Теми статей
Обрати теми

Комп’ютер для здоров’я: підрахунок калорій та графіки тренувань

Редакція БК
Стаття

Комп’ютер для здоров’я: підрахунок калорій та графіки тренувань

 

img 1

У попередніх випусках «Б & К» ішлося переважно про те, як уберегти своє здоров’я при спілкуванні з комп’ютером, як нівелювати негативний вплив комп’ютера на людський організм. Проте комп’ютер може й допомогти у збереженні здоров’я, в організації здорового способу життя. Сьогодні розповімо про програми для підрахунку калорій та складання графіка тренувань. А наступного разу дамо огляд електронних медичних довідників та програм для розрахунку біоритмів.

Надія БАЛОВСЯК, доцент кафедри інформаційних систем та мереж Чернівецького торговельно-економічного інституту КНТЕУ, Internetessa.com

 

Підраховуємо калорії

Якщо ви стежите за своїм харчуванням, то для підрахунку калорій, що містяться у вашому меню, можете скористатися спеціальними програмами, які допоможуть визначити енергетичну цінність практично будь-яких продуктів.

 

Recipe

Calc

www.recipecalc.com 

Ця програма — калькулятор калорій (рис. 1 на с. 11) повністю відповідає своїй назві. Недоліками програми є англомовний інтерфейс, англомовна база рецептів та назв інгредієнтів. Програма працює в кількох режимах. Ви можете підрахувати енергетичну цінність уже готових рецептів. Для цього перейдіть до розділу «

Stored Recipes». У ньому виберіть назву страви. У списку «List of Ingredients», розташованому нижче, ви побачите перелік складових, необхідних для її приготування. Поруч у розділі «Nutrition Facts» буде подано інформацію про енергетичну цінність страви — калорійність, співвідношення жирів, білків та вуглеводів. Стандартні рецепти можна відредагувати — для цього призначено кнопку «Edit». За допомогою кнопки «Delete» можна видалити непотрібні рецепти. Кнопка «E-mail» дозволить вам переслати їх на зазначену електронну адресу.

img 2

Якщо в базі даних немає рецепту страви, яку ви приготували, для неї все одно можна підрахувати потрібні параметри. Перейдіть до розділу «

Analyze Recipe», зазначте назву страви, потім — її склад. Для цього зі списку «Possible Ingredients» виберіть складові, у полі «Quantity» зазначте їх кількість. Натисніть на кнопку «Add this Ingredient», щоб додати вибраний компонент до загального списку. В області «Nutrition Facts» буде показано енергетичну цінність страви. Найцікавіше, що програма підраховує калорії, білки, жири та вуглеводи в міру додавання інгредієнтів. Тому в будь-який момент ви можете змінити склад компонентів, регулюючи калорійність страви.

Якщо ж потрібного вам інгредієнта у списку немає, програма дозволить вам ввести інформацію про нього. Для цього потрібно скористатися розділом «

New Ingredient». У цьому розділі в режимі майстра програма дозволить вам задати всі необхідні параметри нового компонента. Серед них, крім назви, — одиниці виміру, одиниці ваги та їх співвідношення, кількість калорій, холестерину та інших параметрів, необхідних для підрахунку енергетичної цінності. При цьому після введення даних програма перевірить їх на коректність: чи не помилилися ви, наприклад, зазначивши дуже маленьку кількість калорій, але велику кількість жирів, тощо.

А для того, щоб переглянути інформацію виключно про складові, призначено розділ «

Stored Ingredients». Тут розміщено список компонентів і докладну інформацію про кожний із них, у тому числі й дані про їх енергетичну цінність і склад. За допомогою кнопки «Edit» ви можете відредагувати ці дані.

 

Харчуйтеся правильно

http://calories.narod.ru

Програма «

Питайтесь правильно» (рис. 2 на с. 12) підраховує калорії, білки, жири та вуглеводи в заданому раціоні людини. Програма вміє визначати норму за калоріями та поживними речовинами на основі заданих персональних даних про користувача, що дозволять визначити денну норму поживних речовин.

img 3

Після установлення та запуску програми необхідно ввести ім’я користувача. Потім виконати решту настройок — зазначити стать, вік та вибрати категорію. Категорія визначається відповідно до інтенсивності праці, якою зайнятий користувач програми. Доступними є чотири категорії залежно від інтенсивності праці людини. До першої належать люди, зайняті розумовою працею, до четвертої — ті, хто працює фізично і зайнятий працею великої та середньої важкості.

Після введення всіх параметрів натисніть на кнопку «

Готово». У цьому ж вікні трохи нижче буде показано розрахований денний раціон людини — кількість білків, жирів та вуглеводів, а також кількість кілокалорій, яку вона має отримувати для нормальної життєдіяльності. Далі можна приступати до складання раціону. Натисніть на кнопку «ОК» — і ви потрапите до списку категорій продуктів, з яких програма допоможе вам скласти меню. У незареєстрованій версії доступні лише перші п’ять позицій списку. Щоб отримати доступ до всього списку, зареєструйтеся на сайті програми. Отже, вибравши категорію, ви можете вибирати продукти, що належать до неї, зазначати їх кількість. На основі цих даних програма «Питайтесь правильно» підрахує кількість білків, жирів, вуглеводів та кілокалорій. Список продуктів можна поповнювати своїми, система вміє шукати продукти в базі даних програми за їх назвою.

Зареєстрованим користувачам доступні й інші можливості програми: визначення оптимальної ваги кожного продукту, пошук оптимального продукту для отримання найзбалансованішого раціону, побудова графіка, що відображає елементи сформованого раціону.

Для швидкого формування меню можна скористатися функцією швидкого введення — за її допомогою вказуються назва продукту та його кількість, причому при введенні назви система використовує функцію автозаміни, підказуючи користувачу назву продукту. Також після реєстрації система дозволяє зберігати й завантажувати окремі раціони.

Таким чином, за допомогою програми «

Питайтесь правильно» можна скласти собі оптимальне меню, наприклад на тиждень, і бути впевненим, що в ньому містяться всі необхідні елементи, його калорійність не перевищує потрібну та підходить для конкретної людини.

 

підрахунок калорій

http://calories.ru 

«

Считалка калорий» (рис. 3 на с. 13) — ще одна програма для розрахунку харчової та енергетичної цінності раціону. «Считалка калорий» — це ідеальний помічник для тих, хто стежить за своїм харчуванням, наприклад, хоче схуднути.

img 4

Ліворуч у вікні програми розташовано каталог груп продуктів, а у правій його частині — доступний список продуктів обраної групи. Система дозволяє формувати раціон, додаючи до нього продукти і вказуючи їх кількість у грамах. У нижній частині вікна програми підраховуються загальна калорійність та енергетична цінність продуктів — кількість білків, жирів, вуглеводів та калорій. Крім цього, програма вміє підраховувати також і співвідношення речовин у відсотках, об’єм випитої рідини, а також кількість «

Хлебных единиц», що особливо важливе для людей, хворих на цукровий діабет.

Користувачам доступне самостійне додавання продуктів до списку, їх пошук та видалення і формування декількох окремих раціонів, що зручно, наприклад, якщо програмою користуються кілька осіб. Також доступне збереження раціону у вигляді окремого файлу. За необхідності користувачі можуть здійснити експорт раціону до текстового, html-, xls- або doc-файлів. Програма розповсюджується у двох варіантах — демонстраційна та повна версії. Демо-версія підтримує не всі існуючі операції, включає обмежену базу щодо продуктів (9 груп, 104 елементи), яку не можна поповнювати. База даних повної версії програми включає 42 групи із 737 продуктів. У цій версії доступний повний набір операцій, включаючи додавання своїх продуктів до групи «

Прочее». Повна версія програми доступна після її купівлі та реєстрації.

 

Grisha

www.grishagames.narod.ru 

Ця простісінька програма (рис. 4 на с. 14) вміє розраховувати параметри людини на основі введених даних про неї. У вікні програми потрібно задати ім’я, стать, дату народження, ріст і вагу. Програма підрахує нормальні показники ваги та повідомить вас, наскільки ваша вага далека від ідеалу і що вам загрожує в результаті всього цього. Для отримання цієї інформації після введення всіх параметрів натисніть на кнопку «

Расчет». Програма вміє також обчислювати біоритми та будувати для них графіки. Розрахунок можна виконувати практично для будь-якої дати. Для перегляду цих даних скористайтеся кнопкою «Подробнее». Як додаткову інформацію ви можете отримати довідку про свій знак зодіаку, ознайомитися з характеристикою своєї особи.

img 5

 

Для спортсменів: графіки тренувань

Існує низка програм, які частково зможуть замінити вам тренера чи інструктора з фітнесу. Такі програми допоможуть у створенні щоденника тренувань, дозволять підібрати навантаження залежно від поставленої мети, підкажуть оптимальний набір вправ.

 

Exerciser Diary

www.alnini.com/download/dl-9456.html 

Програма «

Exerciser Diary» (рис. 5 на с. 14) є зручним інструментом створення щоденника тренувань. За допомогою програми можна будувати графік тренувань, розраховувати кількість вправ, спалюваних калорій, збільшення ваги тощо.

img 6

Програма працює на основі переліку вправ, доступного в розділі «

Set Up». Кожна вправа може належати до аеробного чи анаеробного навантаження. Користувач може доповнити список вправ, додавши нову та обов’язково вибравши тип навантаження для неї.

У розділі «

Details» можна формувати щоденник тренувань, вибираючи вправи з розділів «Anaerobic» та «Aerobic». Зверніть увагу: інформація про ваше навантаження вводиться на певну дату. Для того щоб скористатися календарем та переглянути попередні дні тренувань або ввести дані на іншу дату, що відрізняється від поточної, скористайтеся кнопкою зі стрілками поруч з полем для відображення дати. Уведення інформації про навантаження дуже просте. Зі списку вам потрібно вибрати вправу, далі зазначити кількість підходів і кількість вправ за один раз. У полі «Сomments» можна записати коментарі. Якщо вправа передбачає підняття ваги, це значення можна вказати в полі «Weight».

Завершивши введення даних про тренування, у розділі «

Reports» ви можете сформувати звіт для друкування. Тут також можна побудувати звіти на основі інформації про аеробне та анаеробне навантаження (підрозділи «Anaerobic» та «Aerobic»). При побудові звіту програма дозволяє включити до нього всі вправи або лише певну частину з них. Звіт можна отримати для будь-якої дати. При цьому через поле «Range» можна вибрати період часу, що вас цікавить (останні кілька днів, тижнів або місяців). У полі «Date Between» проміжок часу для звіту можна зазначати вручну.

 

Калькулятор бодібілдера

http://spnlab.com 

Ця програма дозволяє вести запис вимірів антропометричних параметрів людини та відображає історію розвитку кожної групи м’язів у вигляді графіка. Програма може допомогти і в складанні правильного раціону харчування.

Вікно програми складається з декількох вкладок (рис. 6). На вкладці «

Таблица питательности» розміщено дані про харчову цінність різних продуктів харчування. У таблиці зазначено калорійність, а також склад білків, жирів та вуглеводів у 100 грамах. У цій таблиці подано основні продукти, однак користувач може додати самостійно і свої позиції, указавши потрібні дані чи відредагувати наведені тут.

img 7

У правій частині вікна програми можна розрахувати добовий раціон атлета. Для цього потрібно вибрати назву продукту, зазначити кількість грамів та кнопкою «

Добавить» перемістити його до правого списку. Якщо назви продукту в основному списку немає, його можна самостійно додати до розділу «Суточный рацион атлета». Вибравши «Сервис Анализ суточного рациона», ви зможете отримати зведені дані щодо відібраних вами продуктів. У нижній частині вікна програми буде показано аналіз вибраних вами продуктів з точки зору їх збалансованості. Наприклад, ви зможете побачити, чи не спостерігається у вашому раціоні надлишок калорійності або брак певних складових (наприклад, білків).

На вкладці «

Упражнения» наведено перелік чудових вправ для тренування тих чи інших груп м’язів. Тут ви можете знайти докладну схему, на якій зазначено м’язи на тілі людини, їх назву. З кожним м’язом пов’язаний список вправ для її тренування. Усі вправи описано, зазначено особливості їх виконання. Роздрукувавши цю інформацію, можна сміливо прямувати до спортзалу і вдосконалювати своє тіло.

На вкладці «

Параметры атлета» можна ввести свої дані — зріст, вагу, об’єми грудей, стегон, талії тощо. Ці дані накопичуються в базі даних. З часом можна отримати у вигляді графіка динаміку змін цих параметрів.

Четверта вкладка програми — «

Рекомендации по диетам и тренировкам». Відповідно до заданих параметрів (зросту, ваги) на цій вкладці можна розрахувати низку рекомендацій для користувача. Для цього виберіть пункт «Сервис Рассчитать идеальные параметры» і «Сервис Рассчитать рекомендации по диетам и тренировкам».

Програма може працювати з кількома користувачами і для кожного вести свою базу даних, зберігати його параметри та раціон у вигляді окремих файлів.

 

На цьому ми сьогодні зробимо перерву, щоб наступного разу повернутися до огляду комп’ютерних програм для здоров’я та розповісти про електронні медичні довідники і програми для розрахунку біоритмів. Якщо виникнуть запитання та побажання, пишіть на форум:

http://www.bk.factor.ua/forum/ .
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі