Теми статей
Обрати теми

Орендна плата та ПДВ: оформлюємо ПН правильно

Матвєєва Вікторія, експерт журналу «Бюджетна бухгалтерія»
Бюджетна установа — платник ПДВ надає приміщення в оренду. Орендар перераховує установі-балансоутримувачу орендну плату в повному обсязі та компенсує суму ПДВ. Чи є ПДВ складовою частиною орендної плати? На яку суму установа-балансоутримувач повинна виписати податкову накладну (далі — ПН)?

Орендна плата і ПДВ: включати чи нараховувати «зверху»?

Механізм визначення розміру орендної плати за користування об’єктами державної власності прописано в Методиці № 630*. Зі свого боку, органи місцевого самоврядування можуть прийняти свої місцеві методики для розрахунку орендної плати за комунальне майно.

* Методика розрахунку орендної плати за державне майно, затверджена постановою КМУ від 28.04.2021 № 630.

Так, у додатку 3 до Методики № 630 наведено Розрахунок орендної плати за базовий місяць. Зокрема, в окремій графі цього розрахунку зазначають такий показник, як орендна плата (в грн).

Зверніть увагу: цю суму наводять БЕЗ урахування ПДВ. У подальшому орендна плата підлягає оподаткуванню відповідно до вимог законодавства. Про це зазначено в примітці до розрахунку. Вочевидь такий механізм оподаткування орендної плати залежить від того, чи є установа — балансоутримувач об’єкта оренди платником ПДВ.

Передплатіть, щоб відкрити доступ до матеріалів Я вже
logo PRO PRO-доступ Необмежений доступ до всіх закритих матеріалів сайту без реклами
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі