Теми статей
Обрати теми

Уведення залишків нематеріальних активів

Редакція БК
Стаття

Уведення залишків нематеріальних активів

 

Усе частіше бухгалтери стикаються з нематеріальними активами, до яких належать ліцензії, права на використання тощо. Тому сьогодні, продовжуючи цикл статей про роботу з «1С:Бухгалтерією 8.1», ми почнемо знайомити вас із документами, якими оформляють операції з обліку нематеріальних активів. Та й з чого ж іще починати знайомство з новою частиною підсистеми, як не з уведення залишків?

Ганна САРАЄВА, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Розглянемо введення залишків НМА на такому прикладі.

У вересні 2008 року підприємство придбало програму «1С:Підприємство 8.0», первісна вартість якої склала 2000 грн. При введенні в експлуатацію термін корисного використання встановили у 2 роки, метод амортизації — прямолінійний. Потрібно ввести залишки щодо придбаного НМА на 31.12.2008 р. (накопичений знос на той час склав 250 грн.).

Приділимо трохи уваги законодавчому регулюванню обліку нематеріальних активів. Так, згідно з П(С)БО 8 під нематеріальним активом (НМА) розуміють немонетарний актив, що не має матеріальної форми та може бути ідентифікований. Відповідно до п. 27 П(С)БО 8 метод амортизації нематеріального активу підприємство вибирає самостійно виходячи з умов отримання майбутніх економічних вигод. Якщо такі умови визначити неможливо, то амортизація нараховується із застосуванням прямолінійного методу. Термін експлуатації програмного забезпечення найчастіше невеликий — це пов’язане з тим, що програмне забезпечення швидко застаріває.

Податковий облік. Закон України «Про оподаткування прибутку підприємств» від 28.12.94 р. № 334/94-ВР (у редакції від 22.05.97 р. № 283/97-ВР, далі — Закон про податок на прибуток) дає таке трактування поняття «нематеріальний актив»: нематеріальні активи — це об’єкти інтелектуальної, промислової власності, а також інші аналогічні права, визнані в порядку, установленому відповідним законодавством, об’єктом права власності платника податків. Отже, під нематеріальним активом розуміються права власності, тому якщо придбавається програма для комп’ютера, то її може бути віднесено до нематеріальних активів у тому випадку, якщо покупцю відповідно до угоди про ліцензування та обслуговування передається право власності на ліцензовані продукти і всі вдосконалення. Отже, одна лише купівля майнового права на комп’ютерну програму за авторським договором (ст. 31 Закону України «Про авторське право та суміжні права» від 23.12.93 р. № 3792-XII) спричинює утворення нематеріального активу у платника податків. Найчастіше організації, купуючи програму, набувають лише права на її використання, тому відповідно до п.п. 8.2.2 Закону про податок на прибуток така комп’ютерна програма належить до групи 4 основних фондів.

Згідно з п.п. 8.2.1 Закону про податок на прибуток під терміном «основні фонди» слід розуміти матеріальні цінності, які призначено для використання в господарській діяльності платника податків протягом періоду, що перевищує 365 календарних днів з дати введення в експлуатацію таких матеріальних цінностей, і вартість яких перевищує 1000 грн. та поступово зменшується у зв’язку з фізичним або моральним зносом.

 

УВЕДЕННЯ ЗАЛИШКІВ

Уведення початкових залишків НМА оформляється документом «

Принятие к учету НМА» (меню «Предприятие Ввод начальных остатков») з видом операції «Ввод начальных остатков».

На рис. 1 ми вводимо як НМА програму «1С:Підприємство 8.0» (реквізит «

Нематериальный актив»), вибравши її з довідника «Нематериальные активы». Тут же в реквізиті «Способ отражения расходов по амортизации» з однойменного довідника для НМА слід обов’язково задати спосіб віднесення витрат на амортизацію нематеріальних активів на витрати підприємства в бухгалтерському обліку.

img 1

Перейдемо на закладку «

Бухгалтерский учет» (рис. 2). На цій закладці нам потрібно буде зазначити підрозділ, до якого прибуткується НМА, відповідальну особу та рахунок обліку (реквізити «Подразделение», «МОЛ» і «Счет бухгалтерского учета»).

img 2

Якщо поставити прапорець напроти параметра «

Начислять амортизацию», то з’явиться розділ «Параметры амортизации» (рис. 2). У цьому розділі для НМА задаємо в полях:

— «

Способ начисления амортизации» — один із п’яти способів нарахування амортизації;

— «

Срок полезного использования» — період, протягом якого нематеріальні активи приносять дохід або застосовуються для виконання цілей діяльності організації.

На закладці «

Налоговый учет» зазначаються загальні відомості про НМА для відображення операції в обліку. Зокрема, чи обліковується НМА як основний засіб у податковому обліку.

У прикладі ми, прибуткуючи програму «1С:Бухгалтерія 8», звернемося до Закону про податок на прибуток. У п.п. 8.2.2 цього

Закону зазначається, що до групи 4 ОФ належать: електронно-обчислювальні машини, інші машини для автоматичного оброблення інформації, пов’язані з ними засоби зчитування чи друкування інформації, інші інформаційні системи, комп’ютерні програми, телефони (у тому числі стільникові), мікрофони та рації, вартість яких перевищує вартість малоцінних товарів (предметів). Таким чином, програму «1С:Підприємство» обліковуємо у складі групи 4 ОЗ, тому на закладці «Налоговый учет» в підрозділі «Параметры амортизации» ставимо прапорець напроти поля «Учитывается как ОС(НУ)» (рис. 3) і вказуємо податкову групу — четверту.

img 3

Проводимо документ. У результаті в бухгалтерському обліку сформовано проводки:

Дт 127 — Кт 00 — на суму первісної вартості НМА;

Дт 00 — Кт 133 — на суму накопиченої амортизації.

У податковому обліку, якщо НМА обліковується як основний засіб, проводки сформовано не буде. Залишки по групі потрібно буде ввести ручною операцією до дебету рахунка ОСГ, а як один із субконто вибрати в довіднику «

Основные средства» призначений елемент «Нематериальные активы, которые учитываются как ОС (НУ)» (рис. 4).

img 4

 

ЗАЛИШКИ ЩОДО КАПІТАЛЬНИХ ІНВЕСТИЦІЙ У НЕМАТЕРІАЛЬНІ АКТИВИ

Документа для оформлення операції з уведення залишків незавершених капітальних інвестицій у нематеріальні активи в «1С: Бухгалтерії» не передбачено, тому ми знову звернемося до ручних проводок.

Викликаємо команду «

Операции Операции, введенные вручную» і в журналі операцій, що відкрився, створюємо новий запис. На закладці «Бухгалтерский учет» (рис. 5) у графі «Дт» із Плану рахунків вибираємо субрахунок 1541 «Придбання нематеріальних активів», у графі «Субконто» з довідника «Нематериальные активы» вибираємо об’єкт нематеріальних активів, що прибуткується. У сформованій проводці у графі «Кт» зазначимо допоміжний рахунок 00 і суму проводки.

img 5

Переходимо на закладку «

Налоговый учет» та формуємо проводку до дебету рахунка НАН «Не прийняті до обліку НМА». Саме на цьому рахунку податкового Плану рахунків ведеться облік капітальних інвестицій у нематеріальні активи.

 

От і всі залишки по рахунках обліку нематеріальних активів унесено. У наступному номері йтиметься про оформлення таких операцій з НМА, як модернізація, переміщення тощо.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі