Теми статей
Обрати теми

Небезпечний пластик: що підстерігає держателів банківських платіжних карток

Редакція БК
Стаття

Небезпечний пластик: що підстерігає держателів банківських платіжних карток

 

img 1

Напевно кожен читач нашого видання чи не щодня користується таким видом банківського сервісу, як банківська платіжна картка (БПК), у народі просто — «пластикова картка». На сьогодні саме на таку картку кожен отримує зарплату, пенсію, стипендію, соціальні виплати. На людину, яка не користується пластиковою карткою, можна з упевненістю сказати, що вона з іншої планети. Можливо, не настільки широко розповсюджені БПК у сільській місцевості, але те, що майже кожен міський житель користується «банківським пластиком», беззаперечний факт. Попри велику кількість переваг користування банківськими платіжними картками має і ряд небезпек, про які й спробуємо розповісти в цій статті.

Василь КАЧЕРАЙ, головний бухгалтер ТОВ «Фінансова компанія «ЕКО-ДІМ», член ФПБАУ, poradnyk@gmail.com

 

В

иди банківських платіжних карток

Платіжні банківські картки бувають двох видів: дебетові і кредитні. Проте більшість користувачів так і не відчуває різниці між ними. А різниця таки є — з дебетової платіжної картки ви можете скористатися лиши тими коштами, які зараховані на вашу картку, тоді як кредитною ви можете розрахуватися в кредит, тобто скористатися куди більшою сумою коштів ніж та, яка є на рахунку, але в межах кредитного залишку. Останнім часом все більшого поширення набувають саме кредитні картки, та й самі банки часто звичайні дебетові картки переводять у кредитні з метою збільшення дохідності. На перший погляд кредитна картка є зручнішою для користувача ніж дебетова — завжди можна розрахуватися за потрібний товар, тоді як на дебетовій картці гроші можуть закінчитися в най непідходящий час. Проте кредитна картка має і ряд недоліків, які варто врахувати користувачам перед тим, як погоджуватися саме на отримання кредитної картки замість дебетової:

1. Комісія за зняття коштів з кредитної картки є досить великою (до 15 %), тоді як з дебетової кошти можна знімати взагалі без комісії або з мінімальною (до 1 %) залежно від умов обслуговування картки.

2. Відсотки за користування кредитом з банківської платіжної картки є одні з найвищих і часто сягають 100 % і більше.

3. Можливі високі штрафні санкції за перевищення ліміту кредиту.

4. Загроза заволодіння карткою сторонніми особами. Загалом ця загроза є і при користуванні дебетовою БПК. Але якщо у випадку з дебетовою БПК можуть скористатися лише коштами, які є на картці, то з кредитної картки можуть використати всю суму кредиту, і вам доведеться, окрім суми кредиту, сплатити й усі комісії та відсотки за користування кредитом. А довести, що кредитом скористалися не ви, практично неможливо.

Тому перед тим, як погоджуватися в банку на отримання саме кредитної картки або переведення вашої дебетової карки в статус кредитної, треба добре подумати, чи потрібно вам це.

 

Небезпека, яку криє в собі БПК

Разом з безліччю переваг користування банківською платіжною карткою вона криє в собі й ряд можливих проблем та

неприємностей, які, у свою чергу, можна поділити на три групи:

— проблеми з БПК, винуватцем яких є сам держатель БПК;

— проблеми з БПК, завдані третіми особами;

— проблеми з БПК, завдані банком-емітентом.

Досить часто всі ці проблеми взаємозв’язані між собою і їх тяжко віднести до однієї чи іншої групи. Але спробуємо все ж розібратися в них. Почнемо з проблем, винуватцем яких є, як правило, сам користувач картки.

Для того щоб здійснювати платежі з БПК чи просто знімати з неї гроші, вам необхідно скористатися банкоматом, пост-терміналом або провести відповідні платежі в Інтернеті. Загалом це три найпоширеніших способи розрахунків за допомогою банківських карток. І якщо раніше більшість операцій було пов’язано саме з отриманням готівки по картках, то останнім часом усе більшої популярності набирають саме розрахунки за товари і послуги за допомогою БПК.

Та до проблем з БПК, в яких винен сам користувач картки, належать, як правило, проблеми, пов’язані зі зняттям готівки через банкомати. Найпоширенішими з них є:

— введення тричі неправильного паролю, що призводить до конфіскації картки банкоматом;

— зволікання з вчасним отриманням картки після видачі її банкоматом;

— зволікання з вчасним отриманням коштів після видачі їх банкоматом;

У кожній з цих ситуацій винен сам користувач. І щоб виправити ситуацію, треба написати відповідну заяву до відділення банку, з банкоматом якого у вас сталася та чи інша халепа. Як свідчать відгуки користувачів, якщо ці проблеми буди справді пов’язані лише з вашою необережністю і неуважністю і тут не відбулося втручання сторонніх осіб та помилок самого банкомата, то всі проблеми можна буде владнати і вам повернуть платіжну картку або кошти.

Запам’ятайте: після того, як банкомат видав вам кошти, їх потрібно забрати протягом п’яти секунд. В іншому випадку банкомат «з’їсть» ваші кошти. Так само і з карткою. Тому будьте максимально уважні і дійте відповідно до інструкції користування банкоматом.

Та досить часто до власної неуважності додаються проблеми користування БПК, завдані третіми особами. Якщо відштовхуватися від попереднього випадку, то досить часто трапляються випадки, коли біля банкомата збирається черга бажаючих зняти свої кошти. Усі поспішають, квапляться і стоять впритул один до одного. І коли ви користуєтеся банкоматом, то не факт, що чоловік, який стоїть за вами, через плече не спостерігає за вашими діями, можливо навіть добре бачить ваш ПІН-код. А потім, коли вам банкомат видасть кошти, така людина почне вас квапити і, по суті, відштовхувати від банкомата. Звичайно, забравши кошти, ви просто відійдете від банкомата, а чоловік, який стояв наступний у черзі до банкомата, зможе просто забрати вашу картку, яку видасть банкомат. Таке трапляється і з коштами. Тому будьте уважні — від банкомата ви повинні відійти зі своєю платіжною карткою, грошима та чеком, якщо його надрукував банкомат. І не зважайте на тисняву в черзі та не соромтеся попросити людей з черги відійти на пару кроків від вас, адже йдеться про ваші кошти.

 

Шахрайство з БПК як вид діяльності

Ми вже розглянули варіанти проблем з банківською платіжною карткою, які виникають з вини самого держателя такої картки, тепер спробуємо розглянути варіанти проблем, які виникають у власників БПК у зв’язку з втручанням сторонніх осіб — так званих хакерів чи просто шахраїв.

Найпоширенішим способом відібрати у вас ваші кошти з картки є отримання шахраєм вашого ПІН-коду та даних картки, а далі справа техніки — виготовити її дублікат, що великих труднощів в умовах сьогодення не викликає. Для цього шахраї використовують накладку на отвір у банкоматі для вставляння картки — так званий скіммер від

англ. skimmer (рис. 1). Завдання цієї накладки сфотографувати дані вашої картки. Інколи шахраї навіть умудряються встановити міні-камеру для запису набору вами пін-коду. Ще одним із поширених способів отримання вашого ПІН-коду є наклеювання на клавіатурі банкомата спеціальних наклейок, по яких без проблем можна буде визначити ваш код доступу до картки (рис. 2).

img 2

img 3

Досить поширеним останнім часом стає шахрайство з платіжними картками в закладах громадського харчування чи торговельних мережах. Розплачуватися карткою звичайно зручно, але робіть це обов’язково на виду. Досить часто картками розплачуються в ресторанах чи кафе, де офіціант забирає картку і йде проводити з нею платіж. І не факт, що він зробить не один а два платежі нею. Щось доказати буде майже неможливо. Так само часто можна спостерігати в торговельних мережах, що касир для того, щоб провести розрахунок з платіжною карткою, йде на інше робоче місце, оскільки на його власному не влаштований пост-термінал — намагайтеся не втрачати його з поля зору та обов’язково беріть чек, який він видрукує. Він може дуже знадобитися, коли виникнуть проблеми з сумою списання коштів.

Загалом є ще ряд шахрайств, пов’язаних з розрахунками платіжними картками в Інтернеті. Що ж, хакери та різного роду інтернет-шахраї ще не перевилися, тому з розрахунками в Інтернеті треба бути дуже уважним і намагатися зводити їх до мінімуму. А найкраще зробити спеціальну картку для розрахунків в інтервенті, щоб на ній ніколи не було лишніх коштів. В іншому випадку шанси втратити всі кошти з картки є високо ймовірними.

 

Проблеми з БПК з вини банку-емітента

Як не дивно, але найчастіше проблеми з БПК виникають з вини самого банку, який і випустив платіжну картку або банкоматом якого скористався держатель картки. Найпоширенішими є:

— збій роботи банкомата і неповернення картки;

— збій роботи процесингового центру банку і, як наслідок, неотримання коштів при їх списанні з карткового рахунка;

— отримання фальшивих купюр з банкомата!!!!

Ось це і є три основні проблеми, з якими зіштовхуються держателі БПК. З першими двома проблемами можна боротися шляхом з’ясовування проблем з відповідним банком, в банкоматі котрого з вами трапилася така халепа. Усе це забирає багато часу, нервів і не завжди завершується вдало. Маю власний досвід, коли банкомат не додав мені однієї купюри — незважаючи на всі намагання добитися правди, в мене нічого не вийшло — мені просто сказали, що лишніх грошей у банкоматі не виявили, отже, я отримав усе правильно. Але це було лише раз за п’ять років користування БПК цього ж банку, тому не думаю, що це була системна помилка. Швидше за все, просто випадковість.

Значно гірша проблема, коли банкомат видасть вам фальшиву купюру. Це здавалося б нонсенсом, але буває. Жертвою такої ситуації я став особисто. Отримавши в банкоматі сто гривень однією купюрою, пішов до магазину на закупи. І яке ж було моє здивування, коли розгнівана продавщиця почала лементувати про те, що я дав їй фальшивку. Я був просто в шоці і зрештою переконаний, що купюра таки справжня, я ж її отримав у банкоматі. Та купюра виявилась фальшивою. І що найголовніше в цьому випадку — можна хіба що йти «до Бога на скаргу». Банк звісно заперечуватиме, що банкомат видав вам фальшиву купюру, а доказати, що ви отримали саме фальшиву купюру, по суті, неможливо.

 

Як діяти при виникненні проблем з БПК?

Загалом універсального способу захисту від проблем з користуванням БПК немає. Але спробуємо визначити основні правила поведінки при користуванні платіжними картками:

— завжди будьте уважні при користуванні банкоматом: звіряйте відразу отриману суму коштів з сумою, яка надрукована у квитанції;

— при користуванні банкоматом не підпускайте близько до себе людей, попросіть відійти їх;

— не забудьте після користування банкоматом забрати гроші, платіжну картку та чек;

— перед тим як вставляти картку в банкомат, переконайтеся, що отвір для картки є стандартним і що на нього не накладено додаткові пристрої;

— після користування банкоматом, спробуйте натискати різні кнопки клавіатури з метою невиявлення вашого пін-коду через відбитки пальців на клавіатурі;

— у разі вилучення у вас банкоматом картки або неправильної видачі коштів негайно звертайтесь до найближчого відділення банку, який видав вам картку;

— будьте особливо обережні при розрахунках карткою в мережі Інтернет;

— завжди майте записаний номер контакт-центру банку, який можна повідомити про втрату картки та її блокування;

— не записуйте номер пін-коду на самій платіжній картці та не носіть його разом з карткою;

— ніколи й нікому не говоріть номера свого ПІН-коду.

 

Такі основні небезпеки криє в собі використання в нашому житті платіжної банківської картки. Разом з тим відмовитися від неї просто неможливо. Тому наостанок дам одну універсальну пораду — будьте завжди уважні та обережні при користуванні банківськими платіжними картками. Буду радий обговорити різні проблемні ситуації користування платіжною карткою на форумі видання

http://www.bk.factor.ua/forum.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі