Теми статей
Обрати теми

Доступ до електронного кабінету передплатника: чи повідомляти Мінцифри?

Матвєєва Вікторія, експерт журналу «Бюджетна бухгалтерія»
Бюджетна установа уклала договір про надання послуг з доступу до електронного кабінету передплатника. Установа подала цей договір до Казначейства для реєстрації зобов’язань та здійснення оплати. Але фахівці Казначейства відмовилися реєструвати договір та вимагають подати повідомлення про інформатизацію. Чи правомірні їх дії? Чим це передбачено?

У цій ситуації вимоги фахівців Казначейства абсолютно правомірні. Пояснимо чому.

Чим передбачено таку вимогу?

По-перше, порядок взяття бюджетних зобов’язань, визначений ч. 1 ст. 48 БКУ*, зобов’язує розпорядників бюджетних коштів здійснювати платежі, які стосуються завдань (проєктів) Національної програми інформатизації, після їх погодження з Мінцифри. Саме цей орган є Генеральним державним замовником Національної програми інформатизації.

* Бюджетний кодекс України від 08.07.2010 № 2456-VI.

По-друге, механізм взаємодії розпорядників бюджетних коштів та Мінцифри врегульовано окремими нормативно-правовими актами, передусім Положенням про формування та виконання Національної програми інформатизації, затвердженим постановою КМУ від 31.08.98 № 1352, та Методикою № 34*.

* Методика визначення належності бюджетних програм, завдань, проектів, робіт до сфери інформатизації Національної програми інформатизації, затверджена наказом Мінцифри від 29.03.2023 № 34.

Тому керуючись вимогами зазначених нормативно-правових актів під час опрацювання договорів у сфері інформатизації, органи Казначейства повинні забезпечити взяття розпорядниками бюджетних коштів бюджетних зобов’язань щодо завдань (проєктів) Національної програми інформатизації відповідно до вимог ст. 48 БКУ.

Свого часу Держагентство з питань електронного урядування у своєму листі від 02.08.2019 № 1/04-1-1923 звертало увагу органів Казначейства на необхідність неухильного дотримання вимог ст. 48 БКУ та норм законодавства Національної програми інформатизації.

Зауважте: дію зазначених нормативно-правових актів на період воєнного стану не призупинено. Тобто жодних послаблень для розпорядників бюджетних коштів щодо цього наразі немає.

Таким чином, якщо бюджетна установа планує придбати товари або послуги, які належать до сфери інформатизації, про укладений договір необхідно повідомити Мінцифри. Про те, яким саме чином розпорядник має це зробити, Мінцифри нагадав у листі від 09.06.2022 № 1/10-10-440-2022 (ср. ).

Коли повідомляти Мінцифри?

Для вирішення цього питання установі слід орієнтуватися на коди ДК 021:2015*, за якими здійснюється придбання товарів, робіт та послуг. Перелік кодів таких товарів, робіт та послуг, які визначають належність бюджетних програм, завдань, проєктів, робіт до сфери інформатизації Національної програми інформатизації, наведено в додатку до Методики № 34.

* Національний класифікатор України «Єдиний закупівельний словник ДК 021:2015», затверджений наказом Мінекономіки від 23.12.2015 № 1749.

І в ситуації читача послуга з доступу до електронного кабінету передплатника 100 % належить до сфери інформатизації. Адже закупівлю таких послуг установи здебільшого здійснюють за кодом ДК 021:201572320000-4 «Послуги, пов’язані з базами даних». Вочевидь послуги з доступу до електронного кабінету передплатника є різновидом послуг у сфері інформаційних технологій. На користь цього свідчить той факт, що зазначені послуги включено до узагальненого коду ДК 021:201572000000-5 «Послуги у сфері інформаційних технологій: консультування, розробка програмного забезпечення, послуги мережі Інтернет і послуги з підтримки».

Отже, у разі укладання договору про доступ до електронного кабінету передплатника установа обов’язково має повідомити про це Мінцифри.

Як повідомити Мінцифри?

Яким саме чином повідомляти Мінцифру про укладений договір? Пояснення — у таблиці нижче.

Повідомляємо Мінцифри: коли та як?

Вимоги

Пояснення

Вартість договору

Закупівля товарів, робіт та послуг на суму менше 500 тис. грн

Закупівля послуг з підключення закладів соціальної інфраструктури до широкосмугового доступу до Інтернету за кошти субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на реалізацію заходів, спрямованих на підвищення доступності широкосмугового доступу до Інтернету в сільській місцевості на суму менше 1 тис. грн

Предмет договору

Товари, роботи та послуги, які належать до сфери інформатизації.

Слід орієнтуватися на коди ДК 021:2015, за якими здійснюють придбання товарів, робіт та послуг. Перелік кодів таких товарів, робіт та послуг наведено у додатку до Методики № 34

Документи

Розпорядник заповнює google-форму «Повідомлення про укладений договір» (далі — Повідомлення).

Увага! Мінцифри не надає відповіді на Повідомлення

Розпорядник лише отримує на електронну адресу, зазначену під час заповнення форми, підтвердження про заповнення Повідомлення.

Перевірити внесену інформацію можна в таблиці «Повідомлення про укладений договір 2023»

Як діяти установі?

Установа, яка має намір укласти договір про надання послуг з доступу до електронного кабінету передплатника, повинна:

1) додати інформацію про закупівлю такої послуги до річного плану закупівель;

2) укласти договір про надання послуг з доступу до електронного кабінету передплатника;

3) надіслати Мінцифри повідомлення про укладений договір;

4) подати до Казначейства Реєстр бюджетних зобов’язань та укладений договір.

При цьому для реєстрації зобов’язань та оплати за договором надаємо Казначейству доказ відправлення відповідного Повідомлення (наприклад, скриншот частини таблиці із зазначенням порядкового номера свого Повідомлення в таблиці);

5) оприлюднити звіт про договір про закупівлю, укладений без використання електронної системи закупівель.

Висновки

  • Договір про надання послуг з доступу до електронного кабінету передплатника належить до сфери інформатизації.
  • Для реєстрації зобов’язань та оплати за таким договором до органу Держказначейської служби необхідно надати доказ відправлення відповідного Повідомлення до Мінцифри.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі