Теми статей
Обрати теми

Придбання сценічних костюмів: який КЕКВ застосувати?

Станкус Тетяна, експерт журналу «Бюджетна бухгалтерія»
Для сільського будинку культури необхідно придбати національні сценічні костюми вартістю 3000 грн за одиницю. Надали платіжну інструкцію до Казначейства за КЕКВ 3110, але фахівці Казначейства наполягають на застосуванні КЕКВ 2210. Який КЕКВ правильно застосувати?

На щастя, в більш-менш спокійних регіонах країни будинки культури продовжують функціонувати. Тому питання придбання сценічних костюмів залишається актуальним. У зв’язку з цим пропонуємо розглянути питання застосування КЕКВ під час планування та здійснення видатків на придбання сценічних костюмів. Але не забуваймо, що наразі діє воєнний стан, тому передусім слід з’ясувати, у яку чергу можливо провести зазначені видатки.

В яку чергу здійснити видатки?

Як добре відомо, черговість здійснення видатків наразі визначено Порядком № 590*. То що ж каже нам п. 19 Порядку № 590 щодо придбання сценічних костюмів?

* Порядок виконання повноважень Державною казначейською службою в особливому режимі в умовах воєнного стану, затверджений постановою КМУ від 09.06.2021 № 590.

Проаналізувавши видатки другої черги, на жаль, бачимо, що видатків на придбання сценічних костюмів серед них немає.

Отже, в період дії воєнного стану такі видатки можна проводити лише у третю чергу.

Також нагадаємо: як за кошти загального, так і спеціального фонду Порядок № 590 дозволяє проводити видатки на оплату товарів, робіт та послуг, які закуповуються під час реалізації проєктів, виконання програм допомоги за підтримки ЄС, урядами іноземних держав, іноземними фінансовими та донорськими установами і міжнародними фінансовими організаціями, у т. ч. на умовах співфінансування.

У рамках виконання зазначених проєктів і програм можна придбавати будь-які товари, роботи і послуги.

За яким КЕКВ?

Обираючи КЕКВ, слід виходити з економічної суті платежу та керуватися Інструкцією № 333*.

* Інструкція щодо застосування економічної класифікації видатків бюджету, затверджена наказом Мінфіну від 12.03.2012 № 333.

З огляду на вартість сценічних костюмів, зазначену у запитанні, вони аж ніяк не відповідають вартісним ознакам критерію основних засобів (далі — ОЗ) та не підлягають зарахуванню до складу ОЗ. Такі костюми слід обліковувати як малоцінні необоротні матеріальні активи (далі — МНМА).

У свою чергу, це визначає і вибір КЕКВ. Так, видатки на придбання сценічних костюмів, які в подальшому будуть зараховані до складу МНМА, слід планувати та здійснювати за КЕКВ 2210 «Придбання обладнання і предметів довгострокового користування».

Таким чином, у випадку читача фахівці Казначейства мають рацію.

На користь цього також свідчить роз’яснення Держказначейської служби, надане у листі від 09.10.2015 № 14-08/925-25109 (ср. ).

Інша річ, якщо сценічний костюм за своєю вартістю належить до ОЗ. У такому разі видатки на його придбання, дійсно, слід проводити за КЕКВ 3110 «Придбання обладнання і предметів довгострокового користування» (п.п. 3.1.1 Інструкції № 333).

Докладніше про облік сценічного одягу читайте у матеріалі «Придбання сценічного одягу: КЕКВ + облік» // «Бюджетна бухгалтерія», 2021, № 35.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі