Теми статей
Обрати теми

Плата за навчання: черговість унесення + облік

Матвєєва Вікторія, експерт журналу «Бюджетна бухгалтерія»
Заклад вищої освіти (далі — ЗВО) надає платні освітні послуги. З якою періодичність здобувачі освіти повинні вносити плату за такі послуги? Коли нараховувати дохід, пов’язаний з наданням освітніх послуг (щосеместрово чи щомісячно)?

З якою черговістю сплачувати?

Одразу зазначимо: ЗВО має повне право вирішити це питання на свій розсуд. Адже чинні нормативно-правові акти щодо цього не містять жодних обмежень чи заборон. Ба більше, держава гарантує академічну, організаційну, фінансову і кадрову автономію закладів освіти. Це прямо передбачено ч. 1 ст. 23 Закону України «Про освіту» від 05.09.2017 № 2145-VIII.

При цьому обсяг автономії закладів освіти визначається цим Законом, спеціальними законами та установчими документами закладу освіти. Тож не завадить звернутись до профільних нормативних документів. І знаходимо два аргументи, які підтверджують можливості керівництва ЗВО самостійно визначати порядок та черговість оплати за освітні послуги.

По-перше, про таке право чорним по білому прописано в ч. 6 ст. 73 Закону України «Про вищу освіту» від 01.07.2014 № 1556-VII.

Так, ЗВО має право встановлювати:

— розмір плати за весь строк навчання для здобуття відповідного ступеня вищої освіти, підвищення кваліфікації, включаючи виготовлення документа про освіту та додатка до нього;

порядок оплати освітньої послуги (разово, щороку, щосеместрово, щомісяця).

Умови, розмір плати та порядок її внесення мають бути прописані в договорі (контракті) на навчання. Такий договір укладають між ЗВО та фізичною (юридичною) особою, яка замовляє платну освітню послугу для себе або для іншої особи, беручи на себе фінансові зобов’язання щодо її оплати.

По-друге, аналогічне право закладу визначати періодичність внесення плати за освітні послуги закріплено в п. 3 розд. III Типового договору про надання платної освітньої послуги для підготовки фахівців, затвердженого наказом МОН від 07.09.2020 № 1113. А саме у цьому документі визначено, що замовник платних освітніх послуг вносить плату за навчання (одноразово або щороку, або щосеместрово, або щомісяця). Такий договір є невід’ємним додатком до договору про навчання у ЗВО для здобувачів освіти, які здобувають освіту за рахунок коштів фізичних та/або юридичних осіб.

З огляду на це, навіть не сумнівайтесь: питання періодичності внесення плати за надання освітніх послуг заклад вирішує самостійно і жодних обмежень щодо цього немає.

Коли нараховувати дохід?

Спеціальні правила визнання доходів від надання послуг прописано в п. 2.4 розд. II НП(С)БО 124*. Так, дохід, пов’язаний з наданням послуг, визнають виходячи зі ступеня завершеності операції з надання послуг на дату балансу, якщо може бути достовірно оцінений результат цієї операції.

* Національне положення (стандарт) бухгалтерського обліку в державному секторі 124 «Доходи», затверджене наказом Мінфіну від 24.12.2010 № 1629.

Результат операції з надання послуг може бути достовірно оцінений за наявності всіх наведених нижче умов:

— можливості достовірної оцінки доходу;

— ймовірності надходження економічних вигід від надання послуг;

можливості достовірної оцінки ступеня завершеності надання послуг на дату балансу;

— можливості достовірної оцінки витрат, здійснених для надання послуг та необхідних для їх завершення.

У свою чергу, оцінку ступеня завершеності операції з надання послуг проводять шляхом (п. 1.3 розд. III НП(С)БО 124):

вивчення виконаної роботи (наданої послуги);

— визначення питомої ваги обсягу послуг, наданих на певну дату, у загальному обсязі послуг, які мають бути надані;

— визначення питомої ваги витрат, яких зазнає суб’єкт державного сектору у зв’язку із наданням послуг, у загальній очікуваній сумі таких витрат. Сума витрат, здійснених на певну дату, включає тільки ті витрати, які відображають обсяг наданих послуг на цю саму дату.

Як бачимо, НП(С)БО 124 не обмежує бюджетні установи у питанні визнання доходів від надання послуг. І навіть пропонує установам зробити це самостійно, обравши один із запропонованих способів.

Утім, у випадку читача доцільно визнавати дохід від наданих освітніх послуг, виходячи зі ступеня завершеності операції із надання таких послуг. При цьому оцінити ступінь завершеності надання таких послуг можливо за підсумками семестру відповідно до затвердженої навчальної програми.

З огляду на це, нараховувати дохід, пов’язаний із наданням освітніх послуг, варто саме щосеместрово, а не щомісячно. Також радимо обраний спосіб нарахування доходів від надання послуг закріпити в положенні про організацію бухгалтерського обліку вашого закладу.

Як обліковувати?

Порядок відображення в бухобліку таких операцій залежить від того, яку періодичність унесення плати за навчання обере заклад. І тут можливі два варіанти.

Варіант 1. Доходи звітного періоду

Цей варіант застосовується у разі, коли здобувачі освіти здійснюють оплату щомісячно або ж щосеместрово, за умови унесення плати за один семестр.

Інформацію про такі доходи слід узагальнювати на субрахунку 7111 «Доходи від реалізації продукції (робіт, послуг)».

Варіант 2. Доходи майбутніх періодів

Інша справа, якщо здобувач освіти перераховує плату за освітні послуги одразу за весь навчальний рік або ж за весь період навчання наперед. За таких умов певна частина таких надходжень є доходами звітного періоду, а решта — майбутніх періодів.

Наприклад, при щорічній оплаті освітніх послуг це виглядатиме так:

— плата за 1-й семестр — доходи звітного періоду;

— плата за 2-й семестр або решту років — доходи майбутніх періодів.

У бухобліку для доходів, отриманих у звітному періоді, які підлягають включенню до доходів у майбутніх звітних періодах, передбачено субрахунок 6911 «Доходи майбутніх періодів».

Приклад. ЗВО надає платні освітні послуги та отримує за них плату на підставі договору, укладеного в серпні 2022. Умовами договору про навчання передбачено щосеместрову оплату. Загальна вартість освітніх послуг за навчальний рік становить 25000 грн. Здобувач вніс плату за навчання у вересні в сумі 25000 грн, тобто за весь 2022 — 2023 навчальний рік наперед.

з/п

Зміст господарської операції

Кореспонденція субрахунків

Сума,

грн

м/о

дебет

кредит

1-й семестр 2022/2023 н. р.

1

Надійшла плата за навчання за 1-й і 2-й семестри

2313

2111

25000

3, 4

2

Нараховано плату за навчання за 1-й семестр

2111

7111

12500

4, 14

3

Віднесено частину надходжень до доходів майбутніх періодів

2111

6911

12500

4

4

Закрито рахунок доходів

7111

5511

12500

17

5

Віднесено суму профіциту звітного періоду до накопичених фінансових результатів

5511

5512

12500

17

2-й семестр 2022/2023 н. р.

1

Віднесено до складу доходів звітного періоду суми доходів майбутніх періодів

6911

7111

12500

14

2

Закрито рахунок доходів

7111

5511

12500

17

Висновки

  • Заклад самостійно визначає періодичність внесення плати за навчання (разово, щороку, щосеместрово, щомісяця).
  • Від періодичності унесення плати за навчання залежить порядок бухобліку таких надходжень.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі