Теми статей
Обрати теми

На що звертати увагу при перевірці сформованих звітів

Редакція БК
Відповідь на запитання

На що звертати увагу при перевірці сформованих звітів

 

На початку цього року мені вперше довелося скористатися для складання фінансової та податкової звітності придбаною в листопаді минулого року програмою «1С:Бухгалтерія 7.7». Підкажіть, будь ласка, на які показники слід звертати особливу увагу у звітності, автоматично сформованій у програмі на підставі даних її інформаційної бази?

Ольга Н., м. Харків

 

Відповідає

Сергій КАМЕНСЬКИЙ, консультант «Б & К», м. Харків

 

Перевірку розрахованих автоматично кількісних та сумових показників можна здійснювати за допомогою стандартних звітів. Стисло розповімо, на що при цьому потрібно звернути увагу.

Декларація з податку на прибуток заповнюється не лише на підставі даних за позабалансовими рахунками податкового обліку та аналітики за видом субконто «

Валовые доходы/расходы». Суми нарахованих і перерахованих податків та зборів вибираються безпосередньо з оборотів по субрахунках рахунків 64 і 65. Будь-яку з цих цифр можна перевірити стандартними бухгалтерськими звітами.

Декларація з ПДВ заповнюється за введеними до бази та проведеними податковими накладними. Отже, перевірити декларацію можна, роздрукувавши Реєстри отриманих та виданих податкових накладних. Якщо до бази введено додатки 2 до податкових накладних (Розрахунки коригування кількісних та вартісних показників), то за їх даними буде заповнено додатки до декларації. Крім того, нагадаємо, що при торгівлі вроздріб немає потреби формувати «вихідні» податкові накладні: інформація про продажі вибирається безпосередньо з документів «

Розничная накладная».

Баланс заповнюється на підставі сальдо бухгалтерських рахунків згідно з П(С)БО 2. Перевірити Баланс можна, порівнявши його з оборотно-сальдовою відомістю. Зверніть увагу: багато рядків Балансу містять розгорнуте сальдо. При формуванні оборотно-сальдової відомості не забудьте в її настройках зазначити виведення розгорнутого сальдо по субрахунках і субконто.

Крім того, якщо ви не використовуєте субрахунки 371 і 681 для обліку авансів (передоплат), суми отриманих та виданих авансів у розрізі контрагентів відображають по кредиту субрахунку 361 і дебету субрахунку 631 відповідно. Однак субрахунок 361 зазначено у Плані рахунків програми як активний, а субрахунок 631 — як пасивний. Нехарактерні для цих субрахунків залишки не враховуються при побудові регламентованого звіту «Баланс». Актив Балансу не дорівнюватиме пасиву, і такий звіт доведеться відкоригувати вручну.

Важливо!

Перед складанням усіх звітів необхідно закрити робочий період. Якщо ви спробуєте автоматично побудувати Баланс, не виконавши закриття робочого періоду, актив з пасивом у вас не зійдуться!

Для розшифрування показників Звіту про фінансові результати та інших фінансових звітів використовуються дані аналітичного обліку по субконто «

Виды деятельности» і «Виды затрат». Проконтролювати їх можна за допомогою оборотно-сальдової відомості по рахунках, аналізу субконто та інших стандартних звітів.

При формуванні Розрахунку єдиного податку в документах «

Банковская выписка», «Приходный кассовый ордер» та «Расходный кассовый ордер» аналізується значення реквізиту «Вид прихода/расхода денег». Якщо реквізит установлено у відповідне значення («Выручка...», «В связи с ведением хоз. деятельности» тощо), суми з документів переносяться до звіту. При побудові звіту використовуються також дані по субрахунку 6417 «Расчеты по единому налогу». Нагадаємо, що нарахування єдиного податку (Кт 6417) уноситься до бази вручну, його перерахування (Дт 6417) — документом «Банковская выписка».

Для правильного складання звітів щодо зарплати працівників украй важливо правильно вести аналітичний облік. Фонд оплати праці за місяць та його виплата визначаються за значенням другого виду субконто, підключеного до субрахунку 661, — «

Месяц начисления ЗП». Перевіряти аналітику зручно за допомогою оборотно-сальдової відомості по субрахунку 661, розгортаючи сальдо у зворотному порядку: по місяцях нарахування зарплати (субконто 1), а потім — щодо працівників (субконто 2). По субконто «Месяц начисления ЗП» не повинно бути від’ємного сальдо, а також залишків, якщо заробітну плату було виплачено.

На завершення зауважимо: звіти автоматично заповнюються відповідно до законодавчої та нормативної бази, але за умови, що ваш облік ведеться в межах типової конфігурації «1С:Бухгалтерії для України» звичайним способом і не має жодних специфічних особливостей. Якщо вашу конфігурацію програми доопрацьовано під специфіку конкретного підприємства, унаслідок чого ваш облік має певні особливості, можлива некоректна побудова регламентованих звітів.

 

У будь-якому випадку правильність заповнення регламентованих звітів потрібно проконтролювати.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі