Теми статей
Обрати теми

Новини&Законодавство

Редакція БК
Новини

img 1

 

Збільшуються ставки акцизного збору на тютюнові вироби

Викладено в новій редакції Закон України «Про ставки акцизного збору на тютюнові вироби» від 06.02.96 р. № 30/96-ВР. У зв'язку з цим з 1 травня 2009 року з 16 до 20 % підвищуються ставки акцизного збору, що справляються у відсотках до обороту реалізації продукції.

До того ж значно підвищено ставки акцизного збору в твердих сумах з одиниці реалізованої продукції. Так, акцизний збір на сигари, включаючи сигари з відрізаними кінцями, та сигарили становитиме 60 грн. за 100 шт. Установлено ставки акцизного збору на тютюн і замінники тютюну; тютюн «гомогенізований» чи «відновлений»; тютюнові екстракти та есенції в розмірі 25 грн. за 1 кг (раніше ставка акцизного збору щодо них дорівнювала нулю).

Податкове зобов'язання з акцизного збору за кожне власне найменування сигарет, що обчислюється одночасно за ставками у відсотках до обороту з продажу та у твердих сумах з одиниці реалізованої продукції, не може бути менше ніж: 50 грн. за 1000 шт. сигарет без фільтра, цигарок (раніше — 18 грн. за 1000 шт.); 100 грн. за 1000 шт. сигарет з фільтром (раніше — 40 грн. за 1000 шт.).

Крім того, ставки акцизного збору, що обчислюються у твердих сумах з одиниці реалізованої продукції, та мінімальне податкове зобов'язання з акцизного збору підлягають індексації на індекс інфляції за попередні 12 календарних місяців (з червня року, в якому провадиться індексація, до червня попереднього року).

(Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з питань акцизного збору» від 31.03.2009 р. № 1201-VI)

 

Які спори тепер не можуть розглядатися третейськими судами

Масові зловживання можливістю вирішення спорів у третейських судах (наприклад, ухилення від нотаріального посвідчення договору шляхом визнання його дійсним у третейському суді) змусили депутатів змінити законодавство стосовно діяльності третейських судів та виконання їх рішень.

Тепер третейські суди не можуть розглядати:

— справи, що виникають з корпоративних відносин у спорах між господарським товариством та його учасником;

— спори щодо нерухомого майна, включаючи земельні ділянки;

— справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення (наприклад, про визнання права власності чи про визнання договору дійсним);

— справи у спорах, що виникають із трудових відносин;

— справи, за результатами розгляду яких виконання рішення третейського суду вимагатиме здійснення відповідних дій органами державної влади, органами місцевого самоврядування, їх посадовими особами та іншими суб’єктами при здійсненні ними управлінських функцій.

Закон, що коментується, набрав чинності 31 березня у зв’язку з опублікуванням у газеті «Урядовий кур’єр» № 57. Рішення третейських судів, прийняті з перелічених вище питань до набуття ним чинності, але не виконані до цього моменту, більше не підлягають примусовому виконанню.

(Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо діяльності третейських судів та виконання рішень третейських судів» від 05.03.2009 р. № 1076-VI)

  

Як обліковувати та використовувати кошти,
спрямовані на виплату дотацій сільськогосподарським товаровиробникам

Кабмін на виконання п. 11.21 ст. 11 Закону про ПДВ затвердив Порядок обліку та використання коштів, спрямованих на виплату дотацій сільськогосподарським товаровиробникам за поставлені ними переробним підприємствам молоко та м'ясо в живій вазі.

Порядком установлено механізм обліку та використання коштів, спрямованих на виплату дотацій переробними підприємствами сільськогосподарським товаровиробникам за поставлені ними починаючи з 17 березня 2009 року переробним підприємствам молоко та м'ясо в живій вазі.

ППри цьому встановлено, що залишки коштів на небюджетних рахунках переробних підприємств станом на 1 березня 2009 року не підлягають перерахуванню до бюджету та використовуються на цілі, передбачені зазначеним Порядком.

Постанова набрала чинності 11 квітня 2009 року (опубліковано в газеті «Урядовий кур'єр» № 66).

(Постанова Кабінету Міністрів України «Про реалізацію пункту 11.21 статей 11 Закону України «Про податок на додану вартість» від 02.04.2009 р. № 291)

 

Порядок погашення заборгованості з виплати заробітної плати
за рахунок сум бюджетного відшкодування ПДВ

Кабмін затвердив Порядок погашення у 2009 році заборгованості з виплати заробітної плати (з нарахуваннями), що утворилася станом на 1 квітня 2009 року, за рахунок сум бюджетного відшкодування податку на додану вартість.

Погашення заборгованості здійснюється через територіальні органи Держказначейства за рахунок підтвердженої суми ПДВ, заявленої платником податків до відшкодування на поточний банківський рахунок. На підставі поданих платником податків до органу ДПС за місцем його реєстрації заяви про перерахування суми бюджетного відшкодування ПДВ на рахунок, відкритий у територіальному органі Держказначейства, з подальшим погашенням заборгованості та відомостей про суму заборгованості з виплати заробітної плати (з нарахуваннями) орган ДПС формує реєстр таких платників для бюджетного відшкодування в межах суми заборгованості.

Погашення заборгованості здійснюється шляхом перерахування відповідних сум з балансового рахунка в Держказначействі на рахунок, відкритий у державній банківській установі, для спрямування на зарплатні платіжні картки чи особові рахунки працівників платника податку.

Постанова набрала чинності 7 квітня 2009 року (опубліковано в газеті «Урядовий кур'єр» № 62).

(Постанова Кабінету Міністрів України «Питання погашення у 2009 році заборгованості з виплати заробітної плати (з нарахуваннями), що утворилася станом на 1 квітня 2009 р., за рахунок сум бюджетного відшкодування податку на додану вартість» від 02.04.2009 р. № 312)

 

Кабмін знизив ставки орендної плати за оренду державного майна

До 1 січня 2010 року

орендні ставки, визначені в додатку 2 до Методики розрахунку та порядку використання плати за оренду державного майна (крім плати при розміщенні гральних закладів, пунктів продажу лотерейних білетів та пунктів обміну валюти, а також ломбардів, бірж, ресторанів з нічним режимом роботи тощо), застосовуються в розмірі 45 % встановленого обсягу.

До діючих договорів оренди, укладених до набуття чинності цією постановою, мають застосовуватися орендні ставки в зазначеному вище розмірі.

Постанова набрала чинності 14 квітня 2009 року (опубліковано в газеті «Урядовий кур’єр» № 67).

(Постанова Кабінету Міністрів України «Деякі питання оплати оренди державного майна» від 25.03.2009 р. № 316)

 

Держдивіденди за результатами 2008 року

Кабмін затвердив базові нормативи відрахування частини прибутку, що спрямовується на виплату дивідендів за результатами фінансово-господарської діяльності господарських товариств, у статутному капіталі яких є корпоративні права держави, у 2008 році. Розміри базових нормативів залежно від відомчого підпорядкування становлять від 15 до 40 %.

Постанова набрала чинності 14 квітня 2009 року (опубліковано в газеті «Урядовий кур'єр» № 67).

(Постанова Кабінету Міністрів України «Про затвердження базових нормативів відрахування частини прибутку, що спрямовується на виплату дивідендів за результатами фінансово-господарської діяльності господарських товариств, у статутному капіталі яких є корпоративні права держави, у 2008 році» від 08.04.2009 р. № 315)

 

Змінено звітність до Пенсійного фонду (додаток 23)

ПФУ вніс зміни до Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України. Положення цієї Інструкції приведено у відповідність до чинного законодавства. Крім того, викладено в новій редакції додаток 23 до Інструкції «Розрахунок суми страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування, що підлягають сплаті за ________ місяць 200___ року». Постанова набрала чинності з 7 квітня 2009 року.

(Постанова правління Пенсійного фонду України «Про затвердження Змін до Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України» від 10.03.2009 р. № 10-3)

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі