Теми статей
Обрати теми

Уточнили екоподаток: чи будуть штраф, пеня?

Матвєєва Вікторія, експерт журналу «Бюджетна бухгалтерія»
Бюджетна установа самостійно виявила помилки в розрахунку екологічного податку за минулі звітні періоди (IV квартал 2022 та I квартал 2023 років). Як наслідок, маємо недоплату з екоподатку. Установа є платником екоподатку, має об’єкти оподаткування екоподатком та не знаходиться на території активних бойових дій. Чи необхідно у такому разі нараховувати штраф та пеню під час подання уточнюючого розрахунку з екоподатку?

Самостійне виправлення помилки: коли не буде штрафу та пені?

Відповідь на це запитання залежить від того, коли саме бюджетна установа виправляє помилку щодо екоподатку. Тобто вирішальну роль відіграє, у якому звітному періоді подано уточнюючу декларацію з екоподатку.

З чим пов’язані такі застереження? Власне, пояснити це досить просто. У період дії воєнного стану законодавці декілька разів уносили зміни до ПКУ* стосовно звільнення платників від відповідальності.

* Податковий кодекс України від 02.12.2010 № 2755-VI.

Так, останні зміни щодо цього було внесено Законом України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» від 30.06.2023 № 3219-IX, який набрав чинності 01.08.2023.

Як передбачено новим п. 69.38 ПКУ, на період з 01.08.2023 і до припинення/скасування воєнного стану у разі самостійного виправлення помилок платник звільняється від нарахування та сплати штрафних санкцій та пені. При цьому жодної згадки про період, за який виправляється помилка, ця норма не містить. Натомість є умова — дотримання усіх правил, вимог та обмежень виправлення помилок, визначених ст. 50 ПКУ.

А це означає, що з 01.08.2023 і до кінця воєнного стану без нарахування штрафних санкцій можна виправляти заниження податкових зобов’язань, як воєнних, так і довоєнних періодів. До речі, не має значення, заниження податкових зобов’язань з якого податку ви виправляєте.

УВАГА!

Звільнення від нарахування штрафних санкцій та пені стосується всіх податків, у т. ч. й екологічного податку

Таким чином, якщо установа виправляє помилку після 01.08.2023, то хвилюватися немає про що. Штраф та пеня у разі самостійного виправлення помилок, що призвели до заниження податкового зобов’язання (у т. ч. із екоподатку), вам не загрожують. Це підтвердили і податківці у своєму роз’ясненні (див. категорія 132.01 ЗІР).

Коли подавати уточнюючу декларацію та сплачувати екоподаток?

Платник, який самостійно виявляє факт заниження податкового зобов’язання минулих податкових періодів, зобов’язаний подати уточнюючу декларацію та сплатити відповідну суму податку.

Уточнюючу декларацію подають окремо за кожний минулий податковий період, що уточняються разом з додатками(ом), в яких виявлено помилки. Тобто у випадку читача установа має подати два уточнюючих розрахунки з екоподатку: за IV квартал 2022 та I квартал 2023 років з відповідними додатками.

За загальним правилом уточнюючу декларацію можна подати протягом 1095 днів після граничного строку, відведеного на подання декларації (п. 102.1 ПКУ).

Тож не радимо відкладати подання уточнюючої декларації та сплату екоподатку на потім. Адже за неподання або несвоєчасне подання податкової звітності (у т. ч. й уточнюючих декларацій) порушникам загрожують штрафні санкції, передбачені п. 120.1 ПКУ (ср. ).

ВАЖЛИВО!

Штрафи, передбачені п. 120.1 ПКУ, не скасовані на період дії воєнного стану та стягуються з порушників у повному розмірі

Так, за неподання або несвоєчасне подання податкової звітності передбачено штраф у розмірі:

340 грн — за кожне таке неподання або несвоєчасне подання;

1020 грн — за ті самі дії, вчинені платником податків, до якого протягом року було застосовано штраф за таке порушення.

При цьому такі штрафні санкції стосуються будь-якого платника екоподатку, який не подав уточнюючий розрахунок. І про це слід пам’ятати всім установам, які виявили помилки стосовно розрахунку екоподатку. Тому ліпше якомога швидше подати уточнюючу декларацію та сплатити донараховану суму екоподатку.

Висновки

  • З 01.08.2023 і до припинення воєнного стану у разі самостійного виправлення помилок платники звільняються від нарахування та сплати штрафних санкцій і пені.
  • У разі виявлення помилки установа має подати уточнюючу декларацію з екоподатку та сплати відповідну суму податку.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі