статей
Обрати теми

Повернення залишків освітньої субвенції до держбюджету

Станкус Тетяна, експерт журналу «Бюджетна бухгалтерія»
Чи повертає фінуправління залишок освітньої субвенції 2022 року в держбюджет? Якщо повертає, то на якій підставі?

Питання повернення залишків освітньої субвенції до держбюджету наразі є найактуальнішим для розпорядників бюджетних коштів — освітян. Отримуємо численні запитання з цього приводу. Розглянемо, чи все ж таки підлягають поверненню до держбюджету залишки освітньої субвенції, які утворилися протягом 2022 року.

Законодавчі підстави

Ми завжди намагаємося тримати наших читачів у курсі найсвіжіших законодавчих нових. На жаль, далеко не всі новини є приємними. Зокрема, це стосується і необхідності повернення залишків освітньої субвенції. Про це ми розповідали наприкінці минулого року у матеріалі «2022 бюджетний рік — прощавай! Про що слід пам’ятати наприкінці року?» // «Бюджетна бухгалтерія», 2022, № 47.

Вимога повернення залишків освітньої субвенції до держбюджету передбачена ст. 32 Закону про держбюджет на 2023 рік*.

* Закон України «Про Державний бюджет України на 2023 рік» від 03.11.2022 № 2710-IX.

ВАЖЛИВО!

У 2023 році залишки коштів за освітньою субвенцією, які утворилися на рахунках місцевих бюджетів на кінець 2022 року, перераховуються Держказначейською службою до спеціального фонду держбюджету

У 2023 році така норма є винятком з положень ч. 4 ст. 1032 БКУ*. Остання, нагадаємо, передбачає збереження коштів залишків освітньої субвенції на кінець бюджетного періоду на рахунках відповідних місцевих бюджетів і використання їх у наступному бюджетному періоді.

* Бюджетний кодекс України від 08.07.2010 № 2456-VI.

Що ж буде із залишками у 2023 році? Ними розпоряджатиметься МОН з метою подальшого їх розподілу за рішеннями Кабміну у визначеному ним порядку між місцевими бюджетами з урахуванням цільового призначення освітньої субвенції. А як ми добре знаємо, цільовим призначенням освітньої субвенції є виплата заробітної плати педпрацівникам.

Також ці кошти будуть спрямовані на реалізацію заходів із забезпечення якісної, сучасної та доступної загальної середньої освіти, видання, придбання, доставку підручників, посібників і навчально-методичної літератури.

Про це також чітко визначено у ст. 32 Закону про держбюджет на 2023 рік.

Зверніть увагу: винятків із цієї статті не передбачено. Тобто перераховуванню до держбюджету підлягають абсолютно всі залишки освітньої субвенції, які утворилися станом на 01.01.2023.

Хто саме повертає залишки?

Залишки повертають зовсім не фіноргани, як зазначив дописувач у запитанні. Залишки освітньої субвенції повертають органи Держказначейської служби. Про це також чітко зазначено у ст. 32 Закону про держбюджет на 2023 рік.

Водночас це підтверджує і п. 27 Регламенту № 359*. У цьому пункті прописано, що головні управління Казначейства повинні забезпечити перерахування залишків коштів за освітньою субвенцією, які утворилися на рахунках місцевих бюджетів на кінець 2022 року, до спецфонду держбюджету.

* Регламент роботи органів Державної казначейської служби України у період завершення бюджетного 2022 року та початку 2023 року, затверджений наказом Держказначейства від 06.12.2022 № 359.

Зверніть увагу: таке перерахування має відбутися у січні 2023 року.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі