Теми статей
Обрати теми

Новації у сфері відряджень: вивчаємо разом

Станкус Тетяна, експерт журналу «Бюджетна бухгалтерія»
Сьогодні в центрі нашої уваги опинилась постанова № 913*, якою внесено зміни до постанови № 98**. Пропонуємо разом розглянути, які саме нововведення в частині витрат на відрядження підготували для нас урядовці.

* Постанова КМУ «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 2 лютого 2011 р. № 98» від 25.08.2023 № 913.

** Постанова КМУ «Про суми та склад витрат на відрядження державних службовців, а також інших осіб, що направляються у відрядження підприємствами, установами та організаціями, які повністю або частково утримуються (фінансуються) за рахунок бюджетних коштів» від 02.02.2011 № 98.

Чи потрібні документи в оригіналі?

Важливою новацією стало виключення норми щодо відшкодування витрат на відрядження лише на підставі оригіналів підтвердних документів.

При цьому передбачено можливість подання таких документів у паперовій та електронній формах.

Утім, розслаблятися не варто. Адже Інструкція № 59* і досі містить вимогу про надання документів в оригіналі.

* Інструкція про службові відрядження в межах України та за кордон, затверджена наказом Мінфіну від 13.03.98 № 59.

Зокрема, відповідно до п. 5 розд. ІІ Інструкції № 59 підприємство за наявності підтвердних документів (в оригіналі) відшкодовує в межах граничних сум витрат на найм житлового приміщення, затверджених постановою № 98, витрати відрядженим працівникам на найм житлового приміщення.

Також п. 11 розд. ІІ Інструкції № 59 передбачено подання разом із звітом документів в оригіналі, які засвідчують вартість понесених у зв’язку з відрядженням витрат.

Тож чекаємо, доки законодавці приведуть ці два нормативні документи у відповідність один до одного.

Що зі строками звітування?

Оновленим п. 5 постанови № 98 встановлено чіткі строки звітування про використання коштів, виданих на відрядження. Розглянемо їх.

Так, працівник зобов’язаний подати звіт про використання коштів, виданих на відрядження, разом із підтвердними документами до закінчення п’ятого банківського дня, що настає за днем прибуття до місця постійної роботи.

Також у зазначений строк необхідно повернути суму надміру витрачених коштів.

Якщо ж відряджений працівник отримав аванс на службове відрядження готівкою, він подає звіт про використання коштів, виданих на відрядження, і повертає суму надміру витрачених коштів до закінчення третього банківського дня, наступного за днем прибуття до місця постійної роботи.

Водночас якщо під час службового відрядження працівник застосував платіжні картки для проведення розрахунків у безготівковій формі, керівник установи може продовжити строк подання звіту про використання коштів, виданих на відрядження, аж до 20 банківських днів. Звісно, продовження строків звітування можливе лише за наявності поважних причин.

УВАГА!

Усі зазначені зміни запрацювали з 29.08.2023

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі