Теми статей
Обрати теми

Обрізка дерев: як правильно провести видатки?

Станкус Тетяна, експерт журналу «Бюджетна бухгалтерія»
Яке формулювання слід обрати під час планування видатків на спилювання аварійних дерев та видатків на санітарну обрізку зелених насаджень, щоб вони були здійснені у другу чергу?

В яку чергу здійснити видатки?

Передусім нагадаємо: території підприємств, установ, організацій та закріплені за ними території належать до об’єктів благоустрою.

Про це свідчить п. 4 ч. 1 ст. 13 Закону № 2807*.

* Закон України «Про благоустрій населених пунктів» від 06.09.2005 № 2807-IV.

При цьому виходячи з п. 2 ч. 1 ст. 21 Закону № 2807, зелені насадження є елементами благоустрою.

Згідно з приписами цього Закону під зеленими насадженнями слід розуміти деревину, чагарникову, квіткову та трав’яну рослинність природного і штучного походження на визначеній території населеного пункту.

Тож видатки на спилювання аварійних дерев та на санітарну обрізку зелених насаджень належать саме до видатків на благоустрій населених пунктів.

Нагадаємо: на виконання ст. 28 Закону № 2807 розроблено Порядок № 1045*. Саме цим Порядком унормовано процедуру видалення дерев, кущів, газонів і квітників на території населеного пункту.

* Порядок видалення дерев, кущів, газонів і квітників у населених пунктах, затверджений постановою КМУ від 01.08.2006 № 1045.

Тепер безпосередньо щодо черги проведення таких видатків у період дії воєнного стану.

Черговість проведення видатків у період воєнного стану визначає Порядок № 590*.

* Порядок виконання повноважень Державною казначейською службою в особливому режимі в умовах воєнного стану, затверджений постановою КМУ від 09.06.2021 № 590.

Першочерговими в цей період незмінно залишаються видатки на національну безпеку та оборону. Тоді як переважна більшість видатків здійснюється у другу чергу. Коло таких видатків окреслено у п. 19 Порядку № 590 (ср. ).

Щодо видатків на благоустрій населених пунктів, то перепон для їх здійснення у другу чергу немає. Адже оплата видатків із благоустрою населених пунктів передбачена п. 19 Порядку № 590 як другочергова.

При цьому такі видатки можуть бути здійснені за кошти як загального, так і спеціального фонду.

ЦІННА ПОРАДА!

У платіжній інструкції на проведення зазначених у запитанні видатків обирайте формулювання відповідно до п. 19 Порядку № 590 — «оплата видатків із благоустрою населених пунктів»

Який КПКВК застосувати?

Щоб правильно обрати КПКВК, звернімося до вимог наказу № 793*.

* Наказ Мінфіну «Про затвердження складових Програмної класифікації видатків та кредитування місцевого бюджету» від 20.09.2017 № 793.

Якщо видатки на спилювання аварійних дерев та санітарну обрізку зелених насаджень проводяться в рамках виконання заходів програми з благоустрою населених пунктів, то відповідно слід застосовувати КПКВК 6030 «Організація благоустрою населених пунктів».

У разі, якщо кошти на такі видатки виділені конкретній бюджетній установі, яка здійснюватиме відповідні заходи на належній їй території, то такі видатки слід проводити за основним КПКВК фінансування такої бюджетної організації.

Так, наприклад, видатки на спилювання аварійних дерев, а також на санітарну обрізку зелених насаджень у школі мають бути проведені за КПКВК 1021 «Надання загальної середньої освіти закладами загальної середньої освіти за рахунок коштів місцевого бюджету». Якщо ж ідеться про зелені насадження у дитсадочку, тоді застосовуйте КПКВК 1010 «Надання дошкільної освіти». Натомість, щоб привести до ладу дерева і кущі на території бібліотеки, плануйте і проводьте видатки за КПКВК 4030 «Забезпечення діяльності бібліотек».

Який КЕКВ застосувати?

Під час обрання КЕКВ слід виходити з економічної суті платежу та керуватися Інструкцією № 333*.

* Інструкція щодо застосування економічної класифікації видатків бюджету, затверджена наказом Мінфіну від 12.03.2012 № 333.

Так, якщо для здійснення зазначених у запитанні видатків прийнято рішення звернутися до сторонніх фахівців, то для планування та здійснення таких видатків слід застосовувати КЕКВ 2240 «Оплата послуг (крім комунальних)».

Якщо ж у штаті бюджетної установи є відповідні працівники, які самостійно можуть провести такі роботи, в такому разі слід застосовувати звичайні коди для оплати праці КЕКВ 2111 «Заробітна плата» та 2120 «Нарахування на оплату праці».

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі