Теми статей
Обрати теми

Підрахунок комірок із текстом

Редакція БК
Відповідь на запитання

Підрахунок комірок із текстом

 

Шановна редакціє! Виникла проблема: на робочому листі Excel у заданому діапазоні потрібно підрахувати кількість комірок, що містять текстову інформацію. Як вирішити це завдання?

(В. Петров, м. Харків)

Відповідає Микола КАРПЕНКО, канд. техн. наук, доцент кафедри прикладної математики та інформаційних технологій Харківської національної академії міського господарства

 

Описана вами проблема періодично виникає при роботі з даними в Excel, наприклад, при розрахунку середньозважених показників в обліку. Я зіткнувся з такою ситуацією, коли імпортував до Excel документ, в якому замість порожніх значень було проставлено прокреслення (символи «

-»), а дати до бази потрапили у вигляді текстових рядків. Існує кілька способів вирішення такого завдання. Розглянемо їх на конкретному прикладі: я хочу визначити кількість комірок із текстом у діапазоні робочого листа «(A1:A10)».

Щоб підрахувати кількість комірок із числами, в Excel є функція «Счет()». Для підрахунку кількості непорожніх комірок в Excel використовують функцію «СЧЕТЗ()». Скомбінувавши ці дві функції, можна запропонувати перший спосіб вирішення завдання: скористатися формулою «=СЧЕТЗ(A1:A10)-СЧЕТ(A1:A10)».

Другий спосіб — скористатися формулою масиву. Для цього виконайте такі дії:

1) до комірки робочого листа введіть вираз «=Сумм(Если(Етекст(A1:A10);1))»;

2) натисніть на комбінацію «Ctrl+Shift+Enter».

У цій формулі функція «Етекст» аналізує вміст комірки. Якщо комірка містить текст, результат функції дорівнює «Истина». Перевірку цього значення виконує функція «Если». У разі коли «Етекст» дорівнює «Истина», функція «Если» поверне значення «1». А функція «Сумм» підсумує результат і отримає кількість комірок із текстом (тобто кількість «одиниць») у зазначеному діапазоні.

Зверніть увагу, що первісно функції «Етекст()», «Если()» можуть працювати лише з однією коміркою. Щоб поширити їх дію на групу комірок, ми й записали формулу у вигляді масиву, натиснувши на «Ctrl+Shift+Enter». У цьому випадку Excel автоматично відкоригує наш вираз, і в рядку формул він матиме такий вигляд: «{=Сумм(Если (Етекст(A1:A10);1))}».

Важливо!

Просто написати формулу «{=Сумм(Если(Етекст(A1:A10);1))}» та ввести її до комірки звичайним способом (натиснувши на «Enter») не можна.

 

Чекаю ваших листів, зауважень та пропозицій на bk@id.factor.ua, nictomkar@rambler.ru  або на форумі редакції www.bk.factor.ua/forum. Успішної роботи!

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі