Теми статей
Обрати теми

Новини&Зв`язок

Редакція БК
Новини

img 1

 

Чорні списки IMEI допоможуть МВС знайти вкрадені телефони

В Україні запровадять чорні списки IMEI. Це передбачено новими правилами Українського державного центру радіочастот (УДЦРЧ), що регулюватимуть увезення та реалізацію радіоелектронних пристроїв. Про це в інтерв’ю повідомив директор УДЦРЧ Павло Слободянюк.

«Проблема крадіжки мобільних телефонів більше ніж серйозна. Вирішення цієї проблеми — створення чорних списків. Тобто якщо громадянин законно підтверджує крадіжку мобільного телефону правоохоронним органам, то вони надсилають нам номер коду і ми вносимо його до чорного списку. І це буде сигнал та прямий обов’язок для всіх операторів — не обслуговувати такий телефон. Тут відразу може вирішитися проблема. Адже, якщо телефон не можна використовувати, навіщо його красти», — розповів Слободянюк.

У новому порядку прописано, що оператори зобов’язані обслуговувати лише ті телефонні апарати, чиї коди буде введено до бази.

За словами Слободянюка, в Європі вже давно діють системи щодо глобального пошуку вкрадених мобільних телефонів. Наприклад, одна з організацій, розташована в Ірландії (Дублін), веде чорний список IMEI усієї Європи, а в Латвії із середини березня 2008 року працює база даних крадених апаратів.

Джерело: ain.com.ua

 

Раді рекомендують затвердити збереження номера
за абонентом

Комітет Верховної Ради з питань транспорту і зв’язку рекомендує парламенту взяти за основу законопроект № 3420, яким, зокрема, пропонується надати абонентам право залишати в користуванні мобільний телефонний номер при переході від одного оператора зв’язку до іншого.

Як повідомляє Інформаційне управління ВР, автори проекту також пропонують зобов’язати операторів, які надають послуги мобільного зв’язку, надавати послуги національного роумінгу.

Проектом також пропонується доповнити чинний Закон «Про телекомунікації» визначеннями спеціальних термінів («абонентський номер», «збереження абонентського номера», «національний роумінг»).

Автори проекту зауважили, що редакція чинного Закону «Про телекомунікації» не забезпечує належне нормативне регулювання правових відносин під час надання послуг телекомунікацій. За їх словами, у документі відсутнє визначення деяких термінів (таких, як «абонентський номер», «персональний номер», «національний роумінг»), а також умови взаємодії операторів, які надають послуги мобільного зв’язку.

Водночас, як зазначають ініціатори проекту, визначення деяких понять не відповідає сучасним потребам ринку телекомунікацій, а редакція чинного Закону не дає операторам правових підстав у повному обсязі ідентифікувати свого абонента.

Члени Комітету, висловивши свої зауваження та пропозиції до законопроекту, підтримали його. На їх думку, прийняття проекту «сприятиме підвищенню якості обслуговування абонентів телекомунікаційних послуг та приведенню умов функціонування українського ринку телекомунікаційних послуг до світових стандартів».

Нагадаємо, на засіданні ВР 7 червня 2007 року було прийнято у другому читанні аналогічний законопроект «Про внесення змін до Закону України «Про телекомунікації» щодо збільшення переліку послуг» № 2047. Однак, як відзначають автори нового законопроекту № 3420, у зв’язку зі спірним питанням щодо повноважень ВР V скликання Президент України повернув законопроект № 2047 до парламенту без розгляду. Тепер проект уноситься повторно.

Джерело: ain.com.ua

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі