Теми статей
Обрати теми

Зміни в декларації з ПДВ стосуються всіх

Редакція БК
Стаття

Зміни в декларації з ПДВ стосуються всіх

 

img 1

10 лютого 2009 року набрав чинності черговий наказ ДПАУ про внесення змін до багатостраждальної декларації з ПДВ. Формальним приводом для цього стало набуття чинності новим спецрежимом з ПДВ для сільгосптоваровиробників, про що стисло розповідалося в огляді новорічних змін законодавства (див. «Б & К», 2009, № 1 — 2, с. 8). Однак зміни звітності позначилися на всіх платниках ПДВ. Докладніше про це я сьогодні і збираюся розповісти.

Юрій ЦИГАНОК, головний редактор, сертифікований бухгалтер-практик (CAP)

 

Як ви вже напевно зрозуміли, ітиметься про резонансний

наказ ДПА України від 21.01.2009 р. № 8 «Про внесення змін до податкової звітності з податку на додану вартість» (далі — наказ ДПАУ № 8). Цим наказом унесено зміни до форм загальної та скороченої декларацій з ПДВ, а також до Порядку заповнення та подання податкової декларації з ПДВ, затвердженого наказом ДПАУ від 30.05.97 р. № 166 (далі — Порядок № 166).

У загальній декларації з ПДВ зміни зачепили рядки 8, 16 і 23. Заразом викладено в новій редакції додаток 1 до неї — розрахунок коригування сум ПДВ.

Скорочену декларацію з ПДВ, як і слід було чекати, викладено в новій редакції. Вона має подаватися з новими додатками:

1 — розрахунок коригування сум ПДВ;

2 — розшифровка податкових зобов’язання та податкового кредиту в розрізі контрагентів;

3 — розрахунок питомої ваги вартості сільгосптоварів (послуг) до вартості всіх товарів (послуг). Утім, зі спецрежимниками — особлива розмова, яка не входить до наших сьогоднішніх планів. Зауважу лише, що нова форма скороченої декларації, за основу якої ДПАУ взяла колишню форму, вилучивши з неї рядки 19 — 24 та змінивши назви рядків 18.1 і 18.2, спричинює для платників неприємні наслідки.

Що стосується змін у

Порядку № 166, то тут сталося таке:

утратив чинність

додаток 3 до Порядку № 166, що подавався в разі виправлення помилки, допущеної в загальній декларації, поданій за формою в редакції наказу ДПАУ від 30.09.2003 р. № 466;

викладено в новій редакції

додаток 4 до Порядку № 166, що подається в разі виправлення помилки, допущеної у спеціальній декларації, поданій за формою в редакції наказу ДПАУ № 8.

А тепер поговоримо про звичайних платників, які подають загальну декларацію.

 

РЯДКИ 8 ТА 16

Перше, що впадає в очі (якщо не звертати увагу на сільгоспособливості), — із назв рядків вилучено слова «на основі попередніх звітних періодів» та «за попередні звітні періоди».

Раніше ці слова давали формальні підстави не відображати в рядках 8 і 16 повернення товарів (авансів), зміни ціни, номенклатури, якщо вони сталися в одному періоді з основною подією (поставкою товарів, перерахуванням авансів). Утім, розрахунок коригування до податкової накладної в цьому випадку теж виписувався.

Таким чином, у такій ситуації постачальник не заповнював рядок 8.3, а відображав загальний обсяг поставки (за вирахуванням вартості повернених товарів) у рядку 1 декларації. Покупець, у свою чергу, не заповнюючи рядок 16.2, показував загальну суму придбань у рядку 10.1 декларації. Саме такі роз’яснення надавала ДПАУ у своєму листі від 05.06.2008 р. № 5658/6/16-1515-20.

Чи означає зміна в рядках 8 і 16, яка коментується, що тепер ДПАУ змінила свою позицію? Не наважуся стверджувати це однозначно. Можливо, зміна формулювання пов’язана лише з уведенням рядка 16.5, що застосовується в сільгосп-ПДВ-обліку і «коригувань за попередні звітні періоди» дійсно не стосується. Хоча тишком-нишком і пересічних платників можуть зобов’язати розгорнуто показувати коригування одного періоду.

А ще зверніть увагу, що тепер у рядках 8 і 16 потрібно показувати не лише суму ПДВ у колонці Б, а й обороти поставки (придбання) в колонці А. З цим же пов’язана і зміна форми додатка 1 до декларації.

 

РЯДОК 23.4 (КОЛИШНІЙ 23.5)

Другий момент, на який ви мусите звернути увагу, — пояснення до рядка 23.4 «зменшено/збільшено залишок від’ємного значення за результатами перевірки податкового органу». Раніше цей рядок мав код 23.5, тепер же нумерація змінилася через вилучення рядка 23.3.

З моменту появи рядка 23.5 у формі декларації (а сталося це в березні минулого року) податківці неодноразово змінювали свою думку з приводу його призначення. Спочатку вони стверджували, що там відображаються виявлені перевіряючими суми завищення/заниження бюджетного відшкодування (лист ДПАУ від 14.04.2008 р. № 7681/7/16-1117). Але, схаменувшись, дуже швидко написали, що там відображаються суми завищення/заниження від’ємного значення, тобто рядка 26 (у

листі ДПАУ від 14.04.2008 р. № 7681/7/16-1117). Те, що ми тепер маємо в Порядку № 166, — це суміш попередніх двох варіантів.

У новому

п.п. 5.12.5 Порядку № 166 зазначено, що в рядку 23.4 відображаються виявлені перевіряючими суми завищення/заниження від’ємного значення (рядок 26). Причому зверніть увагу: у Порядку № 166 зазначено, що рядок 23.4 заповнюється в декларації за період, наступний за періодом проведення перевірки. Мабуть, тут слід орієнтуватися на дату підписання акта перевірки. Наприклад, податківці при перевірці виявили завищення податкового кредиту грудня 2008 року в розмірі 100 грн., що не вплинуло на розрахунки з бюджетом аж до періоду закінчення перевірки (січня), і ця сума продовжує «сидіти» в рядку 26 декларації за лютий. Тоді платник у декларації за березень заповнює рядок 23.4, відобразивши в ньому «-100».

Новий

п.п. 5.12.6 Порядку № 166 містить алгоритм коригування в разі виявлення перевіряючими сум заниження бюджетного відшкодування (про відображення виявлених завищень у цьому підпункті взагалі не йдеться). У цьому випадку ДПАУ пропонує виконати такі дві дії щодо виявленої суми.

1. Урахувати виявлену суму у зменшення податкових зобов’язань майбутніх періодів на підставі податкового повідомлення. Отже, ця сума не відображається в подальших деклараціях (її додатках) ні у збільшенні податкового кредиту (ні в рядках 10 — 17, ні в рядку 23.4), ні у зменшенні податкових зобов’язань до сплати (як, наприклад, це було передбачено раніше — по рядку 10.1 старого додатка 2 «Розрахунок суми, що підлягає сплаті (перерахуванню) до бюджету» до

наказу ДПАУ від 17.03.2008 р. № 159). Інакше кажучи, цю суму доведеться тримати на думці, і в разі появи ПДВ до сплати по рядку 27 заплатити менше на цю виявлену податківцями суму. Із цим правилом можна погодитися, хоча тримати на думці цифру не дуже зручно.

2. Занести цю суму зі знаком «-» до рядка 23.4 декларації за період, наступний за періодом перевірки, для зменшення рядка 26 помилкового періоду.

З приводу другої дії необхідно зробити серйозне зауваження. Справа в тому, що це працює лише тоді, коли помилка пов’язана з неправильним розподілом від’ємного значення рядка 24 між рядками 25 та 26. Наприклад, коли власне рядок 24 сформовано правильно (100 грн.), а от до рядка 25 потрапила занижена сума (0 грн. — бухгалтер не врахував оплату), відповідно решта 100 грн. потрапила до рядка 26. При виявленні податківцями такої помилки ця сума ніколи не повернеться через бюджетне відшкодування, тому її не потрібно відображати зі знаком «+» у рядку 23.4 наступного періоду. Більше того, її потрібно виключити з рядка 26, для чого слід заповнити рядок 23.4 наступного періоду зі знаком «-».

Однак описана вище «друга дія» не працює в тому випадку, коли помилка пов’язана з виявленням неврахованого податкового кредиту і завищення податкових зобов’язань, коли занижено показник рядка 24. Наприклад, суму бюджетного відшкодування занижено внаслідок «недовідображення» податкового кредиту (100 грн.). Як ви розумієте, рядок 26 тут ні до чого, і зменшувати його в майбутніх деклараціях через рядок 23.4 неправильно, адже ми перекрутимо показники. Єдине, що залишається зробити в цьому випадку, — це запам’ятати ці 100 грн. і при виникненні суми до сплати (рядок 27) заплатити до бюджету на 100 грн. менше.

Останнє питання пов’язане з виявленням під час перевірки завищення бюджетного відшкодування. Про нього в оновленому Порядку № 166 немає жодного слова. Дійсно, якщо завищення суми бюджетного відшкодування сталося внаслідок завищення податкового кредиту і заниження податкових зобов’язань, додаткові пояснення не потрібні. Податковий орган просто знімає цю суму з особового рахунка, і платник у звітності це ніяк не відображає. А от мовчання щодо іншої причини завищення бюджетного відшкодування — коли рядок 24 сформовано правильно, а неправильно перерозподілили суму між рядками 25 і 26 — викликає побоювання. Адже і в цьому випадку надмірну суму відшкодування знімуть з особового рахунка, але вона не повинна загубитися, оскільки має право взяти участь у формуванні податкового кредиту майбутніх періодів. Сподіваюся, у найближчому майбутньому ДПАУ прояснить ситуацію.

 

А на завершення звертаю увагу користувачів «1С» версії 7.7, що 10 лютого було випущено комплект звітності за I квартал 2009 (випуск 1), який враховує описані зміни в декларації з ПДВ.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі