Теми статей
Обрати теми

Використання майна ДЮСШ: оренда чи платна послуга?

Станкус Тетяна, експерт журналу «Бюджетна бухгалтерія»
ДЮСШ планує надавати майно (футбольне поле, спортивні зали, майданчики) в тимчасове користування пересічним громадянам. Щоразу це будуть різні люди і вони матимуть нетривалий час занять. За яким кодом доходів слід планувати надходження від надання майна у користування громадянам: 25010100 чи 25010300?

Все залежить від того, як саме ви оформите взаємовідносини з користувачами спортивними спорудами. Адже це може бути як оренда, так і надання платних послуг. Розглянемо все по черзі.

Оренда спортивних споруд

Якщо оберете варіант оренди, то йтиметься про оренду нерухомого майна.

Такі взаємовідносини регламентовано Законом № 157* та Порядком № 483**.

* Закон України «Про оренду державного та комунального майна» від 03.10.2019 № 157-IX.

** Порядок передачі в оренду державного та комунального майна, затверджений постановою КМУ від 03.06.2020 № 483.

Крім того, в період дії воєнного стану слід керуватися ще й постановою № 634*, яка визначає особливості надання майна в оренду саме в цей період.

* Постанова КМУ «Про особливості оренди державного та комунального майна у період воєнного стану» від 27.05.2022 № 634.

Державне і комунальне майно передається в оренду на підставі договору оренди, укладеного між орендодавцем і орендарем.

Порядок визначення орендної плати прописано у Методиці № 630*.

* Методика розрахунку орендної плати за державне майно, затверджена постановою КМУ від 28.04.2021 № 630.

Як ми вже добре знаємо, ця Методика поширюється на оренду державного майна. Тоді як органи місцевого самоврядування можуть прийняти свої місцеві Методики розрахунку орендної плати комунального майна.

Втім, за відсутності затвердженої на місцевому рівні Методики у питаннях оренди комунального майна слід керуватися нормами саме Методики № 630. Це передбачено ч. 2 ст. 17 Закону № 157.

У випадку нашого читача необхідно розраховувати погодинну орендну плату, адже здавати майно ДЮСШ планується якраз погодинно.

Формули для розрахунку річної, місячної, добової або погодинної орендної плати наведені у пп. 6 — 9 Методики № 630.

При цьому для розрахунку погодинної орендної плати спочатку слід визначити добову орендну плату.

Конкретний приклад розрахунку погодинної орендної оплати ви знайдете у матеріалі «Погодинна орендна плата: приклад розрахунку» // «Бюджетна бухгалтерія», 2021, № 37.

Окрім сплати орендної плати, орендар має також відшкодовувати витрати на комунальні та інші послуги, пов’язані з експлуатацією майна. Адже відвідувачі можуть користуватися туалетами, душовими, освітленням тощо.

Надходження орендної плати належить до третьої підгрупи першої групи власних надходжень бюджетних установ відповідно до ч. 4 ст. 13 БКУ*.

* Бюджетний кодекс України від 08.07.2010 № 2456-VI.

Такі надходження слід відображати за кодом доходів 25010300 «Плата за оренду майна бюджетних установ, що здійснюється відповідно до Закону України «Про оренду державного та комунального майна».

Надання платних послуг

Іншим варіантом є надання ДЮСШ платних послуг.

При цьому заклади фізичної культури і спорту мають керуватися Переліком № 356*.

* Перелік платних послуг, які можуть надаватися закладами фізичної культури і спорту, що утримуються за рахунок бюджетних коштів, затверджений постановою КМУ від 14.04.2009 № 356.

Пунктом 3 цього Переліку передбачено надання спортивних споруд для проведення спортивно-видовищних заходів, занять з фізичної культури і спорту, організації спортивно-оздоровчих таборів.

Тож послуги, описані у запитанні, цілком дозволені до надання за плату ДЮСШ.

Умови надання платних послуг закладами фізичної культури і спорту та розрахунок плати за них визначено у Порядку № 936*.

* Порядок та умови надання платних послуг закладами фізичної культури і спорту, що утримуються за рахунок бюджетних коштів, затверджений наказом Міністерства України у справах сім’ї, молоді та спорту, Міністерства фінансів України та Міністерства економіки України від 28.08.2009 № 3042/1030/936.

Виходячи з п. 2.2 розд. ІІ Порядку № 936 для надання платних послуг керівник ДЮСШ має прийняти відповідний розпорядчий документ про надання конкретного виду платних послуг.

У цьому документі необхідно визначити: час, місце, спосіб та порядок надання платної послуги, розрахунок її вартості, відповідальних за її надання працівників (структурні підрозділи).

Розмір плати визначається на підставі економічно обґрунтованих витрат, пов’язаних безпосередньо з наданням відповідної платної послуги.

До складу витрат на надання платних послуг належать (п. 3.2 розд. ІІ Порядку № 936):

— витрати на оплату праці працівників;

— податки, збори, обов’язкові платежі до бюджету та інші відрахування відповідно до законодавства;

— господарські витрати;

— матеріальні витрати;

— інші витрати.

Таким чином, до вартості послуги з надання у користування спортивних споруд одразу будуть включені усі витрати, пов’язані з її наданням, що дуже зручно.

Докладніше про це читайте у статті «Надання платних послуг бюджетними установами» // «Бюджетна бухгалтерія», 2023, № 36 (ср. ).

Надходження плати за послуги належать до першої підгрупи першої групи власних надходжень бюджетних установ.

Такі надходження слід відображати за кодом доходів 25010100 «Плата за послуги, що надаються бюджетними установами згідно з їх основною діяльністю».

Висновок

  • Вважаємо, що в ситуації читача більш прийнятним і зручним способом буде надання платної послуги з користування спортивними спорудами. Відповідно в такому разі слід застосовувати код доходів 25010100.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі