Теми статей
Обрати теми

Комплектація в «1С: 8.1»

Редакція БК
Відповідь на запитання

Комплектація в «1С: 8.1»

 

Добридень, шановна редакціє! Чи дійсно в «1С: 8.1» можна оформляти операції комплектування товарів? Розкажіть, будь ласка, докладніше про цю можливість.

Вікторія М., м. Миколаїв

 

Відповідає

Ганна САРАЄВА, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Так, така можливість є в типовій конфігурації «Бухгалтерія для України», але з’явилася вона тільки у версії 8.1. Під комплектуванням розуміють зміну кількісного складу ТМЦ за умови збереження сумової оцінки. Інакше кажучи, вартість комплекту дорівнюватиме вартості всіх його складових, при цьому до вартості комплекту не включаються додаткові витрати і вартість послуг зі складання комплекту.

Як же виконати комплектування? Спочатку в довіднику «

Номенклатура» потрібно створити новий елемент (той комплект, який формуватимемо) і на вкладці «Спецификация» зазначити склад комплекту, що формується (рис. 1). У принципі заповнення цієї вкладки не є обов’язковим, але надалі значно спростить заповнення документа комплектації.

img 1

 

КОМПЛЕКТАЦІЯ

Комплектація номенклатури оформляється документом «

Комплектация номенклатуры», що знаходиться в меню «Склад → Комплектация номенклатуры». Цим документом виконується як операція комплектування, так і операція розкомплектування товарів. Вибрати вид операції, що оформляється, можна за допомогою кнопки «Операция».

У шапці документа до реквізиту «

Номенклатура» з довідника «Номенклатура» вибираємо комплект, який має бути зібрано (рис. 2). Далі на закладці «Счета учета комплекта» вибираємо рахунок, на якому обліковуватиметься сформований комплект.

img 2

Перейдемо на наступну закладку «

Комплектующие» та заповнимо табличну частину переліком номенклатури, що входить до комплектації. Для швидкого заповнення табличної частини можна скористатися автозаповненням. Для цього натискуємо на кнопку «Заполнить → Заполнить по спецификации» — у такий спосіб інформація із закладки «Спецификации» зазначеного елемента номенклатури переноситься до документа.

Документ «

Комплектация номенклатуры» може бути проведено в бухгалтерському та податковому обліку. У тому випадку, якщо в документі встановлено відповідний прапорець відображення в податковому обліку («налог.учет»), то на закладці «Комплект» і в табличній частині «Комплектующие» автоматично заповнюються рахунки бухгалтерського обліку та аналітика податкового обліку відповідно до заданих у регістрі відомостей «Счета учета номенклатуры». За необхідності ви завжди можете зазначити інші рахунки обліку для комплекту і комплектуючих безпосередньо в самому документі.

Операція комплектування складається із двох етапів, що оформляються в одному документі, а саме списання комплектуючих та надходження готового комплекту на склад. При цьому списання комплектуючих провадиться за їх собівартістю, а під час надходження комплекту на склад записується собівартість, що дорівнює сумі собівартостей комплектуючих.

При проведенні операції розкомплектування для кожної зі складових комплекту можна зазначити частину його вартості (графа «

Доля стоимости»). Наприклад, собівартість комплекту дорівнює 10 грн. Комплект складається із двох елементів. Для першого елемента у графі «Доля стоимости» зазначимо 2, для другої деталі — 8. Тоді перша деталь надійде на склад за собівартістю 2 грн., друга — за собівартістю 8 грн.

 

От і все, чекаємо на ваші запитання на

bk@id.factor.ua або на нашому форумі www.bk.factor.ua/forum/ .
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі