Теми статей
Обрати теми

Облік бартерних операцій в «1С: Бухгалтерії 7.7»

Редакція БК
Стаття

Облік бартерних операцій в «1С: Бухгалтерії 7.7»

 

img 1

В последнее время обрел второе дыхание такой уже подзабытый способ расчетов, как товарообмен, он же бартер. В Интернете даже появился специализированный сервис

Останнім часом відновлюється такий уже забутий спосіб розрахунків, як товарообмін, він же бартер. В Інтернеті навіть з’явився спеціалізований сервіс www.barterua.com , що допомагає знайти один одного сторонам, у кожної з яких є потрібний для іншої товар. Сьогодні ж пригадаємо, як правильно оформити бартерні операції в «1С: Бухгалтерії 7.7».

Ганна САРАЄВА, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Бартер (товарний обмін) — господарська операція, що передбачає проведення розрахунків за товари (роботи, послуги) в будь-якій іншій формі, ніж грошова, включаючи будь-які види заліку та погашення взаємної заборгованості, у результаті яких не передбачається зарахування коштів на рахунки продавця для компенсації вартості таких товарів (робіт, послуг). Саме таке визначення бартеру дає Закон України «Про оподаткування прибутку підприємств» від 28.12.94 р. № 334/94-ВР (у редакції від 22.05.97 р. № 283/97-ВР).

Сьогодні багато підприємств повертаються до цього вже доволі забутого способу розрахунків, при цьому, як правило, предметом товарообміну виступають неподібні активи. Під неподібними активами розуміються активи, що мають різне функціональне призначення та (або) різні справедливі вартості.

При обміні неподібними активами підприємству

в бухгалтерському обліку слід відобразити дохід від реалізації. Згідно з п. 23 П(С)БО 15 сума доходу за бартерним контрактом визначається за справедливою вартістю активів, робіт, послуг, що отримані чи підлягають отриманню підприємством, зменшеною чи збільшеною відповідно на суму переданих або отриманих грошових коштів та їх еквівалентів. Якщо справедливу вартість активів, робіт, послуг, що отримані чи підлягають отриманню відповідно до бартерного контракту, достовірно визначити неможливо, то дохід визначається за справедливою вартістю активів, робіт, послуг (крім грошових коштів та їх еквівалентів), переданих за цим бартерним контрактом.

Залежно від того, що є предметом продажу, доходи і витрати відображаються на субрахунках 701, 702, 703 і 901, 902, 903. Для обліку розрахунків за бартерними операціями відповідно до Інструкції про застосування Плану рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов’язань і господарських операцій підприємств і організацій, затвердженої наказом Мінфіну від 30.11.99 р. № 291

(далі — Інструкція № 291), використовується субрахунок 361 рахунка 36 «Розрахунки з покупцями та замовниками».

У податковому обліку

податкові зобов’язання з ПДВ та валовий дохід виникають при першій операції, а податковий кредит (якщо підприємство має на нього право) та валові витрати відображаються при балансуючій операції. До того ж згідно з п. 4.2 ст. 4 Закону України «Про податок на додану вартість» від 03.04.97 р. № 168/97-ВР при бартерних операціях база обкладення ПДВ визначається з урахуванням звичайної ціни.

Оформлення бартерної операції в «1С:Бухгалтерії 7.7» слід починати з реєстрації в базі даних бартерної угоди, що оформляється документом «

Договор» (меню «Документы Договор») з видом торгівлі «Бартер» (реквізит «Вид торговли» — рис. 1). Інші параметри документа (стаття валових витрат, доходів, сума, дати початку і закінчення тощо) заповнюємо відповідно до умов укладеного договору.

img 2

Уведений документ «

Договор» буде замовленням для обох операцій бартерного договору.

 

ПЕРША ПОДІЯ

Залежно від того, яка подія була першою, уводять документ «

Расходная накладная» або «Приходная накладная». Домовимося, що першою подією в нашому прикладі буде відвантаження товару. Відповідно першим у ланцюжку взаєморозрахунків буде оформлено документ «Расходная накладная» (рис. 2). Для того щоб спростити її заповнення, скористаємося механізмом уведення на підставі створеного договору, у результаті ми отримаємо видаткову накладну з уже заповненими реквізитами в шапці документа.

img 3

Нам залишиться тільки на закладці «

Основные» заповнити табличну частину ТМЦ, що передаються, і на закладці «Дополнительно» в реквізиті «Субконто валовых доходов» зазначити статтю валових доходів, після чого документ можна проводити.

 

ПЕРЕЗАЛІК-БАРТЕР

Наступний документ, який нам потрібно провести, це «

Перезачет-бартер» (меню «Документы Прочие»).

Важливо!

Документ «Перезачет-бартер
» обов’язково має бути введено до балансуючої операції, щоб вона коректно визначила суму попереднього відвантаження за бартерним договором.

У тому випадку, якщо балансуючу операцію уже введено, а на практиці зазвичай так і буває, документ «

Перезачет-бартер» необхідно ввести щодо неї заднім числом. Після цього обов’язково потрібно перепровести балансуючу операцію. При цьому для обох зустрічних документів поставки має бути встановлено той самий документ-замовлення, а для реквізиту «Вид торговли» вибрано значення «Бартер».

Заповнюючи документ «

Перезачет-бартер» (рис. 3), у табличній частині в полях «С заказа» і «На заказ» виберемо введений раніше бартерний договір. Спростити завдання вибору договору допоможе кнопка «Подбор по заказам». У реквізитах «Со счета» і «На счет» указуємо субрахунки 361 і 631 відповідно, а в реквізиті «Сумма грн +» — суму для перезаліку, що включає ПДВ. Під час проведення документ сформує проводку по дебету субрахунку 631 до кредиту субрахунку 361.

img 4

Документ «

Перезачет-бартер» може бути використано і для перезаліку коштів між різними замовленнями з контрагентом.

 

ЗАКРИТТЯ БАРТЕРНОЇ ОПЕРАЦІЇ

У нашому прикладі заключна (балансуюча) операція — оприбуткування ТМЦ, що надійшли від контрагента. Оформляємо її документом «

Приходная накладная» (рис. 4), яку можна ввести через механізм уведення на підставі. Документом-підставою є «Договор». За умовчанням цей документ для розрахунків з постачальниками використовує субрахунок 631, але на закладці «Дополнительно» в полі «Счет» можна самостійно змінити рахунок розрахунків на субрахунок 361. Що ми маємо в результаті? Якщо провести документ, заборгованості опиняються на одному рахунку, і немає потреби їх взаємно зараховувати, але такий спосіб порушує Інструкцію № 291. Тому ми нічого не змінюємо та проводимо документ, формуючи проводки по кредиту субрахунку 631.

img 5

От і все, ланцюжок взаєморозрахунків за бартерним контрактом закрито. Але тут є один нюанс, про який не слід забувати, — це ціна, що фігурує в розрахунках. В «1С» використовується лише одна ціна — контрактна; як правило, цю ціну можна вважати справедливою і вона при цьому не нижча за звичайну.

Важливо!

У тому разі, якщо контрактні ціни нижче за звичайні, то необхідно буде донарахувати валові доходи і податкові зобов’язання в режимі ручних операцій. При цьому в документі «Налоговая накладная» слід поставити прапорець напроти «Продажа по цене ниже обычной».

 

От і все про бартерні операції. Якщо у вас виникнуть запитання, надсилайте їх на наш форум

www.bk.factor.ua/forum . Успіхів у роботі!
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі