Теми статей
Обрати теми

Новини&Законодавство

Редакція БК
Новини

img 1

 

Розширено Перелік матеріалів та обладнання, імпорт яких звільняється від обкладення ПДВ

Постановою КМУ від 25.11.2009 р. № 1275 доповнено 16 новими позиціями Перелік та обсяги енергозберігаючих матеріалів, пристроїв, обладнання і комплектуючих, які звільняються від ввізного мита та операції з ввезення яких на митну територію України звільняються від обкладення податком на додану вартість, затверджені урядовою постановою від 14.05.2008 р. № 444.

Постанова набрала чинності 3 грудня 2009 року.

(Закон України «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2009 рік» від 06.11.2009 р. № 1715-VI)

 

Змінено Порядок обчислення середньої зарплати для розрахунку допомог № 1266

Постановою КМУ від 08.12.2009 р. № 1332 унесено зміни до Порядку обчислення середньої заробітної плати (доходу) для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням, затвердженого постановою КМУ від 26.09.2001 р. № 1266.

Так, постановою № 1332 змінено як порядок розрахунку середньої зарплати для розрахунку допомоги по безробіттю, так і порядок розрахунку середньої зарплати для розрахунку допомоги по тимчасовій непрацездатності, допомоги по вагітності та пологах.

Постанова набрала чинності 15 грудня 2009 року.

(Постанова КМУ «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 26 вересня 2001 р. № 1266» від 08.12.2009 р. № 1332)

 

Унесено зміни до П(С)БО 25 «Фінансовий звіт суб’єкта малого підприємництва»

Наказом Міністерства фінансів України від 12.11.2009 р. № 1315 унесено зміни до Положення (стандарту) бухгалтерського обліку 25 «Фінансовий звіт суб’єкта малого підприємництва». Вони стосуються порядку відображення у формі № 2-м «Звіт про фінансові результати» доходів та витрат від первісного визнання біологічних активів та сільськогосподарської продукції, доходів і витрат від зміни вартості поточних біологічних активів. Тепер такі доходи та витрати наводяться лише довідково у вписуваних

рядках 201 (доходи) і 202 (витрати) відповідно.

Крім того, зазначено, що підприємства, які здійснюють сільськогосподарську діяльність, до статті 080 «Збільшення (зменшення) залишків незавершеного виробництва і готової продукції» також включають збільшення або зменшення залишків поточних біологічних активів власного вирощування та відгодівлі, однак зменшення залишків поточних біологічних активів у результаті їх переведення до складу довгострокових біологічних активів не враховується.

Наказ набрав чинності 12 грудня 2009 року. Отже, зазначений звіт за новою формою вперше подається починаючи зі звіту за 2009 рік.

(

Наказ Міністерства фінансів України «Про внесення змін до Положення (стандарту) бухгалтерського обліку 25 «Фінансовий звіт суб’єкта малого підприємництва» від 12.11.2009 р. № 1315)

 

Про звітність з податку на прибуток

ДПАУ в листі від 02.12.2009 р. № 26806/7/15-0217 повідомляє, що у 2009 році законодавством не передбачене подання декларації за результатами одинадцяти місяців поточного року. Тому подана платниками звітність з податку на прибуток за зазначений період приймається органами державної податкової служби з грифом «До відома» і відповідно не вноситься до особових рахунків платників податку на прибуток.

Таким чином, платники податку на прибуток, що подали декларацію з податку на прибуток підприємства за результатами 11 місяців 2009 року, не зобов’язані сплачувати узгоджене податкове зобов’язання, зазначене в такій декларації.

(Лист ДПАУ

«Про подання податкової звітності з податку на прибуток за 11 місяців 2009 року» від 02.12.2009 р. № 26806/7/15-0217)

 

Законопроект, схвалений Комітетом ВР, дає надію на безоплатну електронну звітність

Комітет Верховної Ради з питань податкової та митної політики схвалив законопроект № 2582, яким пропонується законодавчо закріпити безоплатність подання податкової звітності в електронному вигляді. Як повідомляє офіційний сайт Парламенту, члени Комітету рекомендують прийняти законопроект за основу й у цілому.

На засіданні Комітету звернули увагу на те, що чинне законодавство не містить обов’язку подання податкової звітності в електронному вигляді. Згідно з п.п. 4.4.2 Закону України «Про порядок погашення зобов’язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами» податкова звітність в електронному вигляді може подаватися тільки за добровільним рішенням платника податків за умови реєстрації електронного підпису підзвітної особи. Тому, на думку нардепів, платники податків не повинні нести витрати на утримання потрібного ПЗ, тим більше, коли перехід на електронну звітність проводиться з ініціативи держави. До того ж світова практика не передбачає платності при поданні податкової звітності*.

* Українську практику подання звітності в електронному вигляді докладно описано у статті С. Малицького «Електронна звітність: підсумки року, що минає» на с. 8.

Нагадаємо, що законопроектом № 2582 народного депутата Сергія Терьохіна запропоновано закріпити в п.п. 4.4.2 Закону положення, згідно з яким у разі прийняття платником податків рішення про подання податкової звітності в електронному вигляді ДПАУ має безоплатно забезпечити його спеціалізованим програмним забезпеченням та посиленими сертифікатами відкритих ключів. При цьому порядок подання електронної податкової звітності не може передбачати участі будь-яких посередників між особою, яка подає звітність, та контролюючим органом, що її отримує.

Джерело: opz.org.ua
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі