Теми статей
Обрати теми

Економимо на рисунках

Редакція БК
Відповідь на запитання

Економимо на рисунках

 

Я створив прайс-лист в Excel. Документ невеликий: таблиця товарів на 140 позицій та логотип. Коли зберіг файл на диск, виявилося, що він займає понад 2 Мб і довго завантажується. Що можна зробити?

В. Колойда, м. Київ

 

Відповідає

Микола КАРПЕНКО, канд. техн. наук, доцент кафедри прикладної математики та інформаційних технологій Харківської національної академії міського господарства

 

Важко давати поради заочно. Якщо можна, пришліть до редакції проблемний файл. Та все ж деякі припущення можна собі дозволити. Найімовірніше, справа в рисунку. Те, як виглядає цей рисунок на екрані, ще ні про що не говорить. Наприклад, ви можете відсканувати фотографію розміром 10 х 15 у розділенні 300 dpi, вставити її на лист Excel. Потім зменшити до розміру поштової марки. Але при цьому майте на увазі, що всі дані, весь обсяг графічного матеріалу залишиться всередині файлу. Ви змінили лише зображення рисунка, як він виглядає на екрані і жодним чином не змінили його «по суті». Тому перевірте, який розмір був у вихідного рисунка з логотипом. Якщо це ті ж 2 Мб, то причина, найімовірніше, у ньому. Що робити? Можна змінити розмір логотипу у графічному редакторі і повторно запровадити рисунок у документ. Це — найкращий варіант. Але можна обійтися і засобами Excel. Відкрийте документ з рисунком. Клацніть правою кнопкою миші по зображенню. З контекстного меню виберіть пункт «

Формат объекта». Відкриється вікно настроювання параметрів, перейдіть на закладку «Рисунок». Ліворуч у нижній частині цього вікна є кнопка «Сжать». Натисніть її. З’явиться вікно, наведене на рис. 1.

img 1

Виберіть відповідне розділення. Гадаю, для прайс-листа більш ніж достатньо і 200 крапок на дюйм. Якщо рисунків декілька, установіть перемикач «

Применить» у положення «ко всем рисункам». Тепер про параметри стискування: включаємо обидва. Прапорець «Сжатие» означає, що Excel застосує до рисунків спеціальний алгоритм для зменшення їх розмірів. На параметрі «Удалить обрезанные области рисунков» зупинюся докладніше.

З рисунками в Excel можна робити різні операції. Серед них є й операція обрізки. Робиться обрізка через панель «

Настройка изображения». Вона з’являється, як тільки ви клацнули по рисунку та виділили його. Якщо панель настроювання не видно, її можна показати: клацаємо по рисунку правою кнопкою миші, вибираємо з контекстного меню «Отобразить панель настройки изображения». На панелі є спеціальний інструмент — обрізка (рис. 2). За його допомогою ви можете перемістити межі рисунка до центру, при цьому зовнішня частина зображення «зникне», залишиться «за кадром». Але це не означає, що зображення реально зменшилося! У будь-який момент інструментом «Обрезка» поверніть кордони на місце, і все відновиться. Якщо при стискуванні рисунків включити прапорець «Удалить обрезанные области рисунков», то невидиму частину зображень Excel видалить ФІЗИЧНО. Відновити її буде неможливо. Але й розмір документа при цьому зменшиться. А наскільки він скоротиться, залежить від того, яка частина зображення знаходилася поза видимою областю. Установивши параметри, натискуємо «ОК». Мабуть, це все, що можна зробити. І останнє: описані прийоми працюють не лише в Excel, але й у програмі Word. Сподіваюся, наші рекомендації допоможуть вам впоратися із проблемою. Успішної роботи!

img 2

 

Чекаю на ваші запитання та зауваження на

bk@id.factor.ua або на nictomkar@rambler.ru
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі