Теми статей
Обрати теми

Субконто рахунка 40 «Статутний капітал»

Редакція БК
Відповідь на запитання

Субконто рахунка 40 «Статутний капітал»

 

 

Засновниками нашого ТОВ є не тільки юридичні, а й фізичні особи — працівники підприємства. У зв’язку з цим я зіткнулася з проблемою — потрібно внести залишки за рахунком 40 від засновника — фізичної особи, але цей рахунок не має потрібного субконто. Підкажіть, будь ласка, як вирішити цю проблему.

Відповідає

Ганна САРАЄВА , економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Дійсно, якщо заглянути до плану рахунків, то побачимо, що для рахунка 40 «Статутний капітал» визначено всього лише два види субконто — «

Контрагенты» та «Ценные бумаги». Розглянемо вирішення цієї проблеми на такому прикладі.

Засновниками підприємства ТОВ «Добро» є контрагенти ТОВ «Каспер» (40000 грн.), ТОВ «Біла акація» (30000 грн.) та працівники підприємства Абдулов Ю. В. (11000 грн.) і Авдєєв М. І. (20000 грн.). Потрібно ввести залишки за рахунком 40 «Статутний капітал».

Список сторонніх юридичних осіб ґрунтується на довіднику «

Контрагенты», а список працівників підприємства — на довіднику «Физические лица». Серед наявних у системі обумовлених видів субконто немає потрібного нам, який би забезпечив зберігання єдиного списку значень цих різних типів. Створимо його. Для цього командою «Операции → Планы видов характеристик» створимо новий вид субконто «Учредители».

Для створення об’єкта «

Вид субконто» можна користуватися не лише довідниками, а й іншими об’єктами конфігурації. Так, наприклад, субконто «Документы реализации» посилається на низку документів: «Акт об оказании производственных услуг», «Отчет комиссионера о продажах», «Реализация товаров и услуг». Але ми, визначаючи тип значення нового виду субконто, виберемо два довідники: «Контрагенты» та «Физические лица» (рис. 1).

img 1

Важливо!

У вікні «Редактирование типа данных» обов’язково встановіть прапорець напроти параметра «Составной тип данных».

Командою «Операции → Планы счетов → План счетов бухгалтерского учета» відкриємо План рахунків, знайдемо в ньому рахунок 40 і замість субкотно «Контрагенты» установимо для нього облік за субконто «Учредители» (рис. 2).

img 2

У результаті при оформленні операції введення початкових залишків за статутним фондом підприємства в полі субконто з’являтиметься діалогове вікно «

Выбор типа данных», у якому необхідно вибрати, який з двох довідників використовувати (рис. 3).

img 3

 

Успіхів у роботі! Пишіть, запитуйте, а ми, у свою чергу, завжди вам допоможемо.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі