Теми статей
Обрати теми

Новини&Законодавство

Редакція БК
Новини

img 1

 

Затверджено П(С)БО 34 «Платіж на основі акцій»

У межах загальнодержавної програми адаптації законодавства України до законодавства ЄС Мінфін затвердив Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 34 «Платіж на основі акцій», що набуде чинності 1 січня 2010 року.

Це П(С)БО визначає правила формування в бухобліку інформації про операції, платіж за якими здійснюється на основі акцій з використанням інструментів власного капіталу та грошових коштів (інших активів), а також її розкриття у фінансовій звітності. Зокрема, ідеться про такі інструменти, як опціон на акції.

(Наказ Міністерства фінансів України «Про затвердження Положення (стандарту) бухгалтерського обліку 34 «Платіж на підставі акцій» від 30.12.2008 р. № 1577)

 

Розпочато кампанію декларування доходів, отриманих у 2008 році

Наказом ДПАУ від 06.01.2009 р. № 1 затверджено заходи щодо проведення кампанії декларування доходів громадян, отриманих у 2008 році.

Зауважимо, що форма Декларації про доходи залишилася без змін, а саме: декларувати доходи, отримані у 2008 році, потрібно за формою, наведеною в додатку 1 до Інструкції про оподаткування доходів фізичних осіб від заняття підприємницькою діяльністю, затвердженої наказом ГДПІУ від 21.04.93 р. № 12.

Граничний термін подання Декларації про доходи — 31 березня 2009 року.

(Наказ Державної податкової адміністрації України «Про проведення кампанії декларування доходів громадян, отриманих у 2008 році» від 06.01.2009 р. № 1)

 

ДПАУ затвердила новий Довідник пільг

ДПАУ затвердила новий Довідник пільг, наданих чинним законодавством по сплаті податків, зборів, інших обов'язкових платежів № 48 станом на 01.01.2009 р. Цим Довідником слід керуватися при заповненні звіту за формою № 1-ПП «Про суми пільг при оподаткуванні юридичних осіб та фізичних осіб — суб'єктів підприємницької діяльності».

 

Кого ДПАУ вважає великим платником податків

ДПАУ затвердила Порядок відбору великих платників податків та методику його застосування.

Принцип відбору великих платників податків базується на відборі платників податків, які забезпечують не менше 50 % надходжень до Державного бюджету України, що формується платниками податків міста (області), та провадиться у три етапи.

За результатами зазначеного відбору у ДПАУ формується перелік платників податків, які обслуговуються спеціалізованою державною податковою інспекцією.

(Наказ Державної податкової адміністрації України «Про затвердження Порядку відбору великих платників податків та методики щодо його застосування» від 09.12.2008 р. № 772)

 

Нюанси заповнення Розшифровки в розрізі контрагентів «квартальними» платниками ПДВ

У зв'язку з надходженням запитів щодо заповнення розділу II Розшифровки податкових зобов'язань та податкового кредиту в розрізі контрагентів (додаток 2 до декларації з ПДВ (скороченої), додаток 5 до декларації з ПДВ) платником ПДВ, який перебуває на квартальному податковому періоді, ДПАУ в листі від 16.01.2009 р. № 726/7/16-1417 повідомляє таке.

У розділі II Розшифровки відображаються операції з придбання з ПДВ, як ті, що надають право на формування податкового кредиту, так і ті, що не надають такого права.

Заповнення колонки 3 розділу II Розшифровки ідентичне як для платників ПДВ, які застосовують податковий період, що дорівнює календарному місяцю, так і для платників ПДВ, які застосовують податковий період, що дорівнює календарному кварталу.

(Лист Державної податкової адміністрації України «Про заповнення розділу II Розшифровки податкових зобов’язань та податкового кредиту в розрізі контрагентів» від 16.01.2009 р. № 726/7/16-1417)

 

Розрахунки за спецводокористування за 2008 рік подаються за старою формою

Спільним наказом Мінфіну, ДПАУ, Мінекономіки, Мінприроди внесено зміни до Інструкції про порядок обчислення і справляння збору за спеціальне використання водних ресурсів та збору за користування водами для потреб гідроенергетики та водного транспорту.

Зазначені зміни переважно мають «косметичний» характер, однак частина з них пов'язана з очікуваним запровадженням нових форм податкових розрахунків збору за спеціальне водокористування в частині використання води і новими порядками їх заповнення, які поки що не пройшли реєстрацію в Мін’юсті. У зв'язку з цим платники податків за 2008 рік подають Розрахунок збору за спеціальне використання водних ресурсів та збору за користування водами для потреб гідроенергетики; Розрахунок збору за користування водами для потреб водного транспорту за старими формами. Ми своєчасно поінформуємо про нові форми зазначених розрахунків після набрання чинності відповідним наказом.

(Наказ Мінфіну, ДПАУ, Мінекономіки, Мінприроди «Про затвердження Змін до Інструкції про порядок обчислення і справляння збору за спеціальне використання водних ресурсів та збору за користування водами для потреб гідроенергетики та водного транспорту» від 09.12.2008 р. № 1464/768/831/638)

 

Оновлено форму Ф4-ФСС з ТВП

Фонд соцстраху з тимчасової втрати працездатності змінив форму звіту Ф4-ФСС з ТВП «Звіт про нараховані внески, перерахування та витрати, пов'язані із загальнообов'язковим державним соціальним страхуванням у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності». Звітність по коштах Фонду з урахуванням унесених змін подається страхувальниками за І квартал 2009 року і за наступні періоди.

(Наказ виконавчої дирекції Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності «Про внесення змін і доповнень до форм звітності по коштах Фонду Ф4-ФСС з ТВП і Ф14 (додаток до Ф4-ФСС з ТВП)» від 19.01.2009 р. № 10-ос)

 

Звіт про фінансові результати і дебіторську та кредиторську заборгованість

Держкомстат уніс зміни до Інструкції щодо заповнення форми державного статистичного спостереження № 1-Б «Звіт про фінансові результати і дебіторську та кредиторську заборгованість», що застосовуються починаючи зі звіту за 2008 рік.

Тепер у вписуваному рядку 031 з рядка 030 по всіх графах звіту виділяється заборгованість за надані (отримані) товари, роботи, послуги, у тому числі забезпечена векселями, та сплачені (отримані) аванси в рахунок наступних поставок продукції, виконання робіт, послуг. Пункт 3.7 розділу III після слів «Податковий кредит» доповнено словами «заборгованість за довгостроковими та короткостроковими кредитами банку».

(Наказ Державного комітету статистики України «Про внесення змін до наказу Держкомстату від 04.08.2008 р. № 265» від 25.12.2008 р. № 519)

 

Для внесків до Фонду соцстрахування від нещасного випадку використовується колишній Класифікатор

Держспоживстандарт продовжив до 31.12.2009 р. дію Державного класифікатора 009:1996 «Класифікація видів економічної діяльності» (КВЕД), що використовується для визначення тарифів страхових внесків до Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та профзахворювань.

(Наказ Державного комітету з питань технічного регулювання та споживчої політики «Про затвердження національних стандартів, скасування нормативних документів та внесення змін до наказів Держспоживстандарту від 05.07.2007 р. № 144 і від 24.12.2007 р. № 386» від 22.12.2008 р. № 487)

 

Нові національні стандарти

Держспоживстандарт затвердив низку нових національних стандартів, що наберуть чинності з:

— 01.01.2010 р. — щодо акустики, пластмаси, об'ємних гідроприводів, зубчастих передач, геотехнічних досліджень та випробувань, консервної продукції, цукрового буряку тощо;

— 01.10.2010 р. — щодо паперу, картону, целюлози, волоконних напівфабрикатів, текстильних строп, геосинтетики, геотекстилю тощо;

— 01.05.2009 р. — у сфері метрології;

— 01.07.2009 р. — у харчовій промисловості, інформаційних технологіях;

— 01.10.2009 р. — у ветеринарній медицині;

— 01.01.2011 р. — щодо фруктів, овочів, ветеринарної медицини, вовни, риболовних сіток, протипожежної техніки тощо.

(Накази Державного комітету з питань технічного регулювання та споживчої політики від 22.12.2008 р. № 493 і № 494, від 26.12.2008 р. № 507 і № 508)

 

Затверджено Порядок проведення перевірок інспекторами Держекоінспекції

Мінприроди затвердило Порядок організації та проведення перевірок суб'єктів господарювання щодо дотримання вимог природоохоронного законодавства, який набув чинності 26 січня 2009 року.

Порядком передбачено проведення планових та позапланових перевірок.

Планова перевірка здійснюється згідно з квартальним планом діяльності відповідального органу Мінприроди і проводиться за його наказом. Повідомлення про майбутнє проведення перевірки надсилається суб'єкту господарювання не пізніше ніж за 10 днів до її початку.

Позаплановою перевіркою є перевірка, не передбачена планом роботи відповідального органу Мінприроди, що проводиться за наявності певних обставин. До таких обставин, зокрема, належать виявлення недостовірності даних у звітних документах чи несвоєчасне їх подання, а також перевірка виконання суб'єктом приписів щодо усунення порушень вимог законодавства тощо.

Тривалість планової перевірки не повинна перевищувати 15 робочих днів, а для суб'єкта малого підприємництва — 5 робочих днів, позапланової — 10 і 2 робочих днів відповідно. Продовження цих строків не допускається.

За результатами проведеної перевірки складається акт перевірки вимог природоохоронного законодавства, примірник якого залишається в суб'єкта господарювання.

(Наказ Міністерства охорони навколишнього природного середовища України «Про затвердження Порядку організації та проведення перевірок суб’єктів господарювання щодо дотримання вимог природоохоронного законодавства» від  10.09.2008 р. № 464)

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі